Näin abortti jakaa puolueiden mielipiteitä myös Suomessa

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös kumota aborttioikeus on herättänyt keskustelua abortista myös Suomessa. Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kansanedustajat ovat eri mieltä abortin lisäämisestä perusoikeudeksi.

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén pitää Yhdysvaltain aborttitilannetta huolestuttavana.

– Se kuvastaa sitä, että meillä voi olla tällaiset jo saavutettuina oikeuksina pidetyt perustavaalaatua olevat ihmisoikeudet uhan alla, jos konservatiiviset voimat pääsee valtaan, Sirén sanoo.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanuksen mielestä perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien ytimessä on oikeus elämään.

– Tässä tuntuu, että monta kertaa unohdetaan, että kyse on todellakin siitä pienestä kasvavasta ihmisestä, jonka koti on vielä siellä kohdussa.

Tanuksen mukaan kristillisdemokraatit kannattavat ennemmin ehkäisyn lisäämistä, jotta abortteihin ei tarvitsisi päätyä. Hänen mielestään Suomessa pitäisi olla myös enemmän tietoa saatavilla esimerkiksi adoptiosta ja erilaisista tukimuodoista, jos raskaus jatkuu.

Kokoomus kannattaa Oma tahto -kansalaisaloitteen mukaista muutosta aborttilakiin.

– Tuodaan tämän päivän lainsäädäntö, joka on 70-luvulta, vastaamaan sitä, mikä tämän päivän käytäntö monelta osin on. Karsittaisiin siitä lainsäädännöstä esimerkiksi se, että tarvitaan kahden lääkärin lausunto, yhden lääkärin lausunto riittää ja oma tahto riittää syyksi, Sirén kertoo. 

Abortista perusoikeus

Abortti ei tällä hetkellä ole missään valtiossa perusoikeus, mutta Ranskan presidentti Emmanuel Macron on nyt ehdottanut, että se tulisi Ranskassa perusoikeudeksi.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Sirén on ehdottanut Suomessa vastaavaa, eli aborttioikeuden lisäämistä perustuslakiin.

– Oikeus turvalliseen raskaudenkeskeytykseen on jo aika vakiintunut ihmisoikeus. Nyt, kun nähdään, että maailmalla vahvistuu tällainen liikehdintä, joka uhkaa tätä perusoikeutta ja sitä pyritään heikentämään, niin silloin aika looginen johtopäätös voisi olla se, että se kirjattaisiin perustuslakiin itsemääräämisoikeuden yhteyteen, Sirén pohtii.

Tanus ei kannata ehdotusta.

– Kyllähän tämä kuulostaa varsin pöyristyttävältä, että 2020-luvulla tuotaisiin perusoikeuksiin se, että olisi kaikilla perustuslaillinen oikeus surmata oma jälkeläisensä, Tanus sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat