Alkoholilain uudistus koki umpikujan toukokuussa, mutta hallituskriisin jälkeen paljon keskustelua herättänyt uudistus nostettiin hallituspuolueissa uudelleen käsittelyyn. Hallituksen esitykseen sisältyy kaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden nosto 5,5 prosenttiin.
Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo Huomenta Suomen lähetyksessä, että solmu aukesi, kun hallituspuolueet muuttivat hieman aiemmin esillä ollutta mallia.
Kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.) komppaa Kaikkosta, että uudistus "on ollut pitkä prosessi".
Hanke on kuulunut hallituksen norminpurun kärkihankkeisiin, mutta kansanedustajakaksikko suhtautuu kaksijakoisesti siihen, kuinka lain tulee käymään.
– En pidä päivänselvänä. Ei mene läpi pelkästään hallituspuolueen äänillä, Kaikkonen sanoo.
Hänen mukaansa katse kääntyy tässä kysymyksessä kohti erityisesti suurinta oppositiopuolue SDP:tä. Paljon riippuu Kaikkosen mukaan siitä, annetaanko SDP:n kansanedustajille niin sanotusti vapaat kädet kysymyksessä äänestämisen suhteen.
Se, onko alkoholilaki niin sanottu omantunnon kysymys vai ei, on aiheuttanut hallituspuolueiden välillä eripuraa. Uudistuksen ensimmäisessä käsittelyssä kansanedustajat voivat kuitenkin äänestää omatuntonsa mukaan. Omatunnon kysymyksiin ovat kuuluneet aiemmin esimerkiksi tasa-arvoinen avioliittolaki ja ydinvoima.
Mäkelä uskoo alkoholilain menevän läpi, ja hänen mukaansa esityksellä on takanaan kansalaisten tuki.
– On aika mennä eurooppalaiseen suuntaan, Mäkelä lisää.
Vaikka kansanedustajat eivät täysin samoilla linjoilla siitä, meneekö uudistus läpi vai ei, molemmat uskovat, että uudistuksesta on hyötyä esimerkiksi byrokratian vähentämiseksi.
Alkoholilain olisi tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.