Äiti kauhistui Kelan päätöksestä: Kotona asuvan lukiolaisen pitäisi ottaa opintolainaa saadakseen toimeentulotukea

Kela, toimeentulotuki
Julkaistu 02.03.2017 16:30
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Pääkaupunkiseudulla asuva neljän lapsen äiti ihmettelee Kelan päätöstä, jonka mukaan kotona asuvan 18-vuotiaan lukiolaisen pitäisi ottaa opintolainaa ennen kun perhe voi saada toimeentulotukea.

– Soitin helmikuun alussa Kelaan, että nyt on tilanne akuutti ja tarvittaisiin toimeentulotukea. Kävi ilmi, että meidän kanssamme asuvaa 18-vuotiasta tytärtä ei lasketa meidän toimeentulotukeemme eli hänen piti tehdä oma hakemus.

– Tytär teki sitten oman hakemuksen ja tänä maanantaina tuli hylätty päätös. Siinä on tyttärelle laskettu tuloksi 400 euroa opintolainaa, vaikka hän ei ole hakenut opintolainaa, ihmettelee äiti, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

Perheeseen kuuluvat äidin ja isän lisäksi 18- ,17- ,10- ja 7-vuotiaat lapset.

Aiemmin lainan ottamista ei vaadittu

Rahaa olisi tarvittu, koska vanhimmalle lapselle oli määrätty lääkkeitä. Nyt äiti on kysynyt sosiaalitoimistosta maksusitoumusta näiden ostamiseen.

Kela: Ohjeita ollaan muuttamassa

Kelasta kerrotaan, että opintolainavaatimuksista on tullut paljon palautetta.

– Palautetta ja kysymyksiä on tullut ja asiaa ollaan selvittämässä. Kuntien käytännöt tässä asiassa ovat olleet vaihtelevia.

– Tällä hetkellä perusohjeistus on se, että täysi-ikäisten opiskelijoiden tai koululaisten on haettava ensisijaisesti opintorahaa ja opintolainaa ennen toimeentulotukea.

– On kuitenkin kaksikin oikeustapausta, joissa on katsottu, ettei lukiolaisten voi edellyttää ottavan opintolainaa, sanoo Kelan Toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Tomi Ståhl.

Nyt ohjeistusta aiotaan tarkistaa.

– Ohjeistusta ollaan tarkistamassa niin, että myös tapauskohtainen harkinta olisi mahdollista. Uusia ohjeita valmistellaan parhaillaan ja todennäköisesti ne saadaan voimaan jo ensi viikolla, arvioi Ståhl.

– Tytär tarvitsi lääkekuurin ja ajattelin, että saisiko hän maksusitoumuksen apteekkiin. Kävin eilen kunnan sosiaalitoimistossa palveluneuvonnassa. Sosiaalivirkailija sanoin suoraan, että maksusitoumuksia he eivät enää myönnä.

Äiti on yllättynyt myös siitä, että tyttärelle lasketaan tuloksi opintolaina, jota ei ole nostettu. Tilanne on muuttunut siitä, kun toimeentulotuen maksaminen siirtyi kunnilta Kelalle.

– Kela on päättänyt, että he laskevat rahaa, jota ei ole. Virkailijan mukaan silloin, kun kunnat tekivät toimeentulotukipäätöksiä, he eivät pakottaneet hakemaan opintolainaa, jos henkilö on täysi-ikäinen, asuu vanhempien luona ja käy lukiota. Lukiohan ei ole mikään ammattiin valmistava oppilaitos, toteaa äiti.

"Valittakaa, jotta mielivalta loppuu"

Äitiä neuvottiin valittamaan päätöksestä.

– Sitten sosiaalivirkailija sanoi ihan suoraan, että valittakaa, valittakaa, ja jos teillä on tuttuja, pyytäkää heitäkin valittamaan. 

– Virkailijan mukaan asia pitäisi saada Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, että Kelan mielivalta kumottaisiin eikä ihmisille voisi laittaa tuloa, jota heillä ei ole.

Äiti aikoo myös tehdä valituksen. Nurinkurista on, että muilla perheenjäsenillä on maksusitoumus apteekkiin, mutta vanhempien pitäisi kustantaa täysi-ikäisen lapsen kulut. 

– Aiomme kyllä valittaa, vaikka tuntuu, että turhaa se on. Pakko on yrittää. Minulta meni 40 euroa apteekkiin omaa rahaa, kun kävin hakemassa tytölle lääkkeet.

1:44img

"Ei tässä ole mitään järkeä"

Äiti uskoo, että monet muutkin ovat törmänneet samaan ongelmaan.

– Me tuskin olemme ainoa perhe, jolla on täysi-ikäinen kotona asuva lapsi, jonka toimeentulotuki lytätään ja pakotetaan hakemaan lainaa. Ei tässä ole mitään järkeä.

