Syöpälapsen äiti yhä toiveikkaana jättiperinnän perumisesta: "Perheiden kyykytys loppuu"

Leukemia
Elina Halme toimii omaishoitajana tyttärelleen, joka sairastaa leukemiaa.
Julkaistu 01.02.2017 19:46
Toimittajan kuva

Minna Karkkola

minna.karkkola@mtv.fi

Yli kaksi vuotta Vantaan kaupungin kanssa rahasta taistellut syöpälapsen äiti Elina Halme vastaa puhelimeen sairaalassa. Leukemiaa sairastavalta tyttäreltä otetaan parhaillaan selkäydinnäytettä, jonka tulokset ratkaisevat paljon. Tänään hän on toimittanut myös papereita Vantaan kaupungille.

Loppuvuodesta kaupunki päätti periä äidiltä takaisin 6000 euroa omaishoitajan tukea. Tilanne sai käänteen, kun Halmeen tapaus nousi julkisuuteen viime viikolla. Vantaan kaupunki julkaisi tiedotteen, jossa kerrottiin, että kaupunki voi kohtuullistaa ja tarvittaessa luopua liikaa maksetun tuen takaisinperinnästä.

Kaupungin mukaan asiakkaalla on mahdollisuus toimittaa myöhemmässäkin vaiheessa selvitys taloudellisesta tilanteestaan, jolloin asia käsitellään uudelleen. Kaupunki pahoitteli Halmeen tilannetta tiedotteessa ja kertoi ottavansa häneen viipymättä yhteyttä.

Halme kertoo keskustelleensa asiasta kaupungin edustajan kanssa ja kuulostaa luottavaiselta.

– Olen tänään toimittanut tulotiedot, joita he vaativat ja halusivat tarkalleen tietää, hän kertoo puhelimessa.

– Sehän nyt on ihan fakta, että elän Kelan erityispäivärahalla ja omaishoidon tuella. Kyllä he käytännössä jo tietävät tuloni. Ei tässä mitään ylimääräisiä tulonlähteitä ole. Ei ole mitään sivubisneksiä, hän naurahtaa.

"Ei voi olettaa salapoliisityötä"

Halme ymmärsi viime viikolla käydystä keskustelusta, että kaupunki voi tehdä perimisen kohtuullistamisen tai lakkauttamisen huolimatta hallinto-oikeuden päätöksestä.

Hallinto-oikeudelta odotetaan päätöstä erityishoitorahaan suhtautumisesta. Kaupungin mukaan erityishoitorahan saaminen estää keskimmäisen luokan omaishoitajan tuen saamisen. Halmeen mielestä hänelle olisi pitänyt kertoa asiasta jo hakemisvaiheessa ja siitä olisi pitänyt lukea papereissa.

– Ei voi olettaa, että perheet itse tekevät tällaisen salapoliisityön.

– He tekevät sopimuksen omaishoitaja kanssa, ja sitten he kesken kaiken laittavat lisää ehtoja.

Jo aikaisemmin hallinto-oikeus on katsonut, että Halme oli oikeassa hoitoisuusarvioinnista: tyttären hoito oli paljon vaativampaa kuin kaupunki oli arvioinut, mikä nosti omaishoidon tuen alimmasta luokasta keskimmäiseen.

Mediahuomiolla suuri vaikutus

Hallinto-oikeuden päätöksen valmistumiseen voi vierähtää jokunen kuukausi, mutta Halme uskoo, että kaupunki käsittelee hänen asiansa nyt ripeähkössä aikataulussa. 

– Kyllä heillä on varmaan vähän painetta nyt saada tämä asia niin sanotusti pois päiväjärjestyksessä, Halme sanoo ja viittaa saamaansa mediahuomioon, jolla hän uskoo olleen suuri vaikutus.

– Minun kannaltani se on tietysti positiivinen asia, koska saimme apua, mutta tavallaan minusta vähän kurja siinä mielessä, että ihan jokainen samassa tilanteessa oleva vantaalaisperhe ei varmaan lähde tälle tielle.

Halme huomauttaa, että valitusprosessit ovat raskaita ja toisaalta julkisuudessa puhuminen voi olla pelottavaa. Halmekin mietti ratkaisua tarkasti. Alun perin hän halusi edetä tiukasti virallisia reittejä. Matkan varrella Halme kuuli monien muiden perheiden samantyyppisistä kokemuksista.

– Turhautuminen kohosi lopulta siihen pisteeseen, että olin valmis puhumaan ulkopuolisille, mutta se ei koskaan ollut tarkoitus tai tavoite.

– Tuntuu vähän kurjalta, että tätä kautta pitää kimpaantua, että minun näkökulmastani perheiden kyykytys loppuu.

Halme kuitenkin korostaa, että Vantaan kaupunki on toiminut koko ajan asiallisesti. Hän on iloinen siitä, että asiaan on nyt reagoitu. Hän ei ole missään vaiheessa kokenut syyllistämistä, joskaan henkilökohtaisesti kukaan ei ole myöskään pahoitellut. Sellaista hän ei kuitenkaan toivokaan, ellei se tule spontaanisti.

Paljon palautetta ja uusi ystävä

Halme uskoo, että tapaus muuttaa kankeita käytäntöjä. Alle 16-vuotiaiden hoitoisuusarviointi esimerkiksi on Halmeen mielestä jo selkiytynyt ja siitä on tullut läpinäkyvämpää.

Halme kertoo saaneensa paljon palautetta, viestejä ja puhelinsoittoja. Lähes poikkeuksetta palaute on ollut positiivista ja kannustavaa. Se on rohkaissut. Prosessi näyttäisi tuoneen myös uuden ystävän, tuoreen vantaalaisperheen.

– He ovat tulossa niin sanotusti tähän systeemiin. Olemme jutelleet paljon. Tuntuu ihan hauskalta, että voi tulla joku uusi ystäväkin. Kyllähän tämä vähän perspektiiviä laajentaa minullekin, kun olen vuosikausia kotona istunut, enkä kauheasti edes tapaa ihmisiä.

Tällä hetkellä eniten Halme jännittää kuitenkin selkäydinnäytettä, jota tyttäreltä parhaillaan otetaan. Tuloksia hän epäilee kuulevansa vasta huomenna.

– Tietysti toivoisin, kun olen viime yön valvonut tietenkin ja miettinyt, pohtinut ja jännittänyt, mutta voi olla, että joudutaan sinne huomiseen odottamaan. 

– Epävarmuudessa eletään. On ihan mahdollista, että tulee taas se viesti, että katsotaan parin viikon päästä uudelleen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa