Aarrepaja-uutuusohjelmassa maamme taitavimmat käsityöläiset herättävät mittaamattoman arvokkaita esineitä uudelleen henkiin

0:50imgTällainen on uusi Aarrepaja-sarja!
Julkaistu 15.10.2021 18:30
Toimittajan kuva
Silja Välske

silja.valske@mtv.fi

Jenni Pääskysaaren juontamassa Aarrepaja-ohjelmassa maamme taitavimmat käsityöläiset entisöivät esineitä, joiden tarinoita emme halua ikinä unohtaa. 

Meillä kaikilla on esineitä ja tavaroita, joiden arvo on mittaamaton. Niissä piilee tarinoita, joita emme halua ikinä unohtaa. Uudessa hyvänmielen ohjelmassa vanhat ja risat tavarat saavat uuden elämän ja vievät muistoja eteenpäin sukupolvelta seuraavalle. Ohjelman keskiössä ovat esineet ja niiden tarinat. Joskus voi olla niin, ettei mitään muuta ole enää jäljellä, kuin tämä esine ja sen muisto.   

Entisöinti tapahtuu idyllisessä verstaassa, jossa maamme taitavimmat käsityöläiset näyttävät ammattitaitonsa. Heidän työnsä ja etuoikeutensa on herättää nämä tärkeät tavarat uudelleen henkiin. Heidän tarkkaa työskentelyään seurataan läheltä samalla, kun he kertovat prosessista ja eläytyvät  muistoihin ja tarinoihin. Sarja perustuu BBC:n erittäin suosittuun formaattiin The Repair Shop, joka on niittänyt mainetta ympäri Eurooppaa.

Sarjan juontajana nähdään Jenni Pääskysaari, joka on toimittanut, tuottanut, kirjoittanut ja ohjannut televisio-ohjelmia jo 20 vuoden ajan, mutta ei ole koskaan entisöinyt eikä konservoinut yhtään esinettä. Aarrepajaa Jenni lähti emännöimään kolmesta syystä. Ohjelmassa on kyse ihmisten aarteista sekä perheissä ja suvuissa kulkevista tärkeistä tarinoista, Aarrepaja on myös kädentaitojen ja -taitajien ylistyslaulu ja lisäksi ohjelman ekologinen arvomaailma on lähellä Jennin sydäntä.

Jenni ottaa Aarrepajassa aarteiden omistajat vastaan yhdessä artesaanien kanssa, selvittää esineen tarinan sekä sen kunnostamiseen liittyvät tarpeet ja toiveet.

– Toimin tulkkina katsojan, artesaanien ja aarteiden omistajien välillä. Seuraan myös artesaanien työskentelyä ja tarjoan apuani. Parhaiten olen ollut hyödyksi, kun huolehdin ettei heidän mukeistaan lopu kahvi, Pääskysaari kertoo.

Jokaisessa Aarrepajan jaksossa nähdään tavallisten suomalaisten lisäksi yksi julkisuudesta tunnettu henkilö, joka tuo artesaanien kunnostettavaksi itselleen merkityksellisen esineen tai tavaran, ja kertoo tarinan sen takana. Henkilöt ovat presidentti Tarja Halonen, Pekka Haavisto, Sauli Koskinen, Jukka Rintala, Kari Hietalahti, Esko Eerikäinen, Kiti Kokkonen, Etta, Tommi Läntinen ja Sanna Kiiski.

AARREPAJAN ARTESAANIT:

tommi-raivioMTV

Tommi Raivio, puuartesaani
Tommi kiinnostui puusta, kun hän alkoi väsätä itse skeittilautoja. Ensin omaan tarpeeseen ja sitten myös muille. Nykyään Tommilla on oma yritys, jossa hän entisöinnin lisäksi myös suunnittelee uusia huonekaluja ja keksii uusia ratkaisuja puusta. Tommi on loputtoman innostunut puun mahdollisuuksista, eri puulajeista ja tavoista työstää puuta. Vapaa- ajalla Tommi unelmoi tulevaisuudesta.

virve-taljavirtaMTV

Virve Taljavirta, verhoilijamestari
Virve on pienestä pitäen ”räpeltänyt jotain” käsillään. Hän inspiroituu kauniista asioista, luonnosta ja rakastaa tarinoita. Virve on Aarrepajan tunteellinen työmyyrä, joka jaksaa painaa haastavampienkin huonekalujen parissa. Hän arvostaa perinteistä tekemistä. Huonekalujen sisälläkin - siellä minne asiakkaat eivät ikinä edes näe - jokaisen yksityiskohdan ja neulanpiston on oltava viimeisen päälle mietitty ja paikallaan.

sanna-laurilaMTV

Sanna Laurila, huonekalurestauroija
Sanna on mestari värien valitsemisessa! Erilaisia jauhoja ja öljyjä sekoittamalla hän saa aikaiseksi juuri
haluamansa sävyt. Hän myös rapsuttaa, hioo, sahaa ja suunnittelee. Hän kuuntelee mitä esine kertoo ja jatkaa työstämistään sen avulla. Yksi Sannan opeista on kuitenkin myös se, että pitää osata lopettaa ajoissa, sillä esineissä saa näkyä myös sen eletty elämä ja muistot.

