Kari Jaloselta painavaa tekstiä SM-liigan kyseenalaisista valmentajapotkuista – "Eihän siitä voi tulla mitään!"

Kari Jalonen ottaa kantaa SM-liigan valmentajapotkuihin – "Huolestuttaa, valmentajien pitää saada olla omia itseään" 4:28
Video: Kari Jaloselta napakkaa tekstiä SM-liigan valmentajapotkuista

Leijonien entinen päävalmentaja ja moninkertainen Suomen mestariluotsi Kari Jalonen ihmettelee ääneen sitä, miten SM-liigassa on toiminut tämän kauden valmentajapotkujen yhteydessä.

Aihe nousi isosti pintaan joulukuussa, kun sekä Kärpät että JYP antoivat samalla viikolla potkut omille päävalmentajilleen.

Kärpät erotti Lauri Marjamäen, jonka tilalle uudeksi luotsiksi asteli Ville Mäntymaa. JYP antoi puolestaan yllättävät lähtöpassit päävalmentaja Jukka Rautakorvelle ja apuvalmentaja Ville Niemiselle.

Erityisesti JYPin päätöstä on tarkisteltu hyvin kriittisellä silmällä. Olihan joukkue vielä potkuhetkellä pistekeskiarvossa kuudentena. Sen jälkeen? Yhdeksän perättäistä tappiota.

JYPin ympärillä on muutenkin kuohunut, sillä seuran puheenjohtaja ja omistaja Jukka Seppänen on puhunut avoimesti mediassa siitä, miten JYPin "pitäisi pelata".

Pitkän linjan huippuvalmentaja Kari Jalonen hämmästelee tämänkaltaisia ulostuloja.

– Kyllä mua huolestuttaa se, että valmentajien pitäisi saada olla omia itseään, kun he valmentavat. Ei sieltä kukaan voi tulla kertomaan, että millaista peliä joukkueen pitäisi pelata tai sanoa, että kuka pelaa ja missä, Jalonen miettii MTV Urheilulle.

– Eikä kyse ole ainoastaan pelistä. Kyllä valmentamisessa puhutaan yksilöiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä, mihin kuuluu myös henkistä valmennusta. Kaiken pohjalla on harjoittelu, mikä linkittyy pelaamiseen. Päävalmentaja tekee tätä kaikkea yhdessä muun valmennustiimin kanssa. Jos noita elementtejä otetaan pois, niin eihän silloin ole enää valmentajuutta. Eihän siitä voi tulla mitään! Jalonen ärähtää, jatkaen vielä perään:

– Se mua on mietityttänyt, että minkä takia tämmöistä tapahtuu… vieläpä SM-liigassa. Kyllä meidän valmentajien pitää pystyä puolustamaan itseämme. Olen kuullut tähän asiaan hyvän puheenvuoron Jukka Jaloselta. Myös jääkiekkovalmentajaliiton puheenjohtaja Erkka Westerlund on puuttunut aiheeseen. Meidän täytyy huolehtia siitä, että meitä valmentajia arvostetaan sellaisina kuin olemme, ja että meidän annetaan valmentaa juuri niin kuin me valmennamme, Jalonen painottaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Some muuttanut

Jalonen, 64, aloitti oman valmennusuransa jo 1990-luvun lopulla TPS:ssä. Hän on niittänyt vuosien aikana kovaa menestystä. 

Kun mukaan lasketaan sekä pelaaja- että valmennusura, Jalonen on voittanut peräti 11 Suomen mestaruutta.

Moni asia on muuttunut matkan varrella. Nykypäivänä yksi vahva tekijä liittyy sosiaaliseen mediaan.

– Nykyään kaikki tulee niin nopeasti ja valmentaja elää koko ajan pienen kaaoksen keskellä. Jos tulee muutama tappio, niin niihin reagoidaan hyvin herkästi. Tulee painetta ja kerrotaan, että mitä pitäisi tehdä. Sen keskellä valmentajan pitäisi pystyä pitämään pää kylmänä ja pysymään siinä linjassa, mikä se ikinä onkaan, Jalonen toteaa.

Yleinen trendi on se, että valmentajien keski-ikä sen kuin laskee. Esimerkiksi ensi kaudella SM-liigassa käsillä saattaa olla tilanne, missä yhdelläkään silloisella päävalmentajalla ei ole mestaruutta vyöllään.

– Se on älyttömän hyvä asia, että mukaan tulee nuoria kasvoja. He tuovat persooniaan mukaan yhteisöön ja he muuttavat peliä. Se taas vaikuttaa koko Liigaan. Toki, samaan aikaan fakta on se, että valmentamisessa tarvitaan kokemusta. RistoDufvan lopettaminen on iso asia – hän teki mahtavan uran. Eihän sitä itsekään tiedä… en minkään näitä hommia enää kovin kauaa tee, Jalonen hymähtää.

Jalonen valmensi vielä keväällä Tshekin maajoukkuetta. Tshekin liitto teki MM-kisojen jälkeen kohupäätöksen, kun se siirsi suomalaisluotsin syrjään.

Perjantaina Jalonen palasi MTV:n asiantuntijarinkiin. Tulevaisuuden osalta hänellä on selkeä visio.

– Kyllä mulla on vielä tarkoitus valmentaa, Jalonen ilmoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat