Kadonneen Aston Martinin mysteeri saattaa olla pian ratkeamassa. Kadonneiden taide-esineiden etsintään erikoistunut yritys kertoo saaneensa lupaavan vihjeen kolmannessa James Bond -elokuvassa nähdyn auton sijainnista.
Pääkuvan videoPorilainen Kari toteutti unelmansa ja osti hämmästyttävän menopelin |
Näyttelijä Sean Conneryn elokuvassa Kultasormi (1964) ohjastama Aston Martin DB5 on saattanut viimein löytyä. Auto on ollut kateissa vuodesta 1997 lähtien, jolloin se varastettiin floridalaisesta lentokonehangaarista. Kyseessä oli toinen kahdesta elokuvassa käytetystä DB5:stä.
Aarteenmetsästäjät asialle
Auton kerrotaan olevan tällä hetkellä Lähi-idässä, mutta arvioitu sijainti halutaan pitää visusti salassa. Nykyisin noin 13 miljoonan dollarin arvoisen Aston Martinin löytämiseen johtavasta vihjeestä on luvattu kuusinumeroinen palkkio.
Auton aitoutta on lähtenyt varmentamaan sen etsintäänkin alun perin palkattu Art Recovery International. Toimitusjohtaja Christopher Marinello kertoo, että he saivat auton sijainnista lupaavan vinkin kolmannelta osapuolelta.
– On tärkeää, että saamme kuvan auton valmistenumerosta, koska se on yksilöllinen, Marinello sanoo.
Toistaiseksi ei voida vielä sanoa sataprosenttisella varmuudella, onko Lähi-idästä löytynyt auto etsijöiden kaipaama yksilö. Mikäli on, toivotaan myös auton historiasta ja mahdollisista muista olinpaikoista vuoden 1997 jälkeen saatavan lisää tietoa. Varkauteen syyllistyneiden tahojen tavoittaminen voi sen sijaan olla vaikeaa.
Vai pudotettiinko auto sittenkin mereen?
Kun Kultasormen kuvaukset aikoinaan päättyivät, DB5:n osti keräilijä Richard Losee. Hän maksoi Astonista 12 000 dollaria, mutta myi sen vuonna 1986 yhdysvaltalaiselle Anthony Puglieselle, joka säilytti autoa Floridassa sijaitsevassa lentokonehallissaan, josta se myös myöhemmin varastettiin.
Autoon elokuvaa varten asennetut Bond-varusteet olivat tehneet autosta niin raskaan, että varkaat olivat joutuneet hinaamaan sitä akseleista jättäen ympäriinsä mustia jälkiä. Jäljet loppuivat kiitoradan reunaan, mikä johti vahvaan uskomukseen siitä, että auto lastattiin lentokoneeseen. Hälyttimet eivät kuitenkaan olleet reagoineet, eivätkä hangaarin vartijatkaan myöntäneet havainneensa tuona yönä mitään tavallisesta poikkeavaa.
Vuosien varrella on esitetty teoria myös siitä, että auto olisi pudotettu mereen pian sen lentokoneeseen lastaamisen jälkeen. Tätä pidetään kuitenkin epätodennäköisenä auton arvo ja varkauden ammattimaisuus huomioiden.
Lähde: Autoclassics, MotorAuthority