jouni-pollanenMTV

Jouni Pöllänen, kelloseppä
Jouni on saanut ensimmäisenä suomalaisena oppinsa Suomen lisäksi Sveitsissä, kelloseppien maassa. Hänen taitonsa ja tietämyksensä kelloista ylittävät tavallisen ihmisen käsityskyvyn hyvin nopeasti. Aarrepajassa Jouni korjasi mitä monimutkaisempia kelloja ja onnistui aina jostain löytämään puuttuvat liipottimet taikka ankkurit. Aarrepajassa päästään katsomaan kellojen entisöintiä täysin ainutlaatuisella tavalla.

silja-immonenMTV

Silja Immonen, käsityöopettaja (erikoisosaaminen: kirjansidonta)
Pitkän linjan käsityöopettajana Silja on tottunut opettelemaan jatkuvasti uutta ja kartuttamaan osaamistaan käsityöalalla. Hänen erikoisosaamisalaansa on muun muassa kirjansidonta. Silja on uskomattoman taitava ja innovatiivinen kädentaituri. Sen lisäksi hän on millintarkka suunnittelija, jonka visiot kirjojen sidonnassa ällistyttävät koko Aarrepajan väen.

erkki-edi-kokkoMTV

Erkki ”EDI” Kokko, metalliseppä
Edi korjaa omien sanojensa mukaan kaiken mikä vähänkin haiskahtaa metallille. Hän on töölöläinen Stadin kundi, joka lampsii Aarrepajaan aina lempeä virne kasvoillaan. Edi puhdistaa pukkijalat, uudistaa Singer-pöydän ja rakentaa pienoismalliveneeseen pikkuruiset uimatikkaat. Hän on nerokas monitoimimies, jolta ei vitsit lopu kesken.

riitta-larneMTV

Riitta Larne, käsityötaituri, käsityöopettaja, mummo
Riitan koko elämä on ollut käsillä tekemistä. Jo 9-vuotiaana mummi opetti hänet ompelemaan sähköttömässä saaressa käsikäyttöisellä ompelukoneella. Hän on opettanut ulkomailla asti ja ehtinyt olla Marimekollakin töissä 10 vuotta. Riitta ottaa tärkeiden ja rakkaiden lelujen korjaukset välittömästi sydämensä asiaksi. Hän kohtelee niitä hellästi ja lämmöllä; vanhoja tarinoita ja muistoja kunnioittaen.

ap-paasonenMTV

AP Paasonen, soitinkorjaajamestari
AP on jyväskyläläinen kielisoitin taikuri, joka saa jokaisesta hänelle luovutetusta soittimesta sen maukkaimman saundin irti. AP:lla on käsittämätön kyky saada vanha soitin taas lentoon. Se vaatii loputonta tarkastelua ja säätöä sekä valtavan ammattitaidon. Aarrepajassa AP hurmaa leveällä hymyllään ja viihdyttää etevällä kitaran näppäilyllään.

iida-juden-ja-kalevi-karenMTV

Iida Juden ja Kalevi Karén, kulkuneuvojen restauroijat
Iida ja Kalevi työskentelevät yhdessä saumattomana tiiminä ja heidän pajansa on Aarrepajan vieressä
automuseon tiloissa. He eivät jätä yhtäkään lommoa suoristamatta tai pintaa kiillottamatta. Iida ja Kale laittavat kaiken peliin tehdäkseen täydellistä ja moitteetonta jälkeä - ja siinä he todella onnistuvat!

liisi-hakala-ja-ilona-osaraMTV

Liisi Hakala ja Ilona Osara, konservaattorit (paperi)
Liisin ja Ilonan työ Aarrepajassa on konservoida sellaisia esineitä, jotka ovat liian arvokkaita entisöitäväksi. Tällainen on esimerkiksi presidentti Halosen sukuraamattu. He puhdistavat ja poistavat esineistä niihin kertynyttä likaa ja korjaavat korjattavissa olevia vaurioita hellästi ja varovasti. Heidän työnsä on jatkuvaa arviointia siitä, mitä vielä kannattaa tehdä tai mikä jättää ennalleen, jotta esine ei tuhoudu enempää ja jotta se säilyy mahdollisimman pitkään seuraaville sukupolville.

matti-kariMTV

Matti Kari, musiikkiteknologi
Matti on puolivalmis tekniikan insinööri, entinen kosketinsoittaja ja nykyinen harrastelija basisti. Hän heittäytyy hommaansa eli legendaaristen Vox-urkujen korjaamiseen pienen lapsen innolla ja ratkaisee yllättävätkin ongelmat nerokkaalla osaamisellaan. Joskus näyttää siltä, että Matin työpöytä, sekä työskenteleminen on yhtä sekamelskaa, mutta kaiken metelin alla piilee jämäkkä suunnitelma, jonka toteutumista on hervotonta seurata.

tomi-jarvenpaaMTV

Tomi Järvenpää, suutari
Tamperelainen Tomi kertoo päätyneensä suutarin ammattiin sattumalta, mutta sen monipuolisuus vei
mennessään. Hän pohtii, että suutarin työ muistuttaa vähän insinöörinhommia, koska jatkuvasti pitää
innovoida uusia tapoja tehdä. Tomin käsissä Sauli Koskisen vanhat maiharit muuttuvat uutuuttaan kiiltäviksi niin, että se muistuttaa taikuutta. Tomi sanoo kuitenkin, että lopulta kyse on vain kärsivällisyydestä, ei sen kummemmasta.

Aarrepaja alkaa MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa to 11.11. klo 21. Seuraava jakso katsottavissa ennakkoon mtv-palvelussa.
Ohjelma on katsottavissa myös C Moressa.

Tuoreimmat aiheesta

Aarrepaja