Alepa-puukottajalle pitkä tuomio – iski puukon pienen lapsen isän sydämeen

Hyvinkäällä viime tammikuussa miehen kuoliaaksi puukottanut mies sai yhdeksän vuoden vankeustuomion taposta.

Miesten välillä oli ollut riitaa 30 euron huumeisiin liittyneestä velasta, jonka uhri oli halunnut miehen maksavan. Ennen puukotusta miehet olivat tavanneet baarissa ja heidän välillään oli todistajien kertomusten perusteella ollut todennäköisesti jonkinlaista käsirysyä baarin vessassa. Sen jälkeen kaksikko oli siirtynyt ulos ja lopulta tappelu kärjistyi Alepan edustalla tapahtuneeseen puukotukseen.

Teosta tuomittu Tobias Honkakangas oli tappanut miehen lyömällä puukon tämän rintaan. Puukonisku läpäisi kylkiluun alapuolikkaan ja keuhkon yläosan. Isku ylti sydämeen asti ja puhkaisi sydämen molemmat kammiot aiheuttaen kuolettavan verenvuodon. Iskua arvioitiin voimakkaaksi.

Käräjäoikeus ei pitänyt hätävarjeluna

Mies väitti kyseessä olleen itsepuolustus. Oikeus ei kuitenkaan ollut samaa mieltä. Arvion se teki paitsi teon nähneiden todistajien, myös sen tallentaneiden valvontakameravideoiden pohjalta.  

– Vaikka videotallenteilta ilmenee, että myös [uhri] oli mahdollisesti ainakin kerran huitaissut Honkakangasta kohti ja ainakin muutamien askelien verran seurannutkin tätä, mikään asiassa ei osoita tilanteen olleen sellainen, etteikö Honkakangas olisi voinut poistua paikalta, eli Honkakankaalla on ollut mahdollisuus toimia toisin. Näin Honkakangas ei ollut kuitenkaan toiminut, vaan oli lyönyt [uhria] puukolla rintaan. Tilanteessa ainoastaan Honkakankaalla oli ollut teräase, tuomiossa todetaan.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus huomioi myös, että koska teko tapahtui kaupan ulkopuolella, ei puukotus ollut välttämätöntä hyökkäyksen torjumiseksi.

Oikeus katsoi, että puukottajalla ei ollut surmaamistarkoitusta. Voimakkaan puukoniskun kohdistaminen herkästi vaurioituvien elintärkeiden sisäelinten alueelle on kuitenkin teko, jonka puukottajan on pitänyt ymmärtää todennäköisesti aiheuttavan uhrin kuoleman.

Omaisille määrättiin korvauksia

Vuonna 1997 syntynyt Tobias Jalmari Honkakangastuomittiin taposta 9 vuoden vankeusrangaistukseen.

Hänet määrättiin maksamaan tämän pojalle 13 000 euron kärsimyskorvaukset, äidille 8000 euron korvaukset ja siskolle 5000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen ja Honkakangas on ilmoittanut tyytymättömyyttään koko tuomioon.

Hyvinkään tappo: Mies puukotettiin kuoliaaksi Alepan edustalla 2:20
Hyvinkään tappo: Mies puukotettiin kuoliaaksi Alepan edustalla. Rikostoimittajat puivat tapauksen ennakkotietoja tammikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat