Asiantuntijat eivät pidä ydinpommin käyttöä kiertoradalla todennäköisenä.
Ydinaseen käytöllä avaruudessa voisi olla arvaamattomia seurauksia, jotka veisivät ihmiskunnan teknologisesti useita kymmeniä vuosia taaksepäin. Ydinpommin räjäyttäminen avaruudessa olisi niin tuhoisaa koko maailmalle, että asiantuntijat pitävät sitä hyvin epätodennäköisenä.
Kyseessä olisi poliittisesti lähestulkoon itsemurha mille tahansa toimijalle, arvioi STT:lle sähkötekniikan professori Jaan Praks Aalto-yliopistosta.
Mediassa on viime päivinä puhuttu Venäjän mahdollisesti suunnittelevan ydinaseiden sijoittamista avaruuteen. Praksin mukaan uutisen ympärillä on kuitenkin paljon spekulaatiota.
Lue lisää: Venäjä aikeissa laittaa ydinaseen avaruuteen – onko uhka todellinen?
– Jos Venäjä tämmöisiä puuhaa, kyse on hyvin epätoivoisesta teosta, Praks sanoo.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Maanmittauslaitoksen paikkatietokeskuksen ylijohtaja, professori Jarkko Koskinen arvioi STT:lle, että jos spekuloitu suunnitelma toteutettaisiin, tilanne olisi dramaattinen ja sillä voisi olla arvaamattomia seurauksia.
– Se voisi johtaa kolmanteen maailmansotaan. Se olisi niin karmea menetys. Ennakkovaroitusjärjestelmät menisivät pois päältä, ja kommunikaatio sukellusveneiden kanssa häviäisi. Se olisi aivan hirveä takaisku myös Natolle, Koskinen sanoo.
Valkoinen talo puhunut satelliittien vastaisesta aseesta
Valkoinen talo kertoi torstaina uskovansa Venäjän kehittelevän satelliittien vastaista asetta, joka muodostaisi vakavan turvallisuusuhan.
– Tässä voi olla kyse hyvin monenlaisista teknologioista. Yhdysvallat on kertonut vain, että kyse on mahdollisesti ydinteknologiaa käyttävästä satelliitinvastaisesta kyvykkyydestä avaruudessa, Praks sanoo.
Se ei kuitenkaan todennäköisesti tarkoita ydinpommia avaruudessa.
Myös Jarkko Koskinen arvioi, että puhe ei ole välttämättä ydinaseista.
– Kyse voi olla myös ydinkäyttöisestä satelliitista, joka käyttää ydinenergiaa lamauttaakseen toisia satelliitteja tuhoamatta niitä, Koskinen kertoo.
Ydinkäyttöinen satelliitti voisi estää kohdennetusti toisen satelliitin toimintakyvyn tuhoamalla kaikki lähetystaajuudet kohinalla.
"Tuhoaminen helpompaa kuin rakentaminen"
Praksin mukaan kaikilla isoilla avaruusvaltioilla on kyky pudottaa yksittäinen satelliitti esimerkiksi ohjuksin, mutta hermostuneet reaktiot maailmalla viittaavat siihen, että nyt on kyse jostain muusta.
– Se tarkoittaa, että kyse on jokseenkin uudesta, eri tavalla toteutetusta kyvykkyydestä, mihin ei olla valmiita tällä hetkellä.
Sekä Praksin että Koskisen näkemyksen mukaan Venäjän tavoitteena olisi todennäköisesti poistaa pelistä satelliittiteknologiaa, joka haittaa sen sodankäyntiä Ukrainassa.
– Starlink on pitänyt Ukrainan ja rintamalinjan internetissä ja tietoliikenneverkoissa kiinni, vaikka puhelin- ja kännykkäverkot on tuhottu, Praks sanoo.
Satelliittikuvien avulla on mahdollista seurata vastustajan liikkeitä, ja navigointijärjestelmillä ohjataan drooneja ja ohjuksia. Myös ydinkokeiden valvonta ja ohjuskilvet perustuvat satelliittien käyttöön.
Siinä, missä ydinpommin käyttö avaruudessa aiheuttaisi vaikeasti ennakoitavaa ja merkittävää tuhoa kaikille satelliiteille, voisi satelliittien vastaisella järjestelmällä lamaannuttaa yksittäisiä satelliitteja kohdennetusti ja väliaikaisesti. Sekä ydinaseiden että ydinenergiaan perustuvan satelliitinvastaisen aseen käyttö avaruudessa olisi kuitenkin kansainvälisten sopimusten vastaista.
– Tuhoaminen on paljon helpompaa kuin rakentaminen, eli tähän ei tarvita sinänsä niin kovin monimutkaista uutta teknologiaa. Satelliittien tuhoaminen ydinpommilla on mahdollista vanhallakin teknologialla, Praks sanoo.