YK:n tunnustama hallitus syyttää iskusta sotilaskomentaja Khalifa Haftarin joukkoja. Afrikan unioni tuomitsi keskiviikkona ilmaiskun, joka tappoi noin neljäkymmentä siirtolaista Libyassa.
YK:n Libyan-lähettilään Ghassan Salamen mukaan viattomiin ihmisiin kohdistunut isku voi täyttää sotarikoksen tunnusmerkit. Isku tehtiin pidätyskeskukseen pääkaupunki Tripolin esikaupunkialueella Tajourassa.
Paikallisten pelastusviranomaisten mukaan iskuissa haavoittui yli 70. Pidätyskeskuksessa oli yhteensä 120 siirtolaista.
Uhrimäärä saattaa vielä nousta.
Afrikan unionin komission puheenjohtaja Moussa Faki Mahamat vaatii riippumatonta tutkimusta varmistaakseen, että vastuussa olevat joutuvat tilille teoistaan.
– Puheenjohtaja toistaa vaatimuksensa välittömästä tulitauosta ja vaatii kaikkia osapuolia varmistamaan siviilien turvallisuuden, etenkin pidätyskeskuksiin loukkuun jääneiden siirtolaisten, unionin tiedotteessa sanotaan.
Unioni pyytää myös kansainvälistä yhteisöä kaksinkertaistamaan ponnistuksensa, jotta sotivat osapuolet saataisiin neuvottelupöydän ääreen.
YK:n tunnustama GNA-hallitus tuomitsi lausunnossaan iskun "hirvittäväksi rikokseksi" ja syytti siitä sotilaskomentaja Khalifa Haftaria.
Libyan itäosia hallussaan pitävä Haftar käynnisti huhtikuun alussa hyökkäyksen kohti pääkaupunkia, jossa valtaa pitää GNA-hallitus.
Mikään taho ei ole toistaiseksi ottanut iskua nimiinsä, mutta Haftaria tukevat viestimet raportoivat tiistai-iltana ilmaiskujen sarjasta Tripolissa ja Tajourassa.
Tuhansia siirtolaisia taistelualueiden lähellä
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi olevansa äärimmäisen huolissaan iskusta siirtolaiskeskukseen.
Libyasta on tullut tärkeä reitti Eurooppaan pyrkiville siirtolaisille. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan siirtolaiset joutuvat maassa kammottavan hyväksikäytön kohteeksi. Heidän ahdinkonsa on pahentunut sen jälkeen, kun Haftar käynnisti hyökkäyksensä huhtikuussa.
YK:n mukaan noin 3 500 siirtolaista ja pakolaista on sijoitettuna pidätyskeskuksiin lähelle taistelualueita.
YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat toistuvasti arvostelleet sitä, että Välimerellä kiinni otettuja siirtolaisia tuodaan takaisin Libyaan, missä heitä pidätetään järjestöjen mukaan sattumanvaltaisesti tai he joutuvat keskenään taistelevien joukkojen armoille.