(Cupol/Sony 2004)
Abban vaalea sopraano Agnetha Fältskog päätti viime vuonna pitkän hiljaisuuden julkaisemalla ensimmäisen albuminsa 17 vuoteen. Uudelleen heränneeseen Agnetha-innostukseen vastaa nyt myös laulajan vanha levy-yhtiö Cupol, joka on julkaissut Fältskogin varhaiset soololevyt kuuden cd:n kansiossa. Kansion cdt on pakattu alkuperäisten levynkansien näköispainoksiin. Tämä nostalgiaa hehkuva tapa on ilahduttavasti yleistynyt vanhojen levyjen uusintajulkaisuissa. Jopa cd-etiketit imitoivat vanhojen vinyylilevyjen etikettejä.
Agnetha Fältskog (1968)
Vasta 18-vuotiaan Agnethan ensimmäinen sooloalbumi koostui hänen ensimmäisistä singlejulkaisuistaan. Kaksi ensimmäistä singlehittiään Jag var så kär ja Utan dej mitt liv går vidare nuori autokaupassa työskentelvä Fältskog oli säveltänyt itse, ja ne ovatkin albumin huippukohdat. Levyltä löytyy lisäksi neljä Saksassa julkaistua singlekappaletta, joiden ruotsinkielisen tekstin laulaja oli tehnyt itse. Levyn laulut ovat pääasiassa kauniita ja surullisia rakkauslauluja. Winner takes it all:in ja One of us:in tuleva laulaja osoitti jo 60-luvulla, että hän oli parhaimmillaan traagisten rakkauslaulujen tulkitsijana. 36 vuotta vanhat masternauhat ovat päässeet rapistumaan, joidenkin raitojen laatu on jo luvattoman huono. Muutenkin albumi kuulostaa jo hieman vanhentuneelta.
Agnetha Fältskog Vol. 2 (1969)
Agnethan ura oli siis nousussa Ruotsin lisäksi Saksassa. Hänen toisen soololevyn kappaleista puolet on peräisin Saksan markkinoilta. Saksalaisiin taustanauhoihin äänitettiin Ruotsissa uudet, Agnethan sanoittamat ruotsinkieliset vokaaliosuudet. Tunnelma levyllä onkin iloisempi ja ”mannermaisempi” kuin perusruotsalaisella esikoisalbumilla, eikä se menestynytkään laulajan kotimaassa edeltäjänsä tapaan. Levyn parhaat kappaleet ovat Agnethan itsensä säveltämä Zigenarvän sekä ruotsalaista kesää ylistävä Fram för svenska sommaren. Näitä raitoja lukuunottamatta on tämänkin levyn sisältö kovin 60-lukulaista tavaraa. Remasteroiduissa ääniraidassa ei onneksi enää ole moittimista.
Som jag är (1970)
Kolmantena soololevyjä julkaistu Som jag är on soundimaailmaltaan ja musiikiltaan edeltäjiään ajattomampi. Yksi syy tähän saattaa olla se, että levyn toisena tuottajana hääräsi Agnethan poikaystävä Björn Ulvaeus. Levyn sisältö koostuu pääasiassa käännöskappaleista, omia sävellyksiä levyllä on vain kaksi. Levyä on miellyttävä kuunnella, Agnethalla on äänessään jo sitä varmuutta ja sävykkyyttä, joka tuli myöhemmin tunnetuksi Abba-levyiltä. Som jag är –levyn huippukohtia ovat italocoveri Som ett eko sekä Om tårar var guld, joka jälleen oli malliesimerkki Agnetha Fältskogin traagisista rakkauslauluista.
När en vacker tanke blir en sång (1971)
Vaikka edellisestä albumista oli vain vuosi, oli vuonna 1971 julkaistu Agnetha Fältskogin neljäs albumi edeltäjiään huomattavasti kypsempi ja eheämpi kokonaisuus. Aviomies Ulvaeus toimi tuottajana, ja tällä kertaa Fältskog oli säveltänyt levyn kaikki laulut yhtä lukuunottamatta. Levyn aloittaa lupaavasti Många gånger än, jolla Agnetha osoitti taitavansa myös duurilaulun säveltämisen. Levyn monesta kauniista rakkauslaulusta kaunein on Då finns du hos mig, joka olisi hyvin sopinut Abba-levyille. Levy on ennenkaikkea Agnetha Fältskogin voimannäyttö säveltäjänä sekä viittaus tulevaan. Levyn ainoalla lainakappaleella Dröm är dröm och saga saga on taustakuorossa tunnistettavissa Anni-Frid Lyngstadin, Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen äänet.
Elva kvinnor i ett hus (1975)
Abba julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 1973 ja parissa vuodessa Abbasta tuli yksi maailman suosituimmista yhtyeistä. Tästä syystä ei olekaan ihme, että Agnethan uuden soololevyn julkaisuun meni neljä vuotta. Levy oli kuitenkin odottamisen arvoinen, sillä Elva kvinnor i ett hus on Agnethan soolouran vahvin albumi. Hän vastasi jälleen lähes kaikista sävellyksistä, ja tällä kertaa Agnetha myös itse tuotti albumin. Ainoa lainakappale oli ruotsinkielinen versio Abba-hitistä S.O.S. Omista sävellyksistä mielenkiintoisimmat ovat ehkä poptähden elämää peilaava omaelämänkerrallinen Dom har glömt sekä kaunis Mina ögon, joka pari vuotta aiemmin oli julkaistu Abban Ring Ring –albumilla nimellä Disillusion. Arkisen elämän pienistä iloista kertova Tack för en underbar vanlig dag tuntuu enteilevän vuoden 1982 kolkkoa Abba-klassikkoa The day before you came.
---
Vuonna 1976 Abba-junan tahti vain kiihtyi, eikä soolouran jatkaminen tullut kysymykseenkään. Ennen Abban hajoamista Agnetha julkaisi vain kokoelmalevyn sekä singlen När du tar mig i din famn (1979), joka muistutti jälleen siitä, minkälaisen säveltäjälahjakkuuden Abba oli jäsenessään jättänyt käyttämättä. Hieno balladi löytyy kansion kuudennelta cd:ltä, jonka muita helmiä ovat suomalaisittain hauskasti nimetty ralli Tio mil kvar till Korpilombolo (1972) sekä kaunis Så glad som dina ögon (1972), molemmat jälleen Agnetha Fältskogin omasta kynästä. Levyn kuriositeetteja ovat Ruotsin hammaslääkäriliitolle levytetty valistuskappale Borsta tandtrollen bort (1968) sekä haastattelukooste, jossa Agnetha sekä hänen ensimmäinen tuottajansa Karl Gerhard Lundqvist kertovat hupaisasti uran mutkaisista alkuvaiheista. Valitettavasti missään ei kerrota, milloin nämä haastattelut on tehty.
Agnetha Fältskog oli yksi ruotsin suosituimmista naislaulajista jo ennen Abban menestystä. Tämä on monilta unohtunut, eikä hänen levyjään ole pitkään aikaan ollut saatavissa. Cupolin Agnetha-kansio korjaa tämän puutteen tyylikkäällä tavalla.
teksti: Mikko Suhonen