Aalto-yliopiston professori Hele Savin on saanut eduskunnan myöntämän naisille suunnatun innovaatiopalkinnon.
Savin on kehittänyt nanoteknologiaa soveltavan menetelmän, jolla valmistetaan tehokkaita aurinkokennoja nanorakenteisen, niin sanotun mustan piin avulla.
– Haluan rohkaista naisia valitsemaan tutkijan uran, Savin kertoi palkinnonjakotilaisuudessa.
Ensimmäistä kertaa jaetun palkinnon suuruus on 110 000 euroa ja se annetaan naiselle tai naisista koostuvalle ryhmälle tieteellisesti merkittävästä innovaatiosta teknologian ja talouden alalla. Palkinto myönnettiin yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden kunniaksi.
Savin johtaa mikro- ja nanoelektroniikan tutkimusryhmää Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoululla. Tutkimusryhmä on saanut rahoitusta Tekesiltä.
– Rahoituksen pitkäjänteisyys on on ollut edellytys, että olemme päässeet näin pitkälle, Savin sanoo.
Keksinnön avulla parantuva aurinkokennojen tehokkuus perustuu siihen, että mustan piikennon pinnalta ei heijastu lainkaan valoa. Valon aallonpituutta kapeammat pienoispyramidit ikään kuin huijaavat fotoneita, jotka eivät huomaa saapuneensa uuteen aineeseen.
– Rakenteen ansiosta valolle ei tule vastaan yhtäkkistä rajapintaa, josta se pääsisi heijastumaan. Rakenteen etu on myös se, että se nappaa hyvin alhaisesta tulokulmasta tulevat fotonit, minkä ansiosta musta piikenno sopii erityisen hyvin pohjoisiin olosuhteisiin, Savin kertoo.
Samaa nanorakennetta voidaan hyödyntää myös lääketieteellisessä kuvantamisessa.
– Minua motivoi, että työlläni on yhteiskunnallista vaikutusta, Savin sanoo.