Ainakin viisi hukkunut tällä viikolla, kaksi veden varaan joutunutta yhä kateissa – asiantuntija nostaa kaksi pääsyytä poikkeuksellisen synkkiin lukuihin

pelastuslaitos paloauto kuvituskuva AOP 2
All Over Press
Julkaistu 02.06.2019 15:44
Toimittajan kuva

Petra Nykänen

petra.nykanen@mtv.fi

Jo viisi ihmistä on hukkunut kuluneen viikon aikana. Lisäksi kaksi ihmistä on kateissa veden varaan joutumisen jälkeen, ja heidänkin pelätään hukkuneen. Suurin osa uhreista on ollut veneilemässä tai melomassa.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtajana Kristiina Heinosen mukaan kyseessä on poikkeuksellisen suuri luku tähän aikaan vuodesta.

– Keskikesällä hukkumisia tapahtuu enemmän, kun ihmiset ovat veden äärellä. Nyt ei ole ollut järisyttävän lämmintä, ja siksi tämä on yllättävää.

Kylmä vesi ja kova tuuli huono yhdistelmä

Juuri sääolosuhteilla on todennäköisesti ollut vaikutus hukkumisiin.

– Vesistöt ovat vielä suhteellisen kylmiä. Jos veteen joutuu, sieltä ei välttämättä selviä. Huhti- ja toukokuun aikana oli tilanteita, joissa uhri saatiin rantaan asti, mutta hän ei välttämättä selvinnyt oltuaan kylmässä vedessä niin kauan, Heinonen kertoo.

Voimakas tuuli on mahdollisesti ollut syynä osaan hukkumisista. Heinosen mukaan veneilijöiden kannattaisi seurata säätiedotuksia tarkkaan ja ottaa tuuliolosuhteet huomioon.

– Kovalla tuulella ei välttämättä kannata lähteä vesille, jos ei ole riittävän hyvin varustautunut, eikä veneeseen voi varmasti luottaa.

Toimi näin vesillä

Vesillä olijan olisi suositeltavaa käyttää pelastusliivejä. Kylmällä säällä Heinonen suosittelee myös kuiva- tai pelastuspukua hypotermian välttämiseksi. Jos veden varaan joutuu etenkin kylmän sään aikaan, itsensä rauhoittaminen on Heinosen mukaan olennaista.

– Usein tulee kylmäsokki, ja ihminen saattaa helposti hörpätä vettä. Olisi tärkeää saada itsensä rauhoitettua. Sen jälkeen voi arvioida tilanteen ja huutaa apua tai puhaltaa pelastusliivien pilliin.

Mahdollisesta mukana olevasta veneestä tai kajakista ei kannata päästää irti.

– Vaikka siihen ei pääsisi kiipeämään, sen avulla voi päästä tilanteesta riippuen jotenkin rantaan, Heinonen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kesä