– Kelalle lähtee nyt tästä valitus, että miksi otatte tuloa, jota ei ole. Ehkä pitää laittaa valituspaperia myös potilasasiamiehelle ja johonkin muuallekin. Taisteluhan tästä tulee ja voimia siihen tarvitaan, äiti huokaa.

Opintolainaa tytär ei aio vielä hakea.

– Ei ole tarkoitus hakea opintolainaa vielä tässä vaiheessa. Asia on harkitsemisen arvoinen sitten, kun tytär muuttaa omaan talouteen ja opiskelee johonkin ammattiin. Nyt hän on lukion toisella ja vuoden päästä edessä ovat kirjoitukset.

– Ei ole mitään järkeä, että hän rupeaisi velkarahalla elämään. Heti nuoresta alkaen pitäisi ottaa velkaa, velkaa, velkaa. Mitä sitten, kun sitä pitää alkaa maksaa takaisin eikä ehkä olekaan sitä työpaikkaa, kyselee äiti.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

"Kukaan ei tiedä eikä välitä"

Kelan kanssa asiointi ei muutenkaan ole sujunut ongelmitta.

– Emme me ole huviksemme toimeentulotukea hakeneet. Sekin oli kauhean tappelun takana. Päätös oli virheellinen ja kesti kauan.

– Virhe tapahtui siinä, että työmarkkinatuki laskettiin kahteen kertaan, vaikka sitä ei oltu maksettu helmikuussa kahta kertaa. Jos en itse olisi sitä huomannut tai ollut aktiivinen, kukaan ei tietäisi tai välittäisi mitään.

Nyt äiti odottaa laskuvirheen korjaamista. 

– Olen jättänyt soittopyyntöjä ja pyytänyt korjaamaan virheen, koska se oli ihan inhimillinen Kelan tekemä virhe ja se pitäisi korjata ilman pitkää valitusprosessia. Sosiaalityöntekijällä oli onneksi jokin suora numero Kelan palveluun. Siellä sanottiin, etteivät he tiedä, minkä takia tämä asia on jäänyt roikkumaan, kertoo äiti.

"Älkää soittako tai tulko käymään"

Äidin mielestä asiat hoituivat paremmin silloin, kun päätökset tehtiin kunnan sosiaalitoimistossa.

– Silloin sujui paremmin. Minulla on usean kymmenen vuoden ajalta kokemuksia, koska olen aina välillä joutunut toimeentulotukea hakemaan.

– Alkuaikoina 2000-luvun alussa homma oli vähän samanlaista kuin Kelassa ja päätöksiä saattoi joutua odottamaan jopa kuusikin viikkoa. Sitten siihen onneksi saatiin tämä seitsemän vuorokauden raja ja se toimi viimeisinä vuosina oikein hyvin.

Äidin mielestä toimeentulotukipäätökset pitäisikin palauttaa sosiaalitoimistoille.

– Yhden luukun systeemi voi kyllä olla hyvä, jos toimisi, mutta milloin se alkaa toimia?

– Sadattuhannet ihmiset eivät voi odottaa esimerkiksi puolta vuotta, että Kela alkaisi toimia niin kuin pitäisi. Kyllä naurattaa, kun Kelan verkkosivuilla lukee, että älkää soittako, älkää tulko käymään. Kyllä ihmisten pitää soittaa ja mennä käymään ja vaatia palvelua.

"Ei olisi pitänyt tehdä neljää lasta"

Juuri nyt kuusihenkinen perhe pärjää joten kuten.

– Pitkän taistelun jälkeen saimme helmi- ja maaliskuun hoitoon, kun toimeentulotukipäätös tuli. Eilen oli toimeentulotuen maksupäivä. Eilen tuli se, minkä piti ja nyt odotellaan vielä puuttuvia varoja. Eihän tässä juhlita, mutta eteenpäin mennään ja jotenkuten pärjätään, huokaa äiti.

Tulevaisuus kuitenkin huolestuttaa. Entistä tukalammaksi tilanne muuttuu, kun lapsilisien maksaminen loppuu.

– Kieltämättä pelottaa. Varsinkin, kun tässä on vielä kolme lasta kasvamassa. Jos olisin aikoinaan voinut tulevaisuuteen katsoa, ehkä en olisi näin montaa lasta tehnyt. Toinen lapsi täyttää pian 17. Hän on peruskoulun viimeisellä luokalla. Lapsilisän maksatus loppuu sen kuun jälkeen, kun hän täyttää 17 vuotta. 

– Menoja kyllä riittää, mutta kun niitä tuloja ei oikein ole. Tämä meidän täysi-ikäinenkään ei ole saanut mitään kesä- tai osa-aikatöitä, vaikka on hirveän aktiivisesti niitä hakenut. Kyllä ihan lasten kannalta tulevaisuus pelottaa, äiti lopettaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa