"Älkää lähtekö, pysykää siellä" – Mitä on Japanin rannikolle ajautuvien aavelaivojen taustalla?

CNN kummituslaiva
CNN
Julkaistu 04.01.2018 07:17

MTV UUTISET – CNN

Vuoden 2017 aikana Japanin rannikolle huuhtoutui lähes sata venettä. Niissä oli yhteensä 27 ruumista, joiden epäillään olevan Pohjois-Koreasta lähteneitä ihmisiä. Ei ihme, että ilmiö on saanut nimen ghost boats, aavelaivat.

CNN:n toimittaja Ivan Watson matkusti joulukuussa Japaniin Akitan prefektuuriin selvittämään, mitä kaikkea tämän mystisen ilmiön takana on.

Ryosen Kojima avaa liukuoven, joka johtaa buddhalaistemppeliin, jota hänen perheensä on pitänyt yllä neljän sukupolven ajan. Hän sytyttää kaksi kynttilää ja polvistuu rukoilemaan. 

Pöydällä hänen lähellään on uurnia, joissa ei ole nimiä. Uurnissa olevat tuhkat kuuluvat tuntemattomiksi jääneille pohjoiskorealaisille, jotka ovat huuhtoutuneet tämän alueen hiljaisille rannoille loppuvuoden aikana. 

Kojima kertoo, että tänä vuonna pohjoiskorealaisia ruumiita on tuhkattu enemmän kuin 20 vuoteen. Viimeksi hän tuhkasi 15 ruumista, jotka löytyivät rantaan ajautuneista kalastusaluksista.

– Olen pahoillani heidän puolestaan. Pohjois-Koreassa ihmisillä on eri usko kuin meillä. Saatan käsitellä heidän maallisia jäännöksiään eri tavalla kuin he toivoisivat. Heidät haudataan ilman hautajaisia. 

"Vain idiootti kalastaisi tällä tavalla"

Pohjois-Korean jännitteinen poliittinen tilanne sekä sen hallinnon sulkeutuneisuus aiheuttavat sen, että selityksiä "aavelaivoihin" on vaikeaa saada.

Japanin rannikkovartioston mukaan yksi syy voi olla sää - talvisin merenkäynti voi olla kovaa. 

Pohjois-Koreasta lähtevät alukset ovat usein huonosti varusteltuja vaativan merenkäynnin varalta.

Akitan yliopistossa apulaisprofessorina työskentelevä Tadasu Takamine saapuu rantaan hylkyjen luokse kunnioittamaan menehtyneitä.

– Olen surullinen. Täällä ei ole ketään eikä hylkyjen ympärillä ole kukkia.

Hänellä on viesti pohjoiskorealaisille merimiehille:

– Älkää lähtekö. Pysykää siellä.

Japanilainen kalastaja Akira Funatsu, 76, ottaa tiukemman linjan tarkastellessaan rantaan ajautuneita kalastusaluksia.

– Vain idiootti kalastaisi tällä tavalla. Epäilen, että hallinto on painostanut miehet merelle. 

Hän huomauttaa, ettei aluksessa näy kylmälaitteita, joilla kalastajat olisivat voineet säilöä mahdollisen saaliin.

Syynä sää – vai hallinnon painostus?

Osa asiantuntijoista on samoilla linjoilla – he arvelevat, että osa kalastajista joutuu lähtemään vaarallisille vesille, jotta he saavat täyteen hallinnon asettamat uudet kalastustavoitteet. Muutos on ollut nähtävissä Kim Jong Unin valtaannousun jälkeen.

– Kala on elintärkeä raaka-aine pohjoiskorealaisille, sillä se on halpa tapa saada proteiinia. Toisaalta sitä voi myös myydä Kiinaan, sanoo johtava tutkija Ma Chang-mu Korean meri-instituutista. 

Myös Pohjois-Korean rannikolla tapahtuva ylikalastus saattaa olla syynä siihen, että osa kalastajista joutuu lähtemään kauemmas, kohtalokkaille vesille. 

Japanilaiset viranomaiset ovat löytäneet ajelehtivista kalastusaluksista myös miehistöä, joka on selvinnyt hengissä. 

Asiantuntijat arvelevat, että Japanin rannikolle tulleiden alusten lisäksi merellä ajelehtii useita muita. Täten myös kuolleiden pohjoiskorealaisten kalastajien määrä saattaa olla todellisuudessa paljon tilastoitua korkeampi. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat