Jos haluat perinteisen kaurapuuron tilalle vaihtelua, kokeile kätevästi yön aikana valmistuvaa tuorepuuroa.
Aamupuuro ei maistu kaikille, mutta hitaita hiilihydraatteja sisältävä kuitupitoinen aamiainen olisi kuitenkin hyvä nauttia, jotta verensokeri pysyisi tasaisena lounaaseen asti. Tuorepuuro onkin hyvä vaihtoehto niille, joille perinteinen puuro ei maistu sekä myös niille, jotka kaipaavat vaihtelua perinteisen aamupuuron tilalle.
Tuorepuuroa ei keitetä, vaan se valmistuu kätevästi vaikkapa yön aikana. Hiutaleet tai leseet ja muut ainekset voidaan nimittäin laittaa jo illalla nesteeseen, kuten piimään tai jogurttiin, turpoamaan. Aamulla joukkoon voi sekoittaa vielä tuoreita hedelmänpaloja tai marjoja ja puuro on valmis nautittavaksi. Halutessaan puuron voi maustaa esimerkiksi hunajalla. Monelle tuorepuuro maistuukin paremmin kuin tavallinen, keitetty puuro.
Tuorepuuro on kätevä vaihtoehto myös silloin, kun ei ole mahdollisuutta kuumentaa tai keittää puuroa.
Kokeile esimerkiksi seuraavia reseptejä:
Mustikka Tuorepuuro
1:lle
2 dl (laktoositonta) piimää
2 rkl kaurahiutaleita (esim. Myllyn Paras Kaurahiutaleita)
2 rkl ruishiutaleita (esim. Myllyn Paras Ruishiutaleita)
1 rkl leseitä (esim. Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan leseseosta)
2 rkl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
Lisäksi:
mustikoita
sokeria
Sekoita kaikki aineet keskenään illalla ja nosta jääkaappiin turpoamaan. Jos tuorepuuro on aamulla liian paksua, lisää joukkoon vähän maitoa tai piimää.
Goji-Tattari Tuorepuuro
1:lle
1 dl tattarihiutaleita (esim. Myllyn Paras Tattarihiutaleita)
2 dl rasvatonta maustamatonta jogurttia
1 dl mustaherukoita
1 rkl kuivattuja goji-marjoja tai kuivattua tyrniä
2–3 kuivattua luumua, viikunaa, taatelia tai 2–3 rkl rusinoita
Anna kuivattujen taateleiden tai muiden hedelmien sekä goji-marjojen ja hiutaleiden turvota jogurtissa hetki tai yön yli. Sekoita lopuksi marjat joukkoon ja nauti.
Aamun mustikkainen tuorepuuro
1:lle
1 dl kaurahiutaleita (esim. Myllyn Paras Pikakaura+Kuituhiutaleita)
tai tattarihiutaleita
1 dl mustaherukoita
1–2 rkl hunajaa
(1 rkl pähkinärouhetta)
1 dl mustikoita
1 dl turkkilaista jogurttia
Pinnalle:
1 rkl mustikoita
1 rkl leseitä (esim. Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta)
tai kaurahiutaleita
Survo korkean lasin pohjalle herukat ja hiutaleet, lisää hunaja ja anna turvota yön yli tai ainakin mielellään tunnin verran.
Rakenna aamulla lasiin tuorepuurosta kerrosmalja. Laita pohjalle tuorepuuron päälle mustikoita, sitten kerros paksua jogurttia ja koristeeksi vielä marjoja ja leseitä.
Tuorepuuroshotti
4 annosta
4–5 dl sulatettuja pakastemarjoja (mansikoita ja vadelmia)
2 dl kaurahiutaleita (esim. Myllyn Paras Pikakaura+Kuitu-hiutaleita)
1 dl pähkinä- tai mantelirouhetta
1–2 rkl juoksevaa hunajaa
2 dl paksua jogurttia (esimerkiksi bulgarianjogurttia tai turkkilaista)
Pinnalle:
1 dl marjoja
1 dl leseitä (esim. Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta)
Survo marjat ja sekoita ne hiutaleiden, pähkinöiden ja hunajan kanssa yhteen. Anna turvota hetki, mielellään tunti, mutta yhtä hyvin vaikka yön yli. Rakenna annokset laseihin kerroksittain. Laita pohjalle marjatuorepuuroa, päälle maustamatonta jogurttia ja koristeeksi vielä marjoja. Ripottele pinnalle leseitä.
Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras