Älä pukeudu toimistolle kuin lomalainen – mikroshortsit ja seksikkäät kaula-aukot eivät sovi työpaikalle

kesä
Se, mikä vaatetus sopii arkeen, ei välttämättä sovi toimistolle. Shutterstock
Julkaistu 10.08.2015 18:59

Katri Koskinen

katri.koskinen@mtv.fi

Mitkä asut kuuluvat vapaa-aikaan, joita ei kannattaisi toimistolla pitää? Listasimme vinkkejä työpaikkapukeutumiseen: oma tilannetaju näyttelee tässä tilanteessa suurta roolia.

Lomien päättyessä moni suuntaa takaisin töihin ja toimistolle. Vaikka helteet alkaisivatkin vasta näin loppukesästä, kannattaa lomalaisen look karistaa ennen toimistolle astumista.

Mitä tarvitset miettiessäsi vaatteita töihin?

– Tilannetajua.
– Kunnioittavaa asennetta – älä ole piittamaton itseäsi tai muita kohtaan.
– Sinun ei tarvitse luopua kokonaan ominaistyylistäsi – mutta pukeudu kuitenkin siististi.
– Muista, että voit myös ottaa vaihtovaatteet töihin mukaan!

Työpaikka määrittelee pitkälti sen, millainen on sovelias asu työpaikalle. Osalla työpaikoista on oma työasunsa tai univormunsa, joka tekee toki työpukeutumisesta helpompaa. Toisilla työpaikoilla säännöt voivat olla kirjattu hyvinkin tarkkaan: esimerkiksi lävistykset kasvoilla tai jopa musta kynsilakka voivat olla epätoivottuja. Asiakaspalveluammatissa eritoten työntekijän ulkonäöllä on oma osansa – työntekijä edustaa samalla myös työpaikkansa imagoa.

Tärkeintä on, että vaatteet ovat asialliset, siistit ja puhtaat. Huoliteltu look on kaiken a ja o.

Jos sinulla on esimerkiksi lempikesämekko, joka on jo aikaa nähnyt ja kauhtunut, kannattaa sitä pitää mieluummin vapaa-ajalla kuin töissä – vaikka se omasta mielestä niin mukava ja ihana olisikin!

Vältä näitä vaatteita työpaikalla:

Liian avonainen kaula-aukko.

Dekoltee-alue kiinnittää katseet, sillä se on seksuaalinen alue. Tästä syystä liian avonainen kaula-aukko ei sovi työpaikalle.  Liian seksikäs pukeutuminen saattaa aiheuttaa työpaikalla myös kyräilyä, ennakkoluuloja ja asenneongelmia.

mikroshortsit

Liian lyhyet shortsit eivät sovi monellekaan työpaikalle.

Mikroshortsit ja minimekot.

Nämä asuvalinnat kuuluvat illanviettoihin tai -rientoihin, mutta niitä ei kannata pitää töissä. Lyhyempi hame yhdistettynä tyylikkääseen paitaan puolestaan on ok, jos hameen alla on esimerkiksi sukkahousut tai pidemmät shortsit. Näin vältyt vilautuksilta.

Jos itse mietit aamulla "Onkohan tämä asu epäsopiva?" tai "Onkohan hame liian lyhyt?", vaihda se. Epäröinti kuvaa jo, että asu ei välttämättä ole mitä parhain työpaikalle. Se, että joudut koko päivän ajan nostelemaan paitaa ylöspäin tai vetämään hametta alaspäin, ovat merkki siitä että asuvalinta ei ole osunut nappiin.

Läpikuultavat paidat.

Hyvä ohjenuora on, etteivät alusvaatteet saa kuultaa läpi tai vilkkua paidan alta. Panosta vaatteiden materiaaliin.

Paljaat olkapäät.

Tuubitopit ja minitopit sopivat paidan alle, eivät sellaisenaan työpaikalle. Peitä hartiat vaikkapa bolerolla tai hartiahuivilla.

Myöskään miesten ei ole suositeltavaa pitää töissä hihatonta paitaa.

töissä

Mieti, paljastaako asusi liikaa.

Flip flop -sandaalit.

Tämän kaltaiset sandaalit sopivat parhaiten rannalle tai mökille. Rennot flip flop -sandaalit pitävät myös herkästi meteliä ja antavat vaikutelman siitä, että olisit vielä lomalla. Nahkaiset sandaalit tai muutoin tyylikkämmät sandaalijalkineet ovat parempi vaihtoehto.

Logo-paidat.

Bändi-paidat ovat vielä suhteellisen ok, mutta älä valitse työpaikalle vaatteita, joissa on poliittisia tai ideologisia viestejä.

Kiinnitä huomiota myös meikkiin ja tuoksuun.

Iltameikki sopii nimensäkin mukaisesti iltaan: liian tuhti meikkikerros voi olla luotaantyöntävä päivänvalossa.

Myös omasta hygieniasta kannattaa pitää huolta: hiki ei saisi puskea läpi, eivätkä hiukset saisi olla liian likaiset. Huolehdi kynnenalusista ja käsihygieniasta. Liiallinen hajusteiden käyttö puolestaan voi aiheuttaa päänsärkyä ja migreeniä kanssaihmisille.

Kysy!

Jos olet epävarma, millainen pukeutuminen on soveliasta omalla työpaikallasi, käänny rohkeasti esimiehesi puoleen ja kysy pukukoodista. Hän voi kertoa, onko työpaikalle toivottua pukeutua esimerkiksi pukuun, vai saako työntekijä käyttää shortseja ja sandaaleja.

Tuoreimmat aiheesta

Työ