Afganistanissa on teloitettu 10 ihmistä Talebanin palattua valtaan.
Afganistanissa teloitettiin perjantaina julkisesti neljä miestä, kertoo maan korkein oikeus. Kyseessä on suurin teloitettujen määrä yhdessä päivässä sen jälkeen, kun äärijärjestö Taleban palasi maassa valtaan vuonna 2021.
Uutistoimisto AFP:n kirjanpidon mukaan Afganistanissa on nyt suoritettu yhteensä 10 julkista teloitusta vuoden 2021 jälkeen.
Perjantain teloitukset pantiin toimeen kolmessa eri maakunnassa. Qala-i-Nawin kaupungissa Baghdisin maakunnassa kaksi kuolemaantuomittua ammuttiin katsojien edessä stadionilla. Ampujina toimivat silminnäkijöiden mukaan rikosten uhrien miespuoliset sukulaiset.
Korkeimman oikeuden mukaan tuomitut olivat tappaneet toisia miehiä ampumalla. Uhrien perheille oli tarjottu mahdollisuutta antaa rikokset anteeksi, mutta he kieltäytyivät.
– Jos perhe olisi antanut miehille anteeksi, se olisi parempi, mutta nyt se on Jumalan käsky, ja täytyy toteuttaa, kertoi teloitusta katsomassa ollut 35-vuotias mies Zabihullah AFP:lle stadionin ulkopuolella.
– On hyvä että islamilainen emiraatti antaa näytteen politiikastaan ja voimastaan. Olen hyvin iloinen siitä, sanoi 30-vuotias katsoja nimeltään Javid.
Kolmas teloitus suoritettiin Zaranjin kaupungissa Nimrozin maakunnassa ja neljäs Farahissa maan länsiosassa.
Ruumiilliset rangaistukset yleisiä
Edellisen kerran Taleban-hallinto suoritti teloituksen viime marraskuussa, jolloin murhasta tuomittu mies ammuttiin tuhansien katsojien edessä stadionilla Gardezissa Paktian maakunnassa. Tuolloinkin teloituksen suorittivat uhrin perheenjäsenet ampumalla.
Myös Talebanin edellisellä valtakaudella vuosina 1996–2001 julkiset teloitukset urheilustadioneilla olivat yleisiä. Palattuaan valtaan Taleban on ottanut käyttöön tiukan islamilaisen lain tulkinnan.
Ruumiilliset rangaistukset kuten ruoskinnat ovatkin nykyään yleisiä Afganistanissa. Kuolemanrangaistus voidaan langettaa henkirikoksista. Kaikki kuolemantuomiot allekirjoittaa Talebanin ylin johtaja Hibatullah Akhundzada.
Ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat tuominneet ruumiillisten rangaistusten ja kuolemanrangaistuksen käytön Afganistanissa. Afganistan on mukana ihmisoikeusjärjestö Amnestyn listalla maista, joissa kuolemanrangaistuksia pannaan toimeen ilman reilun oikeudenkäynnin standardit täyttävää prosessia.