Tämäkö meitä odottaa? Omaisten järkyttävät kertomukset vanhustenhoidosta Suomessa

8216680
Valviran tuoreen kyselyn mukaan vanhusten oikeus hyvään kohteluun ei toteudu kaikissa vanhustenhuollon yksiköissä. Osassa niistä käytetään karkeaa, epäasiallista tai lapsenomaista kieltä päivittäin, viikoittain tai kuukausittain. Lisäksi vanhuksia määräillään, rangaistaan tai moititaan yhtä usein.Lehtikuva
Julkaistu 25.05.2016 06:30

MTV UUTISET

Vanhusten kovakourainen kohtelu hoitolaitoksissa on puhuttanut MTV:n lukijoita.

Valvira julkaisi eilen kyselyn, jossa jopa 93 prosenttia sosiaalialan työntekijöistä kertoo havainneensa jonkinlaista kaltoinkohtelua vanhusten hoitoyksiköissä.

Myös monilla MTV Uutisten lukijoilla oli kokemusta omaistensa kehnosta kohtelusta. Erityisesti nousivat esiin kokemukset järkyttävän huonosta hygieniasta.

”Kauan kauan sitten kun äitini oli hoidossa ja häntä katsomaan mennessäni ruokajäämiä oli lattialla yöpöydän vieressä suuria määriä. Istuessaan pöydän ääressä pyörätuolissa jalkaan oli painautunut pöydän terävästä reunasta mustelmallinen jälki ja painauma. Hän istui päivät pyörätuolissa ja monta kertaa pissaa valui pitkin pyörätuolia lattialle, koska vaippa oli niin märkä. Hoitopaikassa hoitajat kerääntyivät päivähuoneeseen aina Kauniit ja rohkeat -sarjan alkaessa, vaikka muutamat vanhukset huusivat huoneistaan apua pyytäen. Kun lähdin äitini luota ja menin ulos (noin 2 minuuttia kesti) näin, että huoneesta oli jo sammutettu valot. Hänet oli ilmeisesti heti lähdettyäni pantu nukkumaan. Järkyttävää aikaa sekä äidille että minulle.”

”Äitini sai tulehduksen ja raapi itseään kun vaippoja ei vaihdettu tarpeeksi usein. Kysyessäni missä niitä on, jotta vaihtaisin äidille, minulle kiivaasti tokaistiin: et saa vaihtaa – vaihdetaan kun keritään. Menin sanattomaksi.”

”Isäni joutui olemaan märissä vaipoissa. Vessaan ei haluttu viedä, joten laitettiin vaipat jotka vaihdettiin vain 2 kertaa vuorokaudessa . Haju oli pistävä.”

Omaisen aktiivisuus pelasti nälkäkuolemalta

Huonon hygienian lisäksi lukijoilla oli kokemuksia myös ruokaan ja terveyteen liittyvistä ongelmista. Moni tunnustikin odottavansa pelolla omaa vanhuuttaan.

”Hoitohenkilöt eivät kerenneet syöttää vanhusta. Siivooja teki sen, jättäen omat työnsä. Asia piti pitää salassa, samantapaisia tapauksia useita. Oltiin kuulemma "vaarallisilla vesillä "ns. vaitiolovelvollisuus pitää tekijät hiljaisina. Suuren luokan vääryys!!!!”

”Hoidossa ollut vanhus aliravitsemuudesta johtuen tiedottomassa tilassa muutaman kerran. Vanhukselle ei tarjottu riittävästi ruokaa ja juomaa, vaikka hän pystyy hyvin nielemään ja syömään kunhan hänelle ravintoa tarjotaan. Omaisen aktiivisuus pelastanut vanhuksen nälkäkuolemalta. Omaiset huolehtikaa vanhuksista päivittäin. --- Totuus hoidon tasosta paljastuu vain käymällä toistuvasti. Kauniit sanat illassa ovat vain sanahelinää. Totuus on aivan muuta. Muistisairaita vanhuksia hoitaa viikonloppuisin ja iltavuoroissa vain kaksi työntekijää, joten jokainen voi miettiä kohdallaan paljonko yhdelle vanhukselle riittää hoitajalta aikaa kun osastolla on 15 autettavaa huonokuntoista ja muistisairasta ihmistä.”

”Ateriapalvelun työntekijäpoika tarjosi (pimeästi) ikkunoiden pesun (kolme ikkunaa) josta täti maksoi tyytyväisenä....tonnin.”

