Aiempaa harvempi keskeyttänyt varusmiespalveluksen – näin suuri osuus lopettanut tammikuun alokkaista

Varusmiespalveluksen keskeyttäneiden määrä on laskusuunnassa, kertoo Puolustusvoimat.

Tämän vuoden tammikuussa aloittaneista 16,1 prosenttia on keskeyttänyt palveluksen. Tämä on 2,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin ja 3,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuoden 2022 vastaava lukema.

Puolustusvoimat arvioi, että koronavirustilanteen hellittämisen lisäksi keskeyttämisten laskuun ovat saattaneet vaikuttaa ennakkoterveystarkastusten kehittäminen.

–  Ennakkoterveystarkastuksiin on sidottu enemmän henkilöstöresurssia, ja tarkastukset ovat todennäköisesti toteutuneet paremmin kuin korona-aikana, sanoo Kenttälääkinnän palveluyksikön johtaja, lääkintäkomentaja Petri Kangaspunta tiedotteessa.

Taustalla terveydelliset syyt

Merkittävin syy keskeyttämiselle on siirtäminen E-palveluskelpoisuusluokkaan, mikä tarkoittaa terveydellisistä syistä annettua vapautusta palveluksesta määräajaksi.

 E-luokituksen määrät ovat kuitenkin niin ikään laskusuunnassa kahteen edelliseen vuoteen verrattuna. Kangaspunnan mukaan tähän on saattanut vaikuttaa palveluskelpoisuusluokituksen uudistaminen.

–  Palveluskelpoisuusluokitusta koskevassa uudistuksessa pyritään siihen, että myös matalamman fyysisen suorituskyvyn omaavat voivat suorittaa asepalveluksen sellaisessa tehtävässä, josta ei ole vaaraa henkilön terveydelle.

Keskeytysten taustalla on sekä fyysisiä syitä että mielenterveysongelmia.

Nuorten hyvinvointi yhteiskunnassa heijastuu myös Puolustusvoimiin, sanoo Pääesikunnan koulutusosaston apulaisosastopäällikkö, eversti Vesa Helminen tiedotteessa.

–  Pyrimme toki parantamaan tilannetta omalta osaltamme varusmiespalveluksen aikana. 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat