Kamala Harrisin aviomies rikkoo Valkoisen talon sukupuolirooleja – hätä iski, kun Melania Trumpin kokkikirjaan tarvittiin reseptejä

Kamala Harrisin aviomies Douglas Emhoff on jo aiemmin totutellut rooleihin, jotka yleensä on Yhdysvalloissa varattu vaimoille.

Douglas – vaimolleen Kamalalle "Dougie" – Emhoff on jo nyt ollut monessa asiassa ensimmäinen.

Hän on ensimmäinen miespuolinen Yhdysvaltain varapresidentin puoliso. Hän on myös ensimmäinen juutalainen Yhdysvaltain varapresidentin tai presidentin puoliso.

Jos Kamala Harris voittaa marraskuun presidentinvaalit, tulee Emhoffista ensimmäinen miespuolinen presidentin puoliso Yhdysvalloissa. Emhoffin viralliseksi titteliksi tulisi todennäköisesti "First gentleman", ensimmäinen herrasmies.

Mutta kuka on Douglas Emhoff ja mikä hänen roolinsa Valkoisessa talossa olisi?

Pitkä ura asianajajana

Emhoff syntyi 13. lokakuuta 1964 Brooklynissa, New Yorkissa. Hän vietti lapsuutensa New Jerseyn Old Bridgessä, jossa hän asui vanhempiensa ja kahden sisaruksen kanssa. Emhoffin ollessa teini-ikäinen perhe muutti Kalifornian Los Angelesiin, jossa hän myös suoritti yliopiston ja lakiopinnot.

Lakiurallaan Emhoff erikoistui viihdeteollisuuteen, kiinteistöihin ja mediaan.

Yli 30 vuotta kestäneen lakiuransa aikana hän työskenteli useissa suurissa lakifirmoissa. Hänen asiakkainaan oli muun muassa lääkefirma Merck, jonka osteoporoosilääkkeen syytettiin aiheuttavan luuinfarktia, sekä asevalmistaja Dolarian Capital, jonka asekaupoista Afganistaniin käytiin oikeustaistelua.

Yksi kuuluisimmista Emhoffin tapauksista oli vuosikymmenen vääntö Taco Bellin chihuahuasta-maskotista. Vuonna 1998 kaksi miestä haastoi pikaruokayrityksen oikeuteen väittäen luoneensa maskotin, mutta jääneen ilman korvauksia.

Taco Bell yritti vierittää vastuun Emhoffin edustamalle mainostoimistolle, mutta lopulta vuonna 2009 Taco Bell määrättiin maksamaan korvauksia miehille 42 miljoonaa dollaria.

Kun Biden julkisti vuonna 2020 Harrisin olevan hänen varapresidenttiehdokkaansa, Emhoff jätti työnsä DLA Piper -lakifirmassa, joka tekee aktiivista lobbausta Washingtonissa. Ennen irtisanoutumistaan Emhoff tienasi firmassa noin 1,2 miljoonan dollarin vuosipalkkaa.

Tapasivat sokkotreffeillä

Emhoffin ja Harrisin yhteinen matka alkoi, kun Harrisin silloinen pr-konsultti ja paras ystävä Chrisette Hudlin yhytti heidät sokkotreffeille vuonna 2013. Harris työskenteli tuolloin Kalifornian osavaltion oikeusministerinä.

Emhoff jätti Harrisille "nolostuttavan ja kompuroivan" ääniviestin yrittäessään sopia treffiaikaa. Emhoff on kertonut haastatteluissa uskoneensa, ettei koskaan kuulisi enää Harrisista. Mutta toisin kävi.

Harris on kertonut säästäneensä viestin ja soittavansa sen jokaisena vuosipäivänä.

Vuosia myöhemmin Harris myönsi CBS:n haastattelussa, ettei hän mennyt treffeille täysin sokkona, vaan oli googlannut hänet ystävän kielloista huolimatta.

Treffien jälkeisenä aamuna Emhoff lähetti Harrisille sähköpostin, jossa listasi vapaat päivänsä seuraaville treffeille ja sanoi:

– Olen liian vanha pelaamaan pelejä tai piilottelemaan mitään. Minä todella pidän sinusta ja haluan nähdä, saammeko tämän toimimaan.

Alle vuoden päästä Emhoff kosi Harrisia. Hän kertoi Marie Claire -lehdelle kosinnan tapahtuneen keskellä erittäin epäromanttista keskustelua, kun Harris puntaroi kanan ja katkarapu-pad thain välillä.

Vuoden 2014 elokuussa pari avioitui oikeustalolla Santa Barbarassa. Vihkijänä toimi Harrisin sisko Maya. Pienessä seremoniassa kunnioitettiin Harrisin intialaisia ja Emhoffin juutalaisia juuria.

Ex-vaimo puolustaa Harrisia

Douglas oli aiemmin naimisissa elokuvatuottaja Kerstin Emhoffin kanssa 16 vuotta. Heillä on kaksi yhteistä lasta, 29-vuotias Cole ja 25-vuotias Ella.

Vuonna 2008 tapahtuneen eron jälkeen he ovat pysyneet hyvissä väleissä.

Ex-vaimo on puolustanut Harrisia julkisuudessa Trumpin varapresidenttiehdokkaan J. D. Vancen lapsettomuuskommenttien jälkeen.

Vance kutsui vuonna 2021 useita demokraattipoliitikkoja, mukaan lukien Harrisia ja liikenneministeri Pete Buttigiegia joukoksi "lapsettomia kissanaisia, joilla on surkea elämä". Vance kritisoi sitä, että demokraattipuolueen johdossa oli useita henkilöitä, jolla ei ole biologisia lapsia.

– Nämä ovat perusteettomia hyökkäyksiä. Yli 10 vuoden ajan, siitä asti, kun Cole ja Ella ovat olleet teinejä, Kamala on ollut heidän vanhempansa yhdessä minun ja Dougin kanssa, Kerstin Emhoff sanoi CNN:lle

– Hän on rakastava, erittäin suojelevainen ja aina läsnä. Rakastan uusioperhettämme ja olen kiitollinen, että hän on osa sitä.

AOP Douglas Emhoff ja Kamala Harris (7)
Harris julkaisi vuonna 2022 isänpäivän kunniaksi kuvan Douglasista lapsiensa Ellan ja Colen kanssa.

Vancen kommentit ovat nousseet nyt uudelleen esiin, ja niitä on laajasti kritisoitu. Vance kommentoi vanhoja puheitaan perjantaina sanoen olleensa sarkastinen, mutta pitävänsä edelleen demokraattijohtoa perhevastaisena.

Harris on itse kertonut Kerstinin olevan hänelle läheinen ystävä, ja Colen ja Ellan kutsuvan häntä nimellä "Momala". 

Äiti, isä ja bonusäiti käyvät yhdessä seuraamassa lasten urheiluharrastuksia.

– He kolme kommunikoivat hyvin keskenään. He ovat todella yhtä; kuin kolmen ihmisen vanhemmuusjengi. Se on tosi siistiä, sanoi tytär Ella Emhoff vuonna 2021 New York Timesin haastattelussa.

Edustustehtävät vahvasti sukupuolittuneita

Kun Harrisista tuli senaattori, hän ymmärsi ensimmäistä kertaa kuuluvansa ”poliitikkojen puolisoiden” joukkoon. Senaattoreista valtaosa oli miehiä, joten aviomiehiä ei puolisoiden joukossa ollut kovin montaa.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun hänestä tuntui, että poikkesi joukosta, muistelee ex-vaimo Kerstin EmhoffMarie Clairen haastattelussa. 

– Hän vitsaili, kuinka hänet oli kutsuttu johonkin senaattorien juttuun, johon kaikkien täytyi toimittaa resepti Melania (Trumpin) väsäämää kokkikirjaa varten. Kysyin, että haluatko minun antavan sinulle yhden, kun ethän sinä kokkaa.

