Ahdistelukohu harmittaa 25 vuotta Suomessa asunutta Alia: "Se leimaa myös meidät muut"

asemaa
Pitkään Suomessa asuneet maahanmuuttajat pelkäävät oman maineensa puolesta.
Julkaistu 12.01.2016 07:00
Toimittajan kuva

Kitta Kohonen

kitta.kohonen@mtv.fi

Turvapaikanhakijoiden lähestymisyritykset naisiin harmittavat Suomessa pitkään asuneita maahanmuuttajia.

– Tämä leimaa muutkin ulkomaalaiset Suomessa, Ali sanoo.

Bussinkuljettajana työskentelevä Ali on asunut Suomessa vuodesta 1990. Nyt hän on vihainen, koska pelkää omankin maineensa puolesta. 

– Turvapaikanhakijoiden ahdisteluyritykset leimaavat muutkin ulkomaalaiset Suomessa. Turvapaikanhakijoille pitää sanoa, että olette nyt Suomessa eikä täällä käyttäydytä noin, Ali sanoo painokkaasti. 

Ilmiö näkyi jo syksyllä

Aseman Lapset ry:n katusovittelun hankepäällikkö Heikki Turkka kertoo, että turvapaikanhakijat ovat saaneet väärää tietoa siitä, mikä heitä Suomessa odottaa. 

– Arabiankielentaitoisilta on tullut tietoa, että Facebookissa levitetään tietoa, että Suomi on maa, jossa on kauniita naisia, jotka odottavat teitä. Tämän tyylistä harhaanjohtamista on, Turkka sanoo. 

1:51img

Heikki Turkka kertoo tapauksesta, jonka seurauksena Aseman Lapset otti yhteyttä poliisiin. 

– Syksyllä iltahämärällä suomalaisnuoria ja turvapaikanhakijoita kokoontui paljon samaan paikkaan. Turvapaikanhakijat olivat innostuneita vastakkaisesta sukupuolesta, mikä tietyllä tavalla oli normaalia, mutta sitten, kun heitä oli niin paljon, niin se hämmensi meitä. Otimme yhteyttä poliisiin ja kerroimme omat havainnot.

Tilanne muuttui muutamien vastaavien tilanteiden jälkeen parissa viikossa. 

– Se muuttui aika nopeasti. Me lisäsimme jalkautumista eli olimme liikkeellä parilla partiolla perjantaina ja lauantaina ja samaan aikaan myös poliisi jalkautui alueella, Heikki Turkka kertoo.

Aseman lapset

Nuorison parissa Helsingin rautatieasemalla.

– Tämän jälkeen se on ollut ihan yksittäistä viheltelyä ja huutelua perään, mitä nyt näkee joka puolella ja ihan kantasuomalaistenkin tekemänä. 

Turvapaikanhakijat ovat innokkaita kuvaamaan nuoria ja vähän vanhempiakin naisia.

– Kuvien ottaminen on tietysti semmoinen, mikä on tullut turvapaikanhakijoiden mukana. Luulen, että se kuva lähtee aika nopeasti sosiaaliseen mediaan ja niistä voi kieltäytyä ja pitääkin kieltäytyä. Sitä ei tiedä, missä omat kuvat hetken päästä ovat ja minkä tarinoiden kanssa. 

Aseman seutu muodissa

– Rautatieasema on ollut nuorten suosiossa nyt vuoden, kaksi. Täällä on ihan hirmuisesti nuoria perjantai- ja lauantai-iltaisin. Myös me olemme täällä hymyilemässä, ja saimme juuri uuden tilan tähän, että pystymme tekemään vielä enemmän töitä täällä. Nuoret vaihtavat paikkoja ja nyt on Kamppi rauhoittunut ja aseman seutu on taas muodissa, Heikki Turkka kertoo.

– Ei meillä ole täällä mitään muuta roolia kuin olla hymyileviä, turvallisia aikuisia ja tehdä nuorisotyötä. Me soitamme järjestyksenvalvojille ja poliisille, jotka hoitavat puuttumiset ja tällaiset. 

Turvapaikanhakijat ovat löytäneet rautatieaseman muiden joukossa. 

– Toki heitä näkyy enemmän, mutta joskus se on myös ihan hauskaa. Kerran oli yksi katusoittaja, joka soitti paikallista musiikkia. Harvoin näkee, kun 200 ihmistä tanssii ja on hyväntuulisia.

LIVE KELLO 12 – MTV Uutiset kysyy: Mitä on oikeasti tapahtunut ja mitä on sanottu? Suorassa nettilähetyksessä vieraita poliisista, järjestöistä ja politiikasta. Osallistu, kysy ja kommentoi somessa #häirintä.  

Tuoreimmat aiheesta

Häirintä