Virtsarakon syövän hälytysmerkit – älä sekoita virtsatieinfektioon!

virtsa
Virtsarakon syöpää epäiltäessä muun muassa tutkitaan virtsanäyte. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 02.01.2018 06:15

MTV LIFESTYLE

Virtsarakon syövän oireet saatetaan sekoittaa virtsatietulehdukseen. Jatkoselvittelyt ovat tarpeen etenkin, jos on iäkäs eivätkä virtsatieinfektioon tarkoitetut lääkkeet tunnu auttavan.

Suomessa virtsarakon syöpään sairastuu vuosittain noin 700 miestä ja 200 naista. Useimmat potilaat ovat kuusikymppisiä ja sitä vanhempia.

Suurin vaaratekijä on tupakointi. Se kasvattaa riskiä sairastua virtsarakon syöpään noin nelinkertaiseksi. Myös altistumisen kemikaaleille, erityisesti väriteollisuuden aniliiniväreille tai kumi- ja öljyteollisuuden aineille, tiedetään olevan erityisen haitallista.

Useimmiten pahanlaatuinen kasvain pysyy vain virtsarakon limakalvolla, mutta noin neljänneksellä potilaista se on jo diagnoosivaiheessa tunkeutunut lihaskerroksiin ja noin kymmenesosalla lähettänyt etäpesäkkeitä.

Mitä aikaisemmin sairaus todetaan, sitä parempi ennuste on. Lue alta, millaisia merkkejä virtsarakon syöpä voi itsestään antaa.

Veri virtsassa

Virtsassa näkyvä veri on virtsarakon syövän yleisin ensioire. Veri on peräisin rakossa sijaitsevasta syöpäkasvaimesta. Käytännössä virtsassa voi näkyä punertavia tai punaisia juovia tai se saattaa näyttää rusehtavalta.

Koska tämä oire saattaa välillä hävitä eikä välttämättä näy joka vessakäynnin yhteydessä, jotkut sivuuttavat sen. Naiset saattavat pistää virtsassa näkyvän veren myös kuukautisten tai vaihdevuosien piikkiin. Toki se voi sitä joskus ollakin, ja toisinaan se on myös merkki esimerkiksi munuaiskivistä, eturauhasen liikakasvusta tai virtsatieinfektiosta.

Mitä vanhempi ihminen, sitä suurempi todennäköisyys, että verivirtsaisuuden taustalla on virtsarakon syöpä – näin on joka viidennellä verivirtsaisuutta kokevalla yli 60-vuotiaalla.

Oli taustalla mikä hyvänsä syy, tämä oire on sellainen, että sen alkulähde on aina selvitettävä lääkärissä.

Virtsatietulehdusta muistuttavat merkit

Virtsarakon syövän ja virtsatietulehduksen oireet ovat osittain päällekkäisiä, ja siksi ne saatetaan sekoittaa keskenään. Molemmat sairaudet voivat aikaansaada tihenevää pissahätää, virtsaamisen pakon tunnetta sekä vaikeuksia virtsaamisessa. Pissalla käyminen voi olla kivuliasta ja kirvellä. Aina ulos ei välttämättä tule mitään tai rakko ei tunnu tyhjenevän kunnolla.

Jos tilanne ei helpota virtsatietulehdukseen tarkoitetuilla antibiooteilla, asiaa kannattaa selvittää enemmän. On tapauksia, joissa potilaita on hoidettu pitkään kroonisen virtsatietulehduksen takia ennen kuin syöpä on pahentuneiden oireiden – esimerkiksi verivirtsaisuuden tai lantion alueen kivun – myötä löydetty.

Selittämätön kipu

Mikäli virtsarakon syöpä aiheuttaa kipua, se yleensä tarkoittaa, että tauti on ehtinyt edetä pidemmälle. Kipua saattaa esiintyä kylkien, vatsan tai lantion seudulla, jopa luustossa.

Kadonnut ruokahalu

Ruokahalun menetys voi liittyä oikeastaan mihin tahansa syöpään, myös virtsarakon syöpään. Tilanteeseen voi liittyä myös tahatonta laihtumista, väsymystä ja heikkouden tunnetta.

Lähteet: Prevention, RD, Daily Star, Kaikkisyovasta.fi, Terveyskirjasto​​​​​​​

Oudot tuntemukset osoittautuivat munasarjasyöväksi

Munasarjasyövän sairastanut Kirsi Valasti kertoi kokemuksistaan Hyvää Elämää -lähetyksessä huhtikuussa 2017. Mukana ollut professori ja ylilääkäri Ulla Puistola toteaa Kirsin olevan yksi onnekkaista, sillä yleensä munasarjasyöpä ei oireile ennen kuin on liian myöhäistä.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä