Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Aalto-yliopiston tutkimusryhmä: Ruokaa riittäisi isommalle joukolle ihmisiä, jos tuotantoeläinten ravintoa muokattaisiin

2:04Hiilinegatiivinen ruoka kiinnostaa maailmalla – kauhavalaisella pellolla tallusteli joukko eurooppalaisia sisäänostajiaKatso myös: Hiilinegatiivinen ruoka kiinnostaa maailmalla – kauhavalaisella pellolla tallusteli joukko eurooppalaisia sisäänostajia
Julkaistu 19.09.2022 18:14

MTV UUTISET

Huomattavasti suuremmalle osalle maailman ihmisistä riittäisi ruokaa, jos tuotantoeläinten ravintoa uudistettaisiin, kertoo Aalto-yliopisto tiedotteessaan.

Nyt kymmenesosa maailman väestöstä kärsii aliravitsemuksesta, kun samalla tuotantoeläimille syötetään ihmisravinnoksi kelpaavia ruokakasveja.

Aalto-yliopiston professorin Matti Kummun johtama tutkimusryhmä on tarkastellut asiaa tuoreessa artikkelissaan.

Tutkijoiden mukaan ruokaa riittäisi jopa 13 prosenttia suuremmalle väestölle, jos eläinten rehuksi käytettäisiin ihmisille kelpaamattomia viljelykasvien tähteitä ja maatalouden sivuvirtoja.

– Tämä tarkoittaa ruokaa jopa noin miljardille ihmiselle, tutkimuksen analyysia ja kirjoitustyötä johtanut Aalto-yliopiston tutkijatohtori Vilma Sandström sanoo.

AOP, lehmä, lehmiä, navetta
Aalto-yliopiston selvityksen mukaan huomattavasti suuremmalle osalle maailman ihmisistä riittäisi ruokaa, jos tuotantoeläinten ravintoa uudistettaisiin. Kuvituskuvassa lehmiä heinäaterialla.HENRIK ISAKSSON/IBL/IBL

Ensimmäistä kertaa näin tarkkaa tietoa

Nykyisin merkittävä osa rajallisista luonnonresursseista käytetään rehuntuotantoon. Osuus kattaa tutkijoiden mukaan noin kolmanneksen maailmassa kasvatetuista viljoista ja neljänneksen kalansaaliista.

Tutkimusryhmän mukaan eläintuotannosta ihmisten käyttöön voitaisiin ohjata 10–26 prosenttia viljakasvien tuotannosta ja 17 miljoonan tonnin kalasaalis – mikä on 11 prosenttia kalan tuotannosta.

Muutos voisi lisätä ihmisille kelpaavan ruoan määrää 6–13 prosenttia kaloreilla mitattuna ja 9–15 prosenttia proteiinisisältönä mitattuna.

– Kerta on ensimmäinen, kun näin kattava osa maailman ruoka- ja rehuvirroista on tuotu yhteen analysoitavaksi tällä tarkkuudella. Näin ymmärsimme, miten suuri osuus sivuvirroista ja viljelykasvien tähteistä on jo käytössä eläinten rehuna ja pystyimme edelleen arvioimaan käyttämättömän potentiaalin, Kummu sanoo tiedotteessa.

Viljelykasvien tähteillä tarkoitetaan esimerkiksi sitrushedelmien prosessoinnissa syntyviä jätteitä, kalanviljelyn ja karjankasvatuksen sivutuotteita ja sokerijuurikkaan naatteja. 

Lisää aiheesta:

Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottoriSuomalaisyritys tähtää ötököillään Euroopan-markkinoille: Mustasotilaskärpänen tekee jätteestä uusien tuotteiden raaka-aineitaRuokaa jopa miljardille ihmiselle – maailman ruokakriisiä voisi helpottaa muuttamalla tuotantoeläinten ruokintaaSitra: Luontokato voitaisiin pysäyttää kiertotalousratkaisuilla vuoteen 2035 mennessäKotitaloudet viskaavat arvokasta tavaraa menemään kaksi kertaa enemmän kuin aiemmin on kuviteltu: "Kuin heittäisit 5 euron setelin pois"WWF julkaisi uudet ilmastoystävälliset ruokasuositukset: Tällainen ruokavalio olisi paras sekä luonnon että ihmisten kannalta
RuokaMaatalousYliopistoTutkimustuloksetLehmäPolitiikkaLuonto ja eläimetKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:01
    Lapset

    Kielletäänkö "väärä ruoka" kouluista? Asiantuntijalta tärkeä huomio kansalaisaloitteesta

  • 06:46
    Terveys ja hyvinvointi

    Onko ultraprosessoitu ruoka epäterveellistä? Tätä et ehkä ole tullut ajatelleeksi

  • Eilen16:44
    Jouluruoka

    Luulitko näitä joulun herkuiksi? Totuus paljastuu kaupan hyllyllä

  • Eilen11:32
    Jouluruoka

    Kuinka nopeasti joulukinkku sulaa jääkaapissa?

  • 14.12.17:44
    Jouluruoka

    Piparit airfryerissa – superhelppo ohje!