Vastikään WiFi-verkkojen tietoturvassa havaittiin puutteita, kun kävi ilmi, että salattu tietoliikenne voi paljastua hyökkääjälle. Kun netissä jaetaan tietoja pankkitunnuksista osoitteeseen ja henkilötunnuksiin, voi oma tietoturva alkaa huolettaa.
Telian tietoturva-asiantuntija Osmo Soinio kertoo yrityksen tiedotteessa viisi helppoa ja nopeaa vinkkiä, joilla jokainen voi parantaa omaa suojaustaan netissä.
Muista päivittää laitteet
Soinio muistuttaa, että laitteet tulisi aina päivittää, kun uusia päivityksiä on saatavilla. Useat puhelimet päivittävät laitteet jo automaattisesti. Jos omasta päivitystilanteesta ei ole varma, kannattaa laitevalmistajan sivuilta selvittää uusimmat päivitysohjeet.
– Jos laitteeseen ei ole enää saatavilla uusimpia päivityksiä, voi laitteen päivittäminen uuteen olla paikallaan, Soinio kertoo tiedotteessa.
Käytä eri salasanoja
Samoja salasanoja ei eri paikoissa pitäisi koskaan käyttää, sillä yhden salasanan murtuessa muihin palveluihin ja tietoihin on helppo päästä. Lyhyiden erikoismerkkejä sisältävien salasanojen sijaan Soinio suosittelee pidempiä salasanoja, sillä ne ovat turvallisempia.
– Pitkät salasanat ovat parhaita ja ne on helppo muistaa, jos käytät salasanalauseita. Valitettavasti suuri osa palveluista vaatii edelleen salasanaa, jossa on isoja ja pieniä kirjaimia sekä erikoismerkkejä.
Salasanojen muistamista voi helpottaa esimerkiksi salasanapankkisovellusten avulla.
Liian hyvä tarjous on ansa
Jos oma järki kertoo, että jokin tarjous on aivan liian hyvä, hälytyskellojen pitäisi alkaa soida. Esimerkiksi Facebookissa on ollut viime viikkoina liikkeellä tilausansoja, joihon on houkuteltu 500 euron arvoisilla lahjakorteilla tai tuotepalkinnoilla.
– Henkilötietoja ei kannata koskaan lähettää eteenpäin, ellei ole varma, mihin tarkoitukseen niitä käytetään, tietoturva-asiantuntija kertoo.
Käytä kaksivaiheista tunnistautumista aina kun mahdollista
Soinion mukaan jo monet palvelut tarjoavat käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi kaksivaiheista tunnistautumista.
– Esimerkiksi Googlen palveluissa ja Facebookissa on mahdollisuus käyttää tätä tapaa. Merkittävin etu palvelun käyttämisessä on, että pelkkä salasanan hukkaaminen ei vaaranna palvelun tai omien tietojesi tietoturvaa, Soinio vinkkaa Telian tiedotteessa.
Hanki virustorjunta koneelle
Virustorjunta kannattaa pitää aina kotikoneella, sillä sen avulla voi suojautua yleisimpiä haittoja vastaan.
– Useissa järjestelmissä on surffauksen esto, joka ei päästä vaarallisille sivuille. Ne blokkaavat madot sähköpostiviesteistä ja liitteistä, Soinio kertoo.
Lähde: Telia
***
9:00