Äkkinäinen kipukohtaus voi johtua virtsakivistä – oletko vaarassa?

Virtsakivistä kärsijä on kaikkein todennäköisimmin keski-ikäinen mies. Yleensä kivut ovat niin kovat, että hoitoon hakeudutaan nopeasti.

Virtsakivet ovat virtsateihin muodostuvia kiinteitä kappaleita, jotka estävät virtsan kulkua. Klassisin oire on äkillisesti alkava kova ja toispuoleinen kipu alavatsassa tai alaselässä. Kipu saattaa säteillä nivustaipeisiin ja olla erittäin tuskallinen.

Joskus virtsakivien aiheuttama kipu alkaa ylempää ja sekoitetaan selkäkipuihin. Kun kivi liikkuu lähemmäs virtsarakkoa, myös kipu vaihtaa paikkaa.

Kipu voi olla niin voimakasta, ettei ihminen pysty olemaan oikein missään asenossa. Samalla voi esiintyä myös pahoinvointia, oksentelua, huimausta ja hikoilua. Yksi hälytysmerkki on, että virtsaan ilmestyy verta.

Yleensä sietämätön kipu ajaa virtsakivistä kärsivän pikaisesti lääkäriin. Onneksi näin, sillä virtsakivet voivat aiheuttaa tulehduksen tai virtsateiden tukoksen.

Lääkehoito tehoaa vaivaan hyvin, mutta jatkohoitona kiviä voidaan tarvittaessa murskata tai poistaa leikkauksella.

Voiko ehkäistä?

Yhtenä syynä virtsakivitaudin yleistymiseen pidetään länsimaisia ruokailutottumuksia. Taudille altistavat esimerkiksi runsas kalsiumin, D-vitamiinin ja C-vitamiinin saanti. Myös runsas eläinproteiinin syönti on yhdistetty kivien syntymiseen.

Ruokavalion muokkaaminen virtsakivien pelossa ei ole terveellä ihmisellä tarpeen. Mikäli virtsakivistä on jo joutunut kärsimään, voi olla syytä jonkin verran säännöstellä omaa kalsiumin, teen, kaakaon, rapaparperin tai kuivattujen hedelmien syöntiään. Myös omena- tai greippimehuja ja lihaa on syytä nauttia vain kohtuullisesti.

Muita jonkin verran altistavia tekijöitä ovat kalsiumaineenvaihdunnan häiriöt, kihti, virtsateiden rakenteelliset poikkeavuudet sekä perintötekijät.

Kasvissyönnin ja runsaan veden juonnin on todettu ehkäisevän virtsakiviä.

Lähteet: Terveyskirjasto, Reader's Digest, Terve.fi

***


Lue myös:

    Uusimmat