Suomen Ammattivalmentajat SAVAL ry:n puheenjohtaja Erkka Westerlund pohtii, että kotimaisen jääkiekon tuoreimmat valmentajairtisanomiset alkavat olla "aika perusteettomia". Westerlund ärähtää myös Hämeen Sanomissa häntä kohtaan esitetystä kritiikistä.
SM-liigassa lätkittiin joulukuussa kahdet valmentajapotkut: 18.12. Oulun Kärpät laittoi ulos päävalmentajansa Lauri Marjamäen, kaksi päivää myöhemmin jyväskyläläinen JYP passitti kohauttavasti pihalle valmennuskaksikon Jukka Rautakorpi ja Ville Nieminen.
Siinä missä Kärpät on pelannut uuden päävalmentajansa Ville Mäntymaan alaisuudessa tuloksekkaasti, JYP on räpiköinyt rumasti, hävinnyt uuden pääluotsinsa Mikko Heiskasen kanssa toistaiseksi kaikki seitsemän ottelua ja pudonnut jo pudotuspelisijojen ulkopuolelle.
Tappiokierteen keskellä JYPin kannattajayhdistys Hurrikaanisydän Ry julkaisi lisäksi tiistaina suurta hämmennystä herättäneen ulostulon sen jäljiltä, kun Hurrikaanisydän, Rumpuryhmä-kannattajayhdistys ja JYP-johto olivat pitäneet maanantaina palaverin.
– Jukka Rautakorpi ja Ville Nieminen eivät olleet oikeita henkilöitä valmentamaan JYPin Liiga-joukkuetta. Heidän palkkaamisessaan oli tehty iso virhe, tämä seuran puolelta myönnettiin, Hurrikaanisydän kirjoitti kokouksen sisällöstä.
1:11
Ulostulossa syyllistettiin Rautakorpea ja Niemistä rankasti.
– Valmentajakaksikko ei kohdellut pelaajia heidän ansaitsemallaan tavalla.
LUE MYÖS: KSML: Nyt puhuu Jukka Rautakorpi – menestysluotsilta piikki JYPin arvomaailmasta
Hurrikaanisydämen julkaisun mukaan pelaajaliikenne JYPiin päin olisi ollut pysähtyneenä Rautakorven ja Niemisen valmennettua joukkuetta ja "tilanteeseen on tullut muutos välittömästi irtisanomisten jälkeen".
"Vakavia syytöksiä"
Suomen Ammattivalmentajat SAVAL ry:n puheenjohtajalla, valmentajakonkari Erkka Westerlundilla on sanottavaa.
– Kyllä minun mielestäni tällaiset syytökset, että valmentaja ei ole kohdellut pelaajia oikein, ovat vakavia syytöksiä, Westerlund kommentoi puhelimitse.
– Niissä ei osata viitata mihinkään tarkempaan asiaan, mitä on tapahtunut.
LUE MYÖS: JYP-pomo: "Ei tuollaisia sanoja käytetty" – raskas väite Rautakorvesta ja Niemisestä uuteen valoon
Westerlund pohtii, että usein sopimuksissa on velvoitteita siitä, mitä asioita voidaan tuoda esille. Hän ei tiedä, miten asia on esimerkiksi Rautakorven kohdalla, mutta pitää tämän tilannetta vaikeana syytösten keskellä.
– Minun mielestäni olisi kaikkein parasta, että nämä asiat pystyttäisiin viemään keskustelussa eteenpäin ja löytämään yhteinen ymmärrys.
"Onko tuollainen edes sallittua"
0:59
Hämeen Sanomat oli haastatellut JYP- ja valmennuspotkuvyyhdin tiimoilta nimettöminä puhuneita suomalaisia jääkiekkovalmentajia. He kaipaisivat lehden mukaan Westerlundilta voimakkaampia ulostuloja valmentajien puolesta.
Westerlund piti Hämeen Sanomien artikkelia erikoisena.
– En tiedä, onko tuollainen edes sallittua, että toisten ihmisten suulla kritisoidaan toisia ihmisiä tuolla tavalla. Ei tulla nimillä ulos, mutta minun nimeni ollaan valmiina ottamaan esille. Kun luin sen, ajattelin, että voiko noin toimia, Westerlund sanoo.
