Liekki on kymmenen idearikkaan alakouluikäisen tytön yritys Alajärvellä. Ensin tytöt myivät ylijäämäpuuta polttopuiksi. Sitten tytöt alkoivat myydä soraa talven liukkaille ja lopulta he perustivat vielä popup-kahvilan.
Tiistaina tytöt olivat saapuneet Helsinkiin kilpailemaan Pikkuyrittäjien kilpailussa. Iltapäivällä edessä oli pitchauskisa.
Mutta mitä pitchaus oikeastaan tarkoittaa?
– Täällä kerrotaan lyhyesti ja ytimekkäästi, minkä takia teidän pitää ostaa juuri meidän tuotettamme, Liekin Meri Yli-Sikkilä selittää kisan ideaa innostuneesti.
Tytöt kertovat keksineensä yritysideansa omasta päästään. Pienessä kaupungissa yrittäminen on kuulemma ollut helppoa.
– Kun on suhteellisen pieni kaupunki, se tarkoittaa, että on tosi hyvä yhtenäisyys ja on paljon ihmisiä, jotka haluavat auttaa ja tukea näiden asioiden kanssa. Läheisiltä on saanut paljon apua näissä ideoissa, Yli-Sikkilä kertoo.
Pikkuyrittäjät-ohjelmassa on jo lähes 100 000 oppilasta 900 eri koulussa. Siihen osallistuu 4.–6.-luokkalaisia ympäri Suomea.
Harmittelu johti yritysideaan
Pikkuyrittäjien lisäksi Helsingissä oli kisaamassa nuoria yrittäjiä. Heidän finaalinsa huipentuu keskiviikkona.
Nuorissa yrittäjissä on mukana pääosin teini-ikäisiä, mutta myös korkeakouluopiskelijoita.
Finaalitapahtumaan asti pääsi kaksi korkeakouluopiskelijoiden yritystä. Toinen niistä on Toteuma NY. Se sai alkunsa, kun Oskari Juvonen harmitteli Jyväskylän yliopistolla ääneen, miksi maanrakennushommissa kaapeleiden, vesijohtojen ja muiden kartoitus ja merkintä oli niin työlästä.
– Just olin työmaalla tekemässä kartoitusta. Yksi työpäivä siinä meni ja toinen meni toimistolla, kun merkitsin ne ylös, hän kertoo homman hitaudesta.
Ympärillä oli opiskelukavereita, jotka osaavat tehdä koodia. He totesivat, että kyllä homman saa helpomminkin tehtyä. Niinpä nuoret miehet alkoivat miettiä, miten se toteutettaisiin.
Jatko mietittynä
Toteuman perustajat ovat Helsingissä osallistumassa Uskalla yrittää -kilpailuun. Miten tahansa kisassa käy, näyttää tulevaisuus hyvältä.
– Ollaan pistetty osakeyhtiö pystyyn, ja sovellusta on kehitetty pari vuotta. Verkkosivut julkaistiin pari päivää sitten. Sovelluksestakin saatiin ensimmäinen testiversio julkaistua, ja tarkoitus on lähettää se ensimmäiseen testiin nyt tässä seuraavien kuukausien aikana, kertoo Jeremias Colliander kertoo.
Katso videolta, miten ylöjärveläiset alakouluikäiset pojat päätyivät koodaamaan pelejä ja järjestämään esport-turnauksia oman yrityksensä kautta sekä näyte Toteuman perustajien pitchauksesta.
Korjattu: Videon pojat eivät ole Tampereelta, vaan Ylöjärveltä. Tarkennettu myös Pikkuyrittäjä-ohjelmaan osallistuvien määrää: aiemmin jutussa oli tieto, että oppilaita olisi mukana 80 000 ja kouluja 700.