Akava: Tutkimusleikkausten tuho iskee lähitulevaisuudessa – "aivovienti kiihtyi jo"

laboratorio
Kuvituskuvaa.Colourbox.com
Julkaistu 09.10.2015 08:00

MTV UUTISET

Korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava ennustaa Suomeen pikaista ja dramaattista heikkenemistä leikkausten johdosta.

Akava varoittaa, että edellisen hallituksen tekemät ja nykyisen hallituksen päättämät leikkaukset tutkimukseen, kehittämiseen ja innovaatioihin ovat tuhoisia suomalaisten osaamistason kannalta jo lähitulevaisuudessa.

‒ Toimivaksi todettu innovaatiojärjestelmämme kokee todella kovan kolauksen. Vaikutukset eivät tunnu kaikessa laajuudessaan vielä ensi vuonna, mutta hallituskauden loppuun mennessä voimme joutua nielemään katkeran kalkin monta kertaa, kun kansainvälisille markkinoille ilmestyy huipputuotteita ja -palveluita tärkeimmistä kilpailijamaistamme, sanoo asiantuntija Vesa Vuorenkoski tiedotteessa.

Akavan mukaan satojen miljoonien eurojen leikkaukset näkyvät väistämättä työmarkkinoille tulevan korkeakoulutetun työväestön osaamisessa.

Akavan mielestä leikkausten sijaan perustutkimukseen ja korkeakoulujen vapaaseen tutkimus- ja kehittämisrahoitukseen tulisi päinvastoin panostaa.

"Hallituksen annettava visio"

Akava on huolissaan työttömyyden kasvusta.

Tilastokeskuksen mukaan tutkimus- ja kehittämistoiminnan henkilöresurssit kasvoivat vuosina 1995–2005 yli 70 prosenttia. Tämän jälkeen ne laskivat vuoteen 2013 saakka seitsemän prosenttia.

– Tämä lasku jatkuu ja syvenee uusien leikkausten vuoksi. 90-luvun laman aikana ja sen jälkeen panostaminen tutkimukseen ja tuotekehitykseen nähtiin kansallisena selviytymisstrategiana, Vuorenkoski muistuttaa.

– Saavutukset olivat huikeita. Kansantalous kasvoi ällistyttävää vauhtia, tutkimuksen- ja tuotekehityksen panostukset olivat suorastaan tähtitieteellisiä.

Akava vaatii, että Suomelle on tehtävä parlamentaarisessa valmistelussa pitkän aikavälin strateginen näkemys siitä, kuinka tutkimusta ja innovaatiopolitiikkaa kehitetään.

– Hallituksen on ensi tilassa annettava korkeakouluille, työnantajille sekä tämän hetken ja tulevaisuuden työntekijöille selkeä visio siitä, kuinka koulutus- ja tutkimuspolitiikan kehittäminen Suomessa etenee. Aivovienti Suomesta on jo kiihtynyt, vaatii asiantuntija Hannele Louhelainen tiedotteessa.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus