Aktivistivanhemmat kärräsivät Kamala Harrisin mielenosoituksiin jo vauvana – syöpään kuolleen maahanmuuttajaäidin perintö elää vahvasti varapresidentissä

Ensimmäisenä naisena Yhdysvaltain varapresidentiksi noussut ja jo aiemmin lasikattoja murskannut Kamala Harris on pitänyt mielessään äitinsä opit ja esimerkin.

Ensimmäinen nainen. Ensimmäinen musta. Ensimmäinen aasialaistaustainen. Yhdysvaltain tuore varapresidentti Kamala Harris rikkoo pestissään useita lasikattoja ja on tehnyt niin jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien.

Vuonna 2003 hänet valittiin ensimmäisenä mustana naisena San Franciscon piirisyyttäjäksi. Seitsemän vuotta myöhemmin hänestä tuli ensimmäinen musta nainen Kalifornian oikeusministerinä.

Harris syntyi lokakuussa 1964 Oaklandissa Kaliforniassa. Hänen äitinsä oli intialainen maahanmuuttaja, joka työskenteli rintasyöpätutkijana. Intian suunnalta juontuu myös Harrisin etunimi, joka tarkoittaa lootuksen kukkaa. Harrisin isä taas on jamaikalaistaustainen taloustieteen emeritusprofessori. 

Vanhemmat tutustuivat Berkleyn yliopistossa Kaliforniassa vuonna 1962. Molemmat olivat ihmisoikeusaktivisteja. He avioituivat vuonna 1963 menivät naimisiin. Vuotta myöhemmin syntyi syntyi Kamala ja kolme vuotta tämän jälkeen pikkusisko Maya.

Virkaanastujaisten alla Harris on julkaissut Instagram-tilillään kuvia ja kirjoituksia hänen elämänsä tärkeistä ihmisistä, joita yksi on hänen äitinsä. Vuonna 2009 syöpään menehtyneestä äidistään kirjoittaessaan Harris huomauttaa, ettei ole perheensä ensimmäinen nainen, joka on ollut rikkomassa lasikattoja. 

– Äitini Shyamala Goapalan Harris oli yksi ensimmäisistä värillisistä naisista, jota työskentelivät tieteen parissa Kalifornian yliopistossa Berkleyssä, Harris muistuttaa kirjoituksessaan.

Vanhemmat erosivat, kun Kamala oli 5-vuotias. Hän kertoo Instagramissa äitinsä kasvattaneen hänet yhteisössä, jossa hän oppi, että maailmaa tulee katsoa omaa napaansa pidemmälle. 

Harris on myös aiemmin kertonut, että juuri lapsuus 1960–1970-lukujen Berkleyssä on muokannut hänestä sen ihmisen, joka hän on tänään. Vanhemmilla oli muun muassa tapana ottaa rattaissaan istunut pikku-Kamala mukaan mielenosoituksiin.

– Äidillä oli aina tapana sanoa, että älä istu ja valita, vaan tee jotain. Olen yrittänyt noudattaa sitä neuvoa, hän havainnollistaa Instagramissa äidiltään saamaansa esimerkkiä.

Oikeustieteiden tohtoriksi kouluttautunut Harris seurusteli 1990-luvun puolivälissä noin vuoden ajan itseään 30 vuotta vanhemman Willie Brownin kanssa, joka oli näkyvä poliittinen vaikuttaja Kaliforniassa. Suhde päättyi, kun Harris ei nähnyt sillä tulevaisuutta.

Tämän jälkeen hän viihtyi sinkkuna pitkään ja omistautui työlleen, kunnes päätyi vuonna 2013 sokkotreffeille kalifornialaisen asianajajan Douglas Emhoffin kanssa. 

Pari kertoi viikko sitten CBS Sunday Morning -ohjelmassa, kuinka he päätyivät yhteisen ystävänsä junailemina sokkotreffille. Kun Harrisilta kysyttiin ohjelmassa, googlasiko hän tulevan miehensä ennen treffejä, hän purskahti hersyvään nauruun.

