97-vuotias Irma söi homeista leipää ja joi kuukauden vanhaa maitoa – ”Aamupalan tekeminen ei kuulu tehtäviin”

home -valmis
Lehtikuva
Julkaistu 11.07.2016 16:31

MTV UUTISET

Ruotsissa kohistaan 97-vuotiaan Irman saamasta huonosta kohtelusta. Irman omaiset syyttävät vanhusta päivittäin näkeviä kotihoitajia välinpitämättömyydestä, sillä kävi ilmi, että nainen oli syönyt homeista ruokaa ja kaatanut aamukahviinsa pilaantunutta maitoa ainakin yli kuukauden ajan. Ruotsalainen Expressen-lehti kertoi Irman saamasta kohtelusta ja haastatteli naisen omaisia.

Karlskronassa, Etelä-Ruotsissa asuva Irma söi sunnuntaina aamupalaa kotonaan. Hänen oli tarkoitus osallistua lastenlastensa kanssa kastetilaisuuteen myöhemmin aamupäivällä.

Irman lapsenlapsen ex-puoliso saapui hakemaan vanhusta kastetilaisuuteen, mutta järkyttyi saavuttuaan Irman asunnolle. 

– Näin hänen lautasellaan olleen leivän. Katsoin äimistyneenä ensin leipää ja sitten kotihoitajia, Jonas Hillerström kertoi Expressen-lehden haastattelussa.

Leipä oli tummien laikkujen ja vihreän homeen peitossa.

– Sanoin, että hoitajan täytyy ottaa se pois Irmalta. Hän näytti surkealta ja hän on 97-vuotias. Ensin järkytyin ja sen jälkeen tuli suuttumus, Hillerström kertoi.

Kotihoitajat puolustautuivat ja vastasivat äimistyneelle miehelle, että Irma oli itse tahtonut syödä leivän.

Kotihoitoa tarjoavan yrityksen vastaus pöyristytti

Kastetilaisuuden jälkeen Hillerström päätti ottaa yhteyttä kotihoitajien esimieheen.

– Kerroin, että tämä ei voi mennä näin. Sanoin, että hänen täytyy ymmärtää, mitä on tapahtunut ja tehdä asiasta Lex Sarah -ilmoitus.

Lex Sarah on Ruotsin sosiaalipalvelulain pykälä, joka velvoittaa työntekijää ilmoittamaan tietoonsa tulleista väärinkäytöksistä vanhusten tai kehitysvammaisten hoidossa.

– Sen jälkeen sain kuulla saarnan siitä, miten Lex Sarah -ilmoituksia voi tehdä ainoastaan terveydenhuollon palveluiden piirissä.

– Löin hänelle luurin korvaan, kotihoitoyrityksen johdolle hiiltynyt Hillerström kertoi.

Myöhemmin Hillerström ilmoitti tapahtuneesta poliisille.

– He olivat melko kiinnostuneita ja kerroin heille koko tarinan.

Pilaantunutta kahvimaitoa yli kuukauden ajan

Hillerström tutki Irman asuntoa ja selvisi, että Irman syömä leipä ei ollut ainoa pilaantunut asia asunnossa. 

Naisen jääkaapista löytyi vuonna 2015 vanhaksi mennyttä keittoa ja purkki maitoa, jonka viimeinen käyttöpäivä oli 3. toukokuuta.

– Irma juo maitoa joka aamu ja hän saanut mädäntynyttä maitoa kahviinsa jo yli kuukauden ajan, Hillerström päivitteli.

– Viisi ihmistä viettää aikaa hänen kanssaan päivittäin. On ollut todella monta mahdollisuutta heittää pilaantuneet ruoat pois, hän totesi ja ihmetteli sitä, miksei kukaan kotihoitajista ollut puuttunut tilanteeseen.

Hillerström on huolissaan Irman lisäksi myös muista vanhuksista, jotka eivät kykene pitämään itse puoliaan.

– Kaikilla Irmoilla ei ole uhmakasta Jonas Hillerströmiä, joka nostaa asioista äläkän. Sen vuoksi asiaan tulisi tulla muutos. Se on iso ongelma, että kukaan ei pidä vanhuksista huolta. Heidät vain hylätään, hän päivitteli.

"Aamupalan järjestäminen ei kuulu kotihoitajien tehtäviin"

Irman lapsenlapsi, Jenny Hillerström, kertoo, että hän ei enää luota Irman kotihoitopalvelut tarjonneeseen yritykseen.

– Gertrud Care ei pidä enää jatkossa huolta isoäidistäni. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun he näyttäytyvät huonossa valossa. Leipä oli niin homeinen, että heillä oli inhimillinen velvollisuus estää häntä syömästä sitä.

Irmaa hoitaneen yrityksen toimitusjohtaja, Gertrud Weiselblad kertoo, että yritys tarjoaa apua vanhuksille esimerkiksi kylpemisessä, pyykkäämisessä ja siivoamisessa. Weiselbladin mukaan yrityksen työntekijöiden tehtäviin ei kuulu asiakkaan aamupalan järjestäminen.

– Hän oli itse tehnyt voileipänsä. Henkilökuntamme oli kertonut hänelle, ettei hän voisi syödä leipää, sillä siinä oli hieman hometta.

Weiselbladin mukaan Irma ei ollut kuitenkaan kuunnellut kotihoitajien kehotuksia vaan pistellyt leivän poskeensa.

– Asiakasta tulee kunnioittaa, eikä mitään voi tehdä asiakkaan tahdon vastaisesti. Se aiheuttaa vaikeuksia tällaisia tilanteissa. Missä menee raja sille, mitä voimme tehdä ja mitä emme?

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat