Äidin istukka kiinnittyy lapseen napanuoralla, joka leikataan useimmiten hyvin nopeasti alatiesynnytyksen jälkeen. Yhdysvaltalainen äiti päätti kuitenkin jättää istukan kiinni vauvaansa, kunnes se irtoaisi luonnollisesti.
Vanessa Fisher tutki ennen toisen lapsensa synnyttämistä ”lotus-synnytyksen” mahdollisuutta. Joissain piireissä trendikkäässä synnytysmuodossa vastasyntyneen napanuoraa ei leikata, vaan vanhemmat kuljettavat istukkaa mukanaan niin pitkään, kunnes napanuora irtoaa luonnostaan.
– Luin naisista, jotka olivat antaneet napanuoran olla paikallaan, kunnes istukka on lopettanut sykkimisen. Tämän tulisi varmistaa, että istukka ehtii siirtää kaikki ravintoaineet lapseen, kertoo Vanessa Love What Matters -sivustolla.
Yhdeksän päivää kiinni
Jotain hyötyä napanuoran leikkaamisen viivästyttämisestä voi ollakin. British Medical Journal -lehdessä julkaistun ruotsalaistutkimuksen mukaan niillä nelikuisilla vauvoilla, joiden napanuora katkaistiin aikaisintaan kolmen minuutin kuluttua syntymästä, oli suuremmat raudan varastoproteiinin arvot ja harvemmin raudanpuutosta kuin niillä vastasyntyneillä, joiden napanuora katkaistiin välittömästi synnytyksen jälkeen.
Kolmesta minuutista on kuitenkin pitkä matka yhdeksään päivään. Niin kauan Vanessan vauvan napanuoran ja istukan irtoamisessa kului.
Isä ymmärsi ratkaisua – muu perhe ei
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Vanessa sanoo kannattavansa luonnollista synnytystä, jossa ei tehdä ylimääräisiä lääketieteellisiä toimenpiteitä. Hän kertoo myös uskovansa, että vastasyntynyt voi saada traumoja napanuoran katkaisemisesta. Siksi tämä äiti päätyi epätavalliseen ratkaisuun, jossa istukka napanuorineen jätetään vastasyntyneeseen kiinni.
Muut perheenjäsenet eivät kuitenkaan Vanessan ratkaisua ymmärtäneet. Naisen mukaan he nojasivat perusteluissaan epämiellyttävään ulkonäköön, vaikeuteen pidellä vauvaa sekä epähygieenisyyteen. Brittiläinen synnytyslääkäri Pat O’Brien sanoi Daily Mailille jo vuonna 2013, että kuollut istukka on synnytyksen jälkeen varsinainen bakteeripesäke.
Vanessan vauvalle istukan irtoaminen ilman leikkausta ei aiheuttanut tulehduksia tai muutakaan harmia.
– En yritä pakottaa ketään tekemään samoin kuin minä. Haluan kuitenkin jakaa tarinani, sillä huolimatta kaikista synnytykseen liittyvistä mysteereistä, tämä toimintapa kuulosti mielestäni järkevältä. Ja onneksi se myös toimi ihanasti.
Lähde: Love What Matters, Lääkärilehti, Daily Mail
***
Kotisynnytyksien suosio on kasvamassa niin maailmalla kuin Suomessakin. Kotona synnyttänyt Anna-Riitta Kässi ja Naistenklinikan osaston ylilääkäri Mika Nuutila keskustelivat Huomenta Suomessa asiasta. Katso haastattelu alta.
7:49