Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion 10 vuoden vankeuteen kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta sekä lukuisista muista rikoksista.
Rangaistusta alensi Aarnio aiemmin hovioikeudesta saama kolmen vuoden vankeustuomio Trevoc-haarassa. Yhteensä hänet on nyt tuomittu 13 vuoden vankeuteen.
Käräjäoikeus hyväksyi suurimman osan niin kutsutun tynnyrijutun syytteistä ja tuomitsi useita henkilöitä pitkiin vankeusrangaistuksiin.
Aarnio oli Pasilan mies
Käräjäoikeuden mukaan Aarnio oli keskeinen henkilö kuuden hasistynnyrin (791 kiloa) maahantuonnissa ja levittämisessä vuosina 2011-2012. Aarnio on jutun aiemmassa tutkinnassa pimentoon jäänyt Pasilan mies.
Käräjäoikeuden mukaan asiassa on näytetty, että Pasilan miehen puhelimet ovat olleet Aarnion hallussa ja käytössä. Aarnion esittämä vaihtoehtoinen tapahtumienkulku ei käräjäoikeuden mukaan ole totta.
Aarnio tuomittiin menettämään valtiolle rikoksesta saamansa hyöty, noin 1,3 miljoonaa euroa. Lisäksi hänet tuomittiin menettämään Porvoon-kiinteistönsä. Hänet tuomittiin myös menettämään sotilasarvonsa.
Rikoskumppaneille pitkät tuomiot
Myös Keijo Vilhunen, Seija Kortekallio-Lampi ja Mari Romano tuomittiin Aarnion tekijäkumppaneina törkeistä huumausainerikoksista pitkiin vankeusrangaistuksiin.
Rikollisjengi United Brotherhoodin ex-pomo Keijo Vilhunen tuomittiin kymmeksi vuodeksi, Malmin naisena tunnettu Mari Romano kolmeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi sekä huumeparoni Miika Kortekallion sisko Seija Kortekallio-Lampi seitsemäksi vuodeksi vankeuteen.
Käräjäoikeus luonnehtii Aarnion toimintaa häikäilemättömäksi.
– Aarnio on huumausainerikosten tekoaikana toiminut korkeassa poliisin virassa kiinnijäämiseensä 11.11.2013 saakka. Ennen kiinnijäämistään Aarnion on vuosina 2012-2013 näytetty monin eri tavoin sotkeneen hasistynnyreiden maahantuonnin tutkintaa, sekä muillakin tavoilla pyrkineen estämään oman ja muiden hasistynnyreihin osallisten henkilöiden paljastumisen. Käräjäoikeus on arvioinut, että Aarnio on käyttänyt häikäilemättömästi väärin virka-asemaansa Helsingin huumepoliisissa ja näin syyllistynyt virassaan lukuisiin törkeisiin ja lievempiin virkarikoksiin, käräjäoikeuden tiedotteessa mainitaan.
Kolmen huumepoliisin virkarikossyytteet nurin
Virkarikoksista syytettiin myös neljää muuta Helsingin poliisilaitoksen huumepoliisia. Syytteet hylättiin kokonaan kaikkien muiden paitsi Mikael Runebergin osalta.
Runeberg tuomittiin kolmen vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen neljästä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja viidestä muusta lievemmästä virkarikoksesta.