Ruokavalioomme kuuluu runsaasti ruokia, jotka sisältävät erilaisia myrkkyjä.
Tiesitkö, että esimerkiksi omenan siemenet sisältävät myrkkyä, joka voi suurina määrinä olla vaaraksi terveydelle? Nämä arkipäiväset ruoat voivat olla tavalla tai toisella myrkyllisiä:
1. Sienet
Sienimetsälle ei kannata lähteä, jos ei ole perillä poimittavista herkuista. Noin 5 prosenttia sienilajeista on nimittäin myrkyllisiä. Esimerkiksi herkkusienet ja valkokärpässienet muistuttavat nuorina yksilöinä toisiaan. Suomessa sienien aiheuttamat kuolemat ovat kuitenkin harvinaisia.
2. Raparperi
Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka sitoo elimistön soluista kalsiumia. Jos raparperia nauttii suurina annoksina, olisi syytä myös nauttia kalsiumpitoista ruokaa tai juomaa. Oksaalihaposta voi olla haittaa luustolle ja sevoi aiheuttaa myös virtsa- ja munuaiskiviä joillekin ihmisille.
3. Kidneypavut
Monet pavut sisältävät proteiineihin kuuluvaa myrkyllistä lektiiniä Suurina pitoisuuksina lektiiniä on esimerkiksi punaisissa kidneypavuissa. Raa'at pavut sisältävät sata kertaa enemmän lektiiniä kuin huolellisesti keitetyt. Mikäli haitallisia valkuaisaineita sisältäviä papuja ei käsittele oikein, voi Eviran mukaan sairastua äkillisiin vatsavaivoihin ja kouristuksiin.
4. Omena
Omenoiden siemenet sisältävät syanidin sokeriyhdistettä, amygdaliinia, joka voi suurina annoksina aiheuttaa vaaran terveydelle. Siemenien myrkyllisyys riippuu omenalajikkeesta. Amygdaliinia esiintyy myös Prunus-suvun kasvien, kuten luumun, aprikoosin ja mantelin siemenissä. Esimerkiksi karvasmantelin painosta jopa 5 prosenttia on amygdaliinia.
5. Peruna
Vihertynyt peruna sisältää paljon glykoalkaloideja, esimerkiksi solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat suurina pitoisuuksina haitallisia terveydelle. Solaniinia on suhteellisen paljon myös varhaisperunoissa, minkä takia niiden syöttämistä pikkulapsille tulisi välttää.
6. Tomaatti
Raa'at ja vihertävät tomaatit sisältävät luontaista myrkkyä tomatiinia. Tomatiini kuuluu glykoalkaloideihin, joihin myös perunan sisältämät solaniini ja kakoniini kuuluvat.
7. Kirsikat
Myös kirsikoiden siemenet sisältävät syanidin sokeriyhdistettä.
8. Parapähkinä
Parapähkinät ovat maailman radioaktiivisinta ruokaa. Parapähkinä sisältää noin 1000 kertaa enemmän radiumia kuin ruoka normaalisti.
Lähteet: Huffington Post, Evira, Tiede
(MTV3)