Käytäntö ei ole journalismissa tavaton, kun on kyse arkaluontoisesta aiheesta. Hämeen Sanomat kertoikin, että valmentajat eivät halua joutua suomalaisessa jääkiekossa "mustalle listalle". Eräs valmentaja koki, että seuroja tai järjestelmää kritisoidessa suomalaisessa jääkiekossa joutuu todennäköisesti "ulkokehälle".
LUE MYÖS: JYP-luotsin kyseenalainen tempaus esillä pukukopissa – "Ei tässä mitään anteeksipyydellä"
Westerlund joka tapauksessa sanoo valmentajuuden ja valmentajien asioiden olleen hänelle tärkeitä monia kymmeniä vuosia. Hän vakuuttaa valmentajayhdistyksen tehneen "paljon töitä viime vuosina".
– Meillä on ollut valmentajuuden kehittämiseksi monia hankkeita, että pysyisimme hyvin yhteiskunnan kehityksessä mukana ja osaisimme oman tehtävämme hyvin. Olemme yrittäneet viedä valmentajien osaamista ja ammattitaitoa paljon eteenpäin.
Westerlund luonnehtii suomalaisten huippu-urheilijoiden olevan urheilussa kaikkein ammattimaisimpia ja valmentajien alkavan olla hyviä ammattilaisia, mutta urheilujohdossa on eniten tekemistä.
– Kun tällaisia ratkaisuja tulee, aika monta kertaa meidän pitäisi kysyä, onko urheilujohto osannut toimia ammattimaisesti.
Tarve muutokselle?
1:34
Westerlund toteaa yhtä kaikki kriittisesti, että SAVALin on mietittävä, miten se pystyisi valvomaan valmentajien etuja jatkossa paremmin.
– Olemme pyrkineet turvaamaan lähinnä valmentajien taloutta, kun tulee näitä ongelmatapauksia. Siinä SAVAL on tehnyt ihan loistavaa työtä – muissa maissa ei ole edes tällaisia yhdistyksiä turvaamassa valmentajien taustoja.
– Nyt kun alkaa tulla enemmän ja enemmän potkutilanteita, joissa urheilullinen menestys ei ole edes syy, niin pitääkö meidän löytää valmentajien kanssa yhteisiä sopimusmalleja, jotka tekevät seuralle erottamisen vielä vaikeammaksi?
– Kyllä nämä alkavat olla aika perusteettomia irtisanomisia mitä tässä on viime aikoina tullut, Westerlund lataa.
"Hallituksen jäsenen pääsen seuraamaan"
Eräs Hämeen Sanomien haastattelema valmentaja kritisoi, että Westerlund on valmentajuudesta "välillä huolissaan, mutta sitten hän itse istuu TPS:n hallituksessa, mistä junioreita lähtee pois, kun ei ole hyvä olla ja valmentajia vaihtuu vuodesta toiseen".
Westerlund ei koe asemaansa positioissaan ristiriitaisena – "päinvastoin".
– Hallituksen jäsenenä pääsen seuraamaan, mitä tämän päivän urheiluseurassa tapahtuu.
– Yhteiskunnassa puhutaan tällä hetkellä joka puolella paljon valmentamisesta ja valmentavasta johtajuudesta. Niitä arvoja haluan nimenomaan viedä eteenpäin, mutta myös puolustaa valmentajan etuja tällaisissa ammatttiasioissa. En näe siihen mitään ristiriitaa, että olen jonkin seuran hallituksessa.
LUE MYÖS: JYPistä ilmoille ilkeitä huhuja – ryöpytetty seurapomo lataa painokelvotonta tekstiä
Westerlundin mukaan Hämeen Sanomien artikkelissa olisi annettu väärää kuvaa hänen toiminnastaan. Hän sanoo, että hänellä on TPS:n hallituksen jäsenenä "vähän eri tehtävät kuin mitä kirjoituksessa vihjattiin".
– En minä ole johtamassa TPS:n urheilua operatiivisesti millään tavalla.