– Tyyliltään hillitty eikä pitänyt itsestään meteliä, mutta liikkui kulisseissa kuin kala vedessä.
Näin kuvailee Iltalehden politiikan toimituksen esimies Juha Ristamäki ystäväänsä ja kollegaansa, tänään vaikeaan sairauteen 60-vuotiaana kuollutta Olli Ainolaa.
Ristamäki työskenteli Ainolan kanssa Iltalehden lisäksi myös Yleisradiossa, jossa he ystävystyivät. Hänen mukaansa Ainolan sairaus oli ollut tiedossa jo jonkun aikaa, mutta "aina se lähtö on loppujen lopuksi järkytys".
– Suuri menetys ystävänä, mutta myös ammatillisesti, Ristamäki kertoo MTV Uutisille.
Ristamäen mukaan Ainolan kuolema jättää suuren aukon ulko- ja turvallisuuspoliittiseen journalismiin Suomessa.
Ainola voitti tässä "leipälajissaan" useasti Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon. Yksi palkinnoista myönnettiin vuonna 2004 Ainolan ja toimittaja Ari Lehikoisen dokumentistaan Salainen sotilastie länteen. Dokumentti käsitteli Suomen kylmän sodan aikaisia lännen tiedusteluyhteyksiä.
Tiedonhankinnan mestari
Ristamäen mukaan Ainola oli erityisen lahjakas hankkimaan tietoa, ja tästä oli apua myös muulle toimitukselle kulloisessakin mediassa. Tiedonhankintaan ei vaadittu eikä vaadita vieläkään taikuutta, vaan verkostoja ja kovaa istumatyötä.
– Hän oli todella hyvä kaivamaan julkisista rekistereistä tietoa ja teki asiakirjapyyntöjä, jotka oli jääneet muilta huomaamatta. Hän kävi läpi valtionhallinnon, ministeriöiden ja muiden hankerekistereitä, joten hän hyvissä ajoin pystyi löytämään esimerkiksi asioita, mitä ministeriöissä tai valtionhallinnoissa on vireillä.
Jotta Ainola sai lähteensä kertomaan uutisensa, oli Ristamäen mukaan selvää, että luottamus Ainolaan oli vahvaa myös yhteistyökumppaniensa suuntaan.
Tieto Ainolan poismenosta tavoitti Iltalehden toimituksen ja Ristamäen aamupäivällä. Ristamäen mukaan Ainolaa muistetaan laajasti sekä maanantain lehdessä että omalla muistohetkellä toimituksessa.