Minervasäätiön tämänvuotinen Medix-palkinto on myönnetty Helsingin yliopiston läpimurtotutkimukselle, jossa selvitetään, voidaanko ikääntyneen kudoksen toimintaa nuorentaa puuttumalla kantasolujen ja niiden naapurisolujen väliseen viestintään.
Kansainvälisesti merkittävälle suomalaistutkimukselle myönnettävä palkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa.
Tutkimusryhmän löytämän mekanismin avulla voidaan tulevaisuudessa esimerkiksi helpottaa ikääntyneiden suolisto-ongelmia, vähentää syöpähoitojen sivuvaikutuksia ja nopeuttaa potilaiden toipumista.
Suomalaistutkimus on ensimmäisiä alallaan
Tutkimusprojektin päätutkija, tohtorikoulutettava Nalle Pentinmikko sanoo, että ikääntyneiden ihmisten kudosten rappeutuminen on ollut tiedossa jo hyvän aikaa. Samoin on tiedetty sen johtuvan kantasolujen heikentyneestä toiminnasta.
– Tähänastiset tutkimukset ovat keskittyneet kantasolujen sisäisiin mekanismeihin ja pyrkineet selvittämään, mikä niissä menee pieleen. Meidän tutkimuksemme oli yksi ensimmäisistä, jossa katsottiin vanhojen kantasolujen ympäristöön, Pentinmikko selvittää tiedotteessa.
– Yllätykseksemme huomasimme, että kantasolujen ja niiden naapurisolujen välinen vääränlainen viestintä heikentää kantasolujen toimintaa ja siten niiden kykyä uudistaa suolta vaurion jälkeen.
8:26Tutkijat eri puolilla maailmaa ovat kuluneen vuoden aikana panostaneet koronaviruksen tutkimiseen. Helsingin yliopistossa on saatu selville, että koirat voivat haistaa koronaviruksen. MTV:n Uutisaamussa puhuttiin aiheesta toukokuussa.
Tulevan lääkehoidon lähtökohta on ehkä löytynyt
Kantasolu tarvitsee ympäristöstään niin sanottuja Wnt-molekyylejä, jotka ohjaavat sen kykyä muodostaa uusia soluja.
Kantasolujen naapurisolut, Panethin solut, voivat kuitenkin alkaa tuottaa Notum-nimistä entsyymiä, joka tekee Wnt-molekyylejä tehottomaksi.
Seurauksena on häiriö kantasolun uusien solujen tuotannossa, mikä heikentää suolen palautumista vauriotilanteesta.
Notum on tunnettu jo ennestään, mutta sitä ei ole tähän mennessä osattu kytkeä kantasolubiologiaan.
Mekanismin löytyminen mahdollistaa solujen väliseen vääränlaiseen viestinvaihtoon puuttumisen, sillä Notumin toiminta voidaan estää joko lääkeaineilla tai geenieditoinnilla.
– Tutkimuksen loppuvaiheessa löytyi lääkemolekyyli, joka saattaa olla lähtökohta tulevalle lääkehoidolle. Lääkemolekyylin kehittänyt amerikkalainen tutkimusryhmä oli selvittänyt sen estävän Notumin toimintaa, mutta heillä ei ollut käsitystä siitä, mihin tarkoitukseen tällaista lääkemoduulia voisi käyttää, Pentinmikko kertoo.
Tutkimusryhmä on käyttänyt aineistonaan hiiriä ja ihmisperäistä materiaalia. Pekka Katajisto (takana) seuraa, kun Nalle Pentinmikko valmistelee vanhasta hiirestä eristettyä ohutsuolta. (Kuva: Martti Ahlstén.)Pekka Katajisto (takana) seuraa, kun Nalle Pentinmikko valmistelee vanhasta hiirestä eristettyä ohutsuolta.
Lääke käytössä ehkä 10 vuoden päästä
Tutkimusryhmän johtaja, apulaisprofessori ja Suomen Akatemian huippuyksikön johtaja Pekka Katajisto visioi, että ehkä jo kymmenen vuoden kuluttua voisi olla olemassa hoitomenetelmiä ja lääkkeitä, joiden avulla ikääntyneen potilaan kantasoluja pystytään nuorentamaan siten, että vaurioituneen kudoksen uusiutumiskyky voidaan palauttaa lähes nuoren kudoksen tasolle.
– Tällä tulee olemaan suuri merkitys esimerkiksi syöpähoidoissa, sillä tyypillisimmät hoitokeinot aiheuttavat usein vakavia vaurioita myös terveelle kudokselle – erityisesti ikääntyneissä.
– Nämä hoidon sivuvaikutukset voivat olla vanhoille potilaille niin vakavia, että hoidosta päätetään luopua riskien vuoksi kokonaan, Katajisto kertoo.
Ei paranneta sairauksia mutta nopeutetaan toipumista
Nyt löydetyn mekanismin avulla ei siis voida estää tai parantaa sairauksia, mutta sen avulla voidaan tulevaisuudessa nopeuttaa toipumista tietyistä sairauksista ja rankkojen hoitojen sivuvaikutuksista.
Tutkimusryhmä on jo käynnistänyt tutkimuksen, jonka avulla pyritään selvittämään Notumin roolia myös suolistosyövän syntymisessä.
Lue myös: Japani on sallimassa tutkijoille ihmisen solujen siirtämisen jyrsijöille – tavoitteena on luoda ihmispotilaalle kelvollinen rotan sisällä kehittynyt haimasiirrännäinen
Medix-palkinto on biolääketieteen "Suomen mestaruus"
|