Alexander Stubb puhui turvallisuuskokouksessa: Kiina ja globaali etelä lopettivat Putinin ydinasepuheet

Tuleva presidentti Alexander Stubb osallistuu tänään Münchenin turvallisuuskokouksessa pidettävään paneelikeskusteluun, jonka aiheena ovat geopoliittiset kysymykset tulevaisuudessa. Seuraamme paneelikeskustelua tässä päivittyvässä artikkelissa.

Keskusteluun osallistuvat myös Marokon kestävän kehityksen ministeri Leila Benali, Islannin talousministeri Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, Etelä-Afrikan kansainvälisten suhteiden ministeri Emma Louise Powell sekä professori Lynn Kuok. Keskustelua juontaa turvallisuuskokouksen varapuheenjohtaja Benedikt Franke. Paneelikeskustelun aihe suomenkielellä kuuluu: Ei aikaa hukattavaksi: Katsaus seuraavaan kuuteen vuosikymmeneen geopolitiikassa.

Münchenissa pidettävä turvallisuuskokous järjestetään nyt 60:nnen kerran.

Alexander Stubb esiintyy nyt ensimmäistä kertaa kansainväliselle yleisölle Suomen tulevana presidenttinä. Maaliskuussa virkaan astuva Stubb kuitenkin painotti osallistuvansa kokoukseen professorina eikä vielä presidentin ominaisuudessa.

Paneelikeskustelun oli määrä alkaa kello 13.15 Suomen aikaa, mutta tilaisuus näyttää myöhästyvän aikataulusta. 

Stubb: Seuraava vuosikymmen rauhattomuuden aikaa

Juontajaonnittelee keskustelun aluksi Alexander Stubbia presidentinvaalien voittamisesta. Stubb kertoo ensimmäisessä puheenvuorossaan, että globaali maailma jakautuu geopoliittisesti länteen, etelään ja itään, jossa globaali itä, mukaan lukien Venäjä ja Kiina, haastavat globaalia länttä. Hän kertoo, että seuraavat kymmenen vuotta tulevat olemaan rauhattomuuden aikaa.

Paneeli jatkuu keskustelulla ilmastonmuutoksesta. Islannin ministeri Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttirkertoo puheenvuorossaan olevansa huolissaan suunnasta ilmastotoimien suhteen. Hänen mukaansa ymmärrystä toimista ja tavotteista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on, mutta ymmärrys ei ole vielä johtanut riittäviin toimenpiteisiin. 

Marokon ministeri Leila Benali sanoo, että Pariisin ilmastokokouksessa asetettu tavoite 1,5 asteen takarajasta ilmastonlämpenemiselle on jo todellisuutta esimerkiksi Marokossa.

"Kiina ja globaali etelä pysäyttivät Putinin ydinasepuheet"

Stubb vastaa yleisökysymykseen ydinaseista. Hän sanoo, että Putinin ydinasepuheet Ukrainan sodan aikana lopettivat lopulta Kiina ja globaali etelä. 

Stubb nosti aiemmin esille myös avaruuteen liittyvän huolen. Hänen mukaansa avaruuteen liittyviin turvallisuusuhkiin pitäisi keskittyä enemmän, sillä niillä on seurauksia myös Maalle. 

Medioissa on aiemmin tällä viikolla puhuttu venäjän mahdollisista aikeista asettaa avaruuteen ydinaseteknologiaa.

Paneelikeskustelu on päättynyt. 

Katso paneelikeskustelu kokonaisuudessaan alta olevalta videolta:

Alexander Stubb osallistui Münchenin turvallisuuskonfrenssin päättäneeseen paneelikeskusteluun 39:42

Lue myös:

    Uusimmat