Kotkalaisnuori lyyhistyi kadulle kovien vatsakipujen vuoksi, mutta kukaan ei pysähtynyt auttamaan. Äiti ja tytär toivovat, että tapauksesta kertominen havahduttaisi kanssaihmiset avaamana silmänsä toisen hädän edessä.
Kotkalainen Aliisa Ylipiha, 14, lähti tiistaina illalla saattamaan ystäväänsä kaupungin bussiasemalle. Ilta oli jo pimennyt.
Ylipiha oli tuskastellut kovien vatsakipujen vuoksi jo parin päivän ajan. Palatessaan kotiin tyttö kompastui kadun syvennykseen ja löi entuudestaan aran vatsansa kivetykseen ikävin seurauksin.
– Vatsaan sattui niin kovasti, että makasin kyljelläni sikiöasennossa kadulla. Arvioni mukaan olin maassa ainakin 20 minuuttia. Sinä aikana ohi käveli vähintään kymmenen ihmistä, mutta kukaan ei pysähtynyt auttamaan. Ei se kyllä lainkaan mukavaa ollut. Harmitti, ettei kukaan auttanut. Kotona tuli itku, Aliisa Ylipiha kertoo.
Äidin huoli kasvoi
Tytön äiti Annu Jokela-Ylipiha, 51, tuli töistä kotiin ja huolestui. Missä ihmeessä tyttö oli?
– Teinien tapaan hänellä oli puhelimesta akku loppu. Siksi hän ei voinut soittaa apua, vaan sipsutteli kivusta kyyryssä kotiin pienin askelin vasta kymmenen aikaan illalla. Kotimatka on noin puolisen kilometriä, äiti kertoo.
Illalla äiti ja tytär keskustelivat auttamisvelvollisuudesta, josta säädetään esimerkiksi onnettomuuspaikkojen suhteen laissa.
Lue lisää: Kuka pelasti Annelin muistisairaan äidin Tampereella? Päivystykseen viety vanhus ei muista tapahtumista mitään: "Hän on ihan piestyn näköinen"
Äidin mielestä ihmisten piittaamattomuus tuntuu hyytävältä. Hän kirjoitti aiheesta myös kotkalaiseen Facebook-ryhmään herättääkseen keskustelua.
– Asetelma on pelottava. Oli kyseessä vanhus tai kuka tahansa, niin ei maassa kukaan huvikseen makaile. Kyseessähän voi olla aivohalvaus tai muu vakava kohtaus. Tämän tapauksen kertomisessa on se periaate, että ihmiset tiedostaisivat velvollisuutensa katsoa toisen ihmisen hätää ja auttaa, äiti sanoo.
Aliisa Ylipiha on sanojensa mukaan itse törmännyt kadulla kahdesti tilanteeseen, jossa hän on joutunut auttamaan huonokuntoisen ihmisen paikalliseen terveyskeskukseen.
– Ei niitä tilanteita voi ohittaa, nuori nainen painottaa.