Kun Harrisista tuli varapresidentti, ei edes Emhoffin virallista titteliä tiedetty. Presidentilliset puolisot ovat aina olleet naisia, jotka ovat pitkälti jättäneet uransa edustustehtävien vuoksi.

Aiemmat presidenttien ja varapresidenttien puolisot ovat ajaneet erilaisia asioita roolissaan jo vuosikymmeniä. Eleanor Roosevelt ajoi ihmisoikeuksia, Michelle Obama ravitsemusoppia, Melania Trump lasten asioita.

Edustustehtävissä näkyy kuitenkin edelleen vahva sukupuolittuminen ja tehtävät ovat pitkälti seremoniallisia. Useimmiten vaimon kampanjointi on ollut ikään kuin pehmeämpi versio aviomiehen politiikasta: kun Barack Obama puuhasi terveysvakuutusuudistusta, Michelle kampanjoi hedelmien ja vihannesten terveysvaikutuksista.

Onkin siis tavallaan sopivaa, että toisen herrasmiehen roolissa Emhoffin asialistalla ovat olleet erityisesti sukupuolten tasa-arvokysymykset ja naisten lisääntymisoikeudet.

Lisäksi hänen tehtäväkseen tuli muun muassa lounaiden järjestäminen senaattoreiden puolisoille.

Sosiaalisessa mediassa onkin oltu jo humoristisesti huolissaan, miten valkoinen heteromies pärjäisi Valkoisen talon joulukoristeluissa, mikä on ollut perinteisesti presidentin puolison tehtävä.

– Emme ole tottuneet siihen, että miehet luopuvat urastaan vaimojensa, lastensa ja perheensä tähden, sanoi presidentti-instituution tutkimusjohtaja Barbara Perry Virginia Miller -keskuksesta vuonna 2020 BBC:lle

Perryn mukaan se oli askel kohti tasa-arvoa myös poliitikkojen puolisojen kohdalla. Hän pitää sukupuoliroolien rikkomista hyvänä asiana, joka voi kannustaa muita miehiä tukemaan puolisoidensa uraa.

Myös Emhoff itse on kertonut taistelevansa toksista maskuliinisuutta vastaan.

– Nyt kun olen tässä roolissa, huomaan, etteivät kaikki miehet olisi tähän valmiita ja vastustavat tätä. Se toksinen, maskuliininen kuva siitä, minkälainen miehen pitäisi olla, ei ole oikein, Emhoff sanoi CNN:n haastattelussa.

Emhoff kertoo oppineensa isältään – joka työskenteli naistenkenkien suunnittelijana – kyseenalaistamaan perinteistä miehen kuvaa.

– Maskuliinisuus on rakkautta perhettäsi kohtaan: heistä välittämistä ja läsnäoloa.

Täysin työtään lain parissa Emhoff ei kuitenkaan ole jättänyt. Hän toimii lainopin opettajana Georgetownin yliopistossa ja on toiminut lakiasiantuntijana Bidenin hallinnolle.

Emhoff on myös edustanut Bidenin hallintoa vierailuilla muun muassa Etelä-Koreassa ja Filippiineillä, sekä kampanjoinut Biden-Harrisin hallinnon politiikan puolesta.

Lisäksi yksi tärkeä aihepiiri Emhoffille on antisemitismin vastainen työ, jota hän on edistänyt varapresidentin puolison roolissaan.

Kumppani, ei neuvonantaja

Moni asia Emhoffin mahdollisessa tulevassa roolissa on vielä auki, mutta vaimonsa neuvonantajaksi Emhoff ei halua ryhtyä.

Hän on seurannut vaimonsa nousua senaattoriksi ja varapresidentiksi.  

– Hänellä on tarpeeksi ihmisiä antamassa poliittisia neuvoja. Olen hänen kumppaninsa, paras ystävä ja aviomies. Ja sitä varten minä olen täällä – hänen tukenaan. 

Lue myös:

    Uusimmat