Aborttilain muutos etenee eduskuntaan – 50 vuotta vanha laki syyniin: "Nykyisessä laissa on kaksi kipukohtaa"

0:23img
Näin Seitsemän uutiset kertoi aborttilainsäädännön päivittämisestä.
Julkaistu 18.10.2020 17:05
Toimittajan kuva

Anu Korhonen

anu.korhonen@mtv.fi

@anukoooo

Oma tahto 2020-kansalaisaloite on saavuttanut 50 000 allekirjoituksen tavoitteen ja tulee eduskunnan käsittelyyn. Aloite vaatii, että jatkossa abortin saamiseksi riittää raskaana olevan oma tahto ja että kahden lääkärin lausunnon vaatimisesta luovutaan.

Kansalaisaloitteen taustalla oleva Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarran mukaan tarkoituksena on päivittää 50 vuotta vanha laki nykypäivään.

– Nykyisessä laissa on kaksi kipukohtaa. Se, että vaaditaan kahden lääkärin lausuntoa ja tämä kuormittaa meidän terveydenhuoltojärjestelmää. Toiseksi meidän nykyinen lainsäädäntö ei huomioi lainkaan naisen omaa tahtoa, mikä on eurooppalaisittain vallan kummallista. Haluamme päivittää sen niin, että se siinä näkyy, Diarra sanoo.

Nykyisen lain perusteluissa keskeytykselle ovat muun muassa sosiaalinen ja taloudellinen tilanne, terveydellinen uhka tai ikä eli nainen on alle 17-vuotias tai yli 40-vuotias. Lakiesityksessä naisen oma tahto korvaisi nämä perustelut. 

Räsänen: Enemmän tukea aborttia pohtiville 

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kaipaa laajempaa keskustelua siitä, mistä ihmisen elämän ajatellaan alkavan.

– Aloitteen tavoitteena on vapaa abortti ilman perusteita 12. raskausviikkoon asti. Tämän ikäisen sikiön sydän sykkii, aivosähkökäyrä voidaan tunnistaa, vauva imee sormiaan ja varpaitaan ja tekee kuperkeikkoja. On epä-älyllistä väittää, että ihmisyys alkaisi siinä vaiheessa, kun vauva työntyy synnytyskanavasta ulos.

Räsäsen mukaan aborttia pohtiville naisille tulisi tarjota laajemmin tukea abortin sijaan.

– Liukuhihna-aborttien sijaan tulisi kehittää tukitoimia naisille, jotka ovat tulleet raskaaksi vaikeassa elämäntilanteessa. On kestämätöntä, että hyvinvointiyhteiskunnassa vuosittain tehdään yli 9000 raskaudenkeskeytystä sosiaalisin perustein. Sosiaalisia ongelmia tulee ratkoa sosiaalipoliittisin keinoin, ei elämään kajoamalla. 

Tuoreimmat aiheesta

Abortti