”Edesmennyt pappani oli naama mustana useiden putoamisten ja kaatumisten takia kun ei henkilökunta millään riitä valvomaan ja hoitamaan”

”Olen tehnyt äitini hoidosta ilmoituksen Valviraan, mutta huomasin, että se oli turhaa. Myöhemmin, yövuoron hoitajat olivat retuuttaneet äitiä Geriatriseen tuoliin, seurauksin, että molemmissa ranteissa oli laajat mustelmat, lisäksi hänet vietiin pois omasta huoneesta vastoin hänen tahoa. Tästä yöstä jäi äidille pitkäaikainen trauma. Suosittelen omaisia tarkistamaan ranteessa olevan hälytyskellon. Äidilläni oli hälytyskello, joka ei toiminut todennäköisesti kolmeen kuukauteen. Joulukuussa hän sanoi, etteivät hoitajat tule, kun hän painaa hälytysnappia. Käydessäni palvelutalossa, testasin hälyttimen ja huomasin ettei se toiminut. Vein sen hoitajille ja kerroin ettei se toimi, toinen hoitajista otti sen käteensä ja totesi, ettei se toimi, minkä jälkeen hän työnsi kellon kellon käteeni takaisin. Hoitajat lähtivät pois tilanteesta ja minä kävelin äidin huoneeseen, hetken aikaa ajattelin, mitä oikein tapahtui, en saanut toimivaa hälytintä äidilleni, eivätkä he sanoneet, mitä he tulevat tekemään turvatakseen äitini olon. Menin takaisin ja roikuin käytävällä hoitajien perässä niin kauan kunnes toinen hoitajista reagoi tilanteeseen ja lupasi vielä saman illan aikana järjestää uuden hälyttimen, näin tapahtuikin, ennen työvuoron päättymistä hän toi uuden toimivan hälyttimen, jonka laittoi äitini ranteeseen ja testasi vielä, että se toimii, kello oli tuolloin 21.00. Kiitos tälle hoitajalle.”

"Mieluummin unohdan koko hoito-alan"

Omia, rankkoja kertomuksiaan oli myös hoitoalalla työskentelevillä.

”Valmistuin hoiva-avustajaksi helmikuussa 2016. Opiskelut kestivät reilun vuoden ja niihin sisältyi 3 työharjoittelua paikallisissa hoitolaitoksissa. Tuli nähtyä ja koettua monenlaista: hoitajien kahvitauot kestävät 1,5 tuntia, ja niillä tauoilla naureskellaan vanhuksille ja vammaisille sekä tongitaan näiden henkilökohtaisia asioita. Hoidettavia puhutellaan ja kohdellaan ala-arvoisesti. Hoitajat naureskelevat hoidettaville päin naamaa. Emmerdale alkaa pyörimään telkusta iltakuudelta ja "hoitajat" pulttaavat takapuolensa sohvaan kiinni, ja sieltä ei nousta seuraavan tunnin aikana ylös, vaikka talo palaisi poroksi. ----- Itseä ei huvita olla tekemisessä tällaisen porukan kanssa. Mieluummin unohdan koko hoitoalan ja mietin jotain muuta ammattia. Monet ovat tehneet jo sen ratkaisun.”

”Vaimoni on ollut yli kolmekymmentä vuotta vanhustenhoitajana. Missään vaiheessa julkisuuteen ei ole tullut sitä seikkaa miten paljon hoitajat kokevat väkivaltaa vanhusten puolelta. Etenkin dementoituneet miehet voivat olla hyvinkin väkivaltaisia ja voimiltaan vielä vahvoja! Hoitajien työ on erittäin stressaavaa ja muutenkin kuluttavaa. Itse en tekisi päivääkään samaa työtä kuin vaimoni! Arvostan ja ihmettelen miten kukaan jaksaa tehdä kyseistä työtä!”

Vain ani harva MTV Uutisten saamista kommenteista oli positiivinen, mutta niitäkin löytyi.

”Itselläni on pelkästään hyviä kokemuksia ,ennen kaikkea edesmenneen isäni saamasta hoidosta ja kohtelusta, niin kotona kuin vanhainkodissakin. Kestovalittajien sopisi katsoa peiliin, tai ottaa vanhus kotiinsa asumaan, jos yhteiskunnan tarjoama hoito ei kelpaa.”

MTV Uutiset ei pysty vahvistamaan yksittäisiä kertomuksia hoitopaikoista, joten joistakin kommenteista on poistettu hoitopaikkojen nimet.

Tuoreimmat aiheesta

Vanhustenhoito