Neljä keinoa suojata puhelin tietovarkauksilta

Kaksivaiheinen tunnistautuminen on helppo keino parantaa omaa tietoturvaa 0:47
KATSO MYÖS VIDEO: Tietoturvaa voi parantaa myös kaksivaiheisella tunnistautumisella

Jos puhelin varastetaan tai se katoaa, voi arvokkaita tietoja kadota tai päätyä vääriin käsiin. Kyberturvallisuuskeskus kertoo, miten suojaat puhelimessasi olevat tiedot puhelin- ja tietovarkauksilta.

Käytä vahvaa salasanaa tai biometristä tunnistusta

Tämä ohje lienee suurimmalle osalle tuttu: Aseta puhelimeen näppäinlukitus, jotta siihen ei noin vain päästä käsiksi. Toinen vaihtoehto on biometrinen tunnistus, esimerkiksi sormenjälki.

Salasanan ei pitäisi olla liian helposti arvattava. Älä myöskään käytä puhelimen oletussanaa eli numeroyhdistelmiä 0000 tai 1234. Vahvan salasanan tekoon on olemassa ohjeistuksia.

Samaa salasanaa ei tulisi käyttää monissa palveluissa.

Kannattaa laittaa näppäinlukitukseen päälle asetus, jolla menee se lukkoon tietyn ajan, kuten 30 sekunnin päästä.

Varmuuskopioi tärkeät tiedot säännöllisesti

Puhelimessa olevia tärkeitä tietoja on hyvä aina silloin tällöin varmuuskopioida pilvipalveluun, ulkoiseen muistiin tai tietokoneelle.

Pidä tietoturva- ja sovelluspäivitykset ajan tasalla

Kun puhelin ilmoittaa, että käyttöjärjestelmän päivitys on saatavilla, Kyberturvallisuuskeskus suosittelee asentamaan sen mahdollisimman pian. Sovelluksetkin kannattaa päivittää.

Nämä päivitykset ovat keskeisiä tietoturvasi kannalta. Niissä on usein korjauksia ja parannuksia, jotka suojaavat puhelinta tunnetuilta haavoittuvuuksilta.

Katso kuitenkin, että päivität sovellukset virallisen sovelluskaupan kautta. Ne onnistuvat usein suodattamaan paremmin pois haitalliset sovelluksia ja tarjoavat paremman tietoturvan. 

Jos latailet jotain epävirallisista lähteistä, saatat altistaa puhelimesi haittaohjelmatartunnalle. 

On myös hyvä huomata, että valmistajat tarjoavat tiettyihin puhelinmalleihin järjestelmä- ja tietoturvapäivityksiä tietyn aikaa, yleensä joitain vuosia. Oneplus-kännykkäfirma muistuttaa tiedotteessaan, että tietoturvapäivityksen ajankohta lasketaan alkavaksi puhelimen lanseeraushetkestä, ei siitä hetkestä, kun sen ostit.

Julkisissa Wi-Fi-verkoissa piilee turvallisuusriski

Julkinen Wi-Fi-verkko saattaa ilahduttaa etenkin ulkomailla, jos oman operaattorin mobiilidatan käyttö on kallista puuhaa. Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa kuitenkin, että ne eivät aina ole vahvasti suojattuja.

Kannattaa siis välttää arkaluontoisten tietojen, kuten henkilötietojen täyttämistä ja verkkopankin käyttöä julkisessa Wi-Fi-verkossa. 

Mikäli sitä haluat näihin tarkoituksiin käyttää, Kyberturvallisuuskeskus suosittelee pohtimaan VPN-palvelun käyttöä. VPN suojaa nettiyhteyden ja käyttäjän yksityisyyden verkossa.

Kannattaa myös ottaa pois käytöstä automaattinen tuttuihin Wi-Fi-verkkoihin liittyminen, jos se sattuu olemaan puhelimessa päällä.

Katso myös video: Milloin on oikea aika hankkia lapselle oma puhelin?

Lue myös:

    Uusimmat