– Tätä minulta ei olekaan kysytty ennen! Ja kyllä, googletin! Hauskaa, että tämä tuli nyt esille, hän tunnusti ja kertoi tehneensä Google-haun, vaikka treffit järjestänyt ystävä kehotti olemaan tekemättä niin, vaan sen sijaan luottamaan häneen.

Harris paljasti lokakuussa Twitterissä saaneensa jo ensitreffien jälkeen liikuttavan viestin Emhoffilta.

– Ensimmäisiä treffejämme seuraavana aamuna Douglas lähetti minulle sähköpostissa listan sopivista päivämääristä tuleville kuukausille ja kirjoitti: "Tahdon nähdä, saammeko tämän toimimaan". Ja me saimme, Harris twiittasi onnitellessaan Emhoffia tämän syntymäpäivänä.

Vuotta myöhemmin, vuonna 2014, pari avioitui. Heillä ei ole yhteisiä lapsia, mutta perheeseen kuuluvat Emhoffin aiemmasta liitosta syntyneet kaksi lasta, Cole, 26, ja Ella, 22. 

Elle-lehteen kirjoittamassaan uusperhettään käsittelevässä kirjoituksessa Harris kertoi keväällä 2019, etteivät hän tai hänen puolisonsa lapset pitäneet sanasta äitipuoli, joten sen sijaan Ella ja Cole alkoivat kutsua häntä nimellä Momala, jossa yhdistyvät hauskasti äitiä tarkoittava sana "mom”"sekä hänen etunimensä.

Harrisin välit myös lasten äidin Kerstinin kanssa ovat kehittyneet läheisiksi. Kirjoituksessaan Harris kertoo, että tutustuminen lapsiin tapahtui rauhalliseen tahtiin.

– Eroperheestä tulevana tiesin, kuinka hankalaa se voi olla, kun vanhemmat alkavat tapailla uusia kumppaneita. En tahtonut mukaan heidän elämäänsä, kunnes Doug ja minä olimme varmoja, että suhteemme tulee kestämään pitkällä tähtäimellä, hän kirjoitti.

Kun aika koitti, oli vastaanotto tuolloin teini-iässä olleilta bonuslapsiltaan hyvin lämmin.

– He ovat upeita, lahjakkaita ja hauskoja lapsia, joista on kasvanut hienoja aikuisia. Olin jo sitoutunut Dougiin, mutta uskon, että Cole ja Ella olivat viimeinen sinetti, Harris kertoo kirjoituksessaan ja paljastaa, että perheelle tärkeiksi hetkiksi ovat vuosien mittaan muodostuneet yhteiset sunnuntaipäivälliset.

Harris tiedetään vapaa-ajallaan myös innokkaaksi ruoanlaittajaksi. Hän on kuvaillut itseään "tiukaksi pomoksi", joskin kaikkein ankarin hän on itseään kohtaan. Aamunsa hän aloittaa aina jo kuudelta ja aamuun kuuluu aina myös puolen tunnin treeni ennen työpäivää.

Harris on saanut kuulla vuosien mittaan itseään kutsuttavan "naispuoliseksi Obamaksi". Hän on ollut pitkään ystävä sekä Barrack että Michelle Obaman kanssa, mutta ei pidä vertailusta ystäväänsä. Kun toimittajat kysyivät häneltä, jatkaako hän Obaman perintöä kampanjoidessaan, Harris vastasi hyvin napakasti:

– Minulla on oma perintöni.

Vaikka Harris on rikkonut useita lasikattoja jo nyt, kannattaa hänen omalta äidiltään pitämänsä motto painaa mieleen: "Saatat olla ensimmäinen, mutta varmista, ettet ole viimeinen". Näin Harris sanoi myös puheessaan, jonka hän piti historiallisen tiukan presidentinvaalin ratkettua.

Lue myös:

    Uusimmat