12 000 varusmiestä astuu palvelukseen – maanpuolustustahto on ennätyskorkealla: "On huomattu, että palvelus elää ja on olemassa ihan syystä"

11:12img
Uutisaamu: Uudet varusmiehet astuvat palvelukseen
Julkaistu 04.07.2022 11:25
Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

Puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksessa palveluksensa aloittaa tänään noin 12 000 varusmiestä ja vapaaehtoista asepalvelusta suorittavaa naista. Suurin osa aloittaa palveluksensa maavoimissa. 

Pääesikunnan koulutuspäällikön Kari Pietiläisen mukaan palvelus pyritään nyt aloittamaan koronavuosien jälkeen mahdollisimman normaalisti. 

Varusmiehet ovat usein ensimmäistä kertaa pitkän ajan poissa kotona. Paluu normaaliin aikaan on helpotus myös tätä ajatellen. 

– Hyvin tervetullutta, mikäli nyt päästään koronasta eroon, arvioi Varusmiesliiton puheenjohtaja Joel Elmaci

Ukrainan sodalla on luonnollisesti oma vaikutuksena varusmiespalveluun. Pietiläisen mukaan sota ei ainakaan toistaiseksi vaikuta koulutuksen sisältöön. 

– Me tutkimme ja viemme kokemuspohjaisesti uudistuksia palvelukseen ja koulutukseen. Tulevina vuosina varmastikin näemme, mitä se pitää sisällään. 

Elmacin mukaan Ukrainan sota on kuitenkin varusmiesten ja -naisten mielessä. 

– Ainakaan meille tulleen tiedon ja viestin perusteella ei pelota. Suomalaiset varusmiehet tietävät koulutuksen laadun ja sen, miten täällä on osattu varautua Venäjän uhkaan jo vuosikymmenien ajan. Mutta totta kai se on mielessä, sitä ei voi kiistää millään tavalla. 

Maanpuolustustahto ennätyskorkea

Sotatilanteella on vaikutusta suomalaisten varusmiesten maanpuolustustahtoon. 

– Havaitsimme saman ilmiön Krimin sodan jälkeen 2014. Maanpuolustustahto varusmiesten joukossa kasvoi. Nyt kesän kyselyssä viisiportaisella astekoilla saimme tulokseksi 4,4, Pietiläinen kertoo. 

Pietiläisen mukaan tänä kesänä tehtyjen kyselyjen tulokset ovat toiseksi korkeimmat kautta aikain. 

Elmacin mukaan monella on ollut ajatus, että varusmiespalvelu on vain jäänne menneiltä ajoille. Sotatilanne on muuttanut mieltä. 

– On huomattu, että palvelus elää ja on olemassa ihan syystä. 

Tällä hetkellä mietitään myös, miten Suomen tuleva Nato-jäsenyys tulee vaikuttamaan koulutukseen. 

– Varusmiespalveluksen osalta se (koulutus) jatkuu niin kuin ennenkin. Nykynuoret ovat myös kansainvälisiä, eli veikkaan, että semmoinen odottava ilmapiiri on myöskin heidän joukossaan, Pietiläinen miettii. 

Myös Elmaci arvelee varusmiesten odottavan nyt, että kansainvälisyys lisääntyy toiminnassa. 

Puolustusvoimissa on myös parhaillaan käynnissä varusmiesten vapaaehtoinen yhteismajoituskokeilu. Kokeilussa on poistettu erilliset tuvat miehiltä ja naisilta. Kokeilulla tavoitellaan muun muassa entistä parempaa tiedonkulkua ja ryhmäkoheesiota .Kokeilu on ollut tähän asti menestys. Kokeilun aikana varusmiehet ovat kokeneet, että uudet majoitusjärjestelyt ovat edistäneet esimerkiksi tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta varusmiesten keskuudessa. 

2:22img

Tuoreimmat aiheesta

Maanpuolustus