Korkein oikeus (KKO) antaa tänään ratkaisunsa koskien niin sanottua huumetynnyrijuttua. Jutussa Helsingin huumepoliisin ex-päällikölle Jari Aarniolle langetettiin hovioikeudessa 10 vuoden rangaistus. Aarnion osalta juttu ei edennyt korkeimpaan oikeuteen.
KKO myönsi viime vuonna valitusluvan jutussa Pohjois-Savon naisena tunnetulle Seija Kortekallio-Lammelle liittyen hasiksen salakuljetukseen.
Kortekallio-Lammelle myönnetty valituslupa koskee kysymystä siitä, onko hän syyllistynyt niin sanotun Malmin naisen eli Mari Romanon rikoskumppanina törkeään huumausainerikokseen, josta hänet tuomittiin. Muilta osin hänen valituslupahakemuksensa hylättiin.
Kortekallio-Lammen syytteet sulivat jo hovioikeudessa tuntuvasti käräjäoikeuden antamasta tuomiosta. Hänen käräjillä saamansa seitsemän vuoden vankeustuomio aleni hovissa kahden vuoden vankeustuomioksi.
Hovioikeuden mukaan hän ei osallistunut Aarnion junailemien huumetynnyrilähetysten järjestelemiseen, mutta levitti Aarnion huumeita ja yritti hankkia ja kuljetuttaa Suomeen 7,5 kiloa hasista Romanon kanssa.
Syyttäjälle myönnetty rajoitettu valituslupa taas koskee Aarnion alaisena toimineen Mikael Runebergin rangaistusta ja viraltapanoa. Hovioikeudessa Runebergin raskaimmat syytteet kaatuivat, ja hänet tuomittiin 60 päiväsakkoon useista virkavelvollisuuden rikkomisista. Hovioikeus myös hylkäsi syyttäjän viraltapanoa koskevan vaatimuksen.Hovioikeus katsoi, että Runeberg ei ollut tietoinen esimerkiksi Aarnion tavoitteesta sotkea keskusrikospoliisin esitutkintaa. Syyttäjä ei tyytynyt tähän ja valitti KKO:hon.
Lue myös: Jari Aarnioon liitetty ex-prostituoitu Saara löytyi kotoaan vaikeasti vammautuneena – lääkärit epäilivät pahoinpitelyä, mutta ketään ei syytetty mistään
Muut valitukset hylättiin
Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion, Mari Romanon ja United Brotherhoodin entisen johtohahmon Keijo Vilhusen valituslupahakemukset korkeimpaan oikeuteen samassa jutussa on jo aiemmin hylätty, joten hovioikeuden viime vuonna antamat tuomiot pysyvät voimassa.
Aarnio tuomittiin 10 vuoden vankeusrangaistukseen muun muassa viidestä törkeästä huumausainerikoksesta ja lukuisista virkarikoksista.
Vilhusen oli hovioikeudessa katsottu syyllistyneen yhdessä Aarnion kanssa kahteen törkeään huumausainerikokseen, joista hänet tuomittiin niin ikään 10 vuoden vankeusrangaistukseen.
Romanon syyksi luettiin hovioikeudessa huumausainerikoksia, joista osa oli törkeitä, ja hänet tuomittiin kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.