Ravintoloissa juodun alkoholin määrä palasi pandemiaa edeltävälle uralle.
Alkoholin kokonaiskulutus väheni viime vuonna 1,2 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Alkoholijuomien kokonaiskulutus oli viime vuonna sataprosenttisena alkoholina 8,9 litraa 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti.
Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna alkoholin kokonaiskulutus on pääsääntöisesti vähentynyt vuodesta 2007 lähtien, THL kertoo.
Alkoholijuomien vähittäiskulutus putosi viime vuonna noin kymmenen prosenttia. Tilastoimaton kulutus puolestaan kasvoi noin 49 prosenttia ja anniskelukulutus 34 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.
Lue myös: Katri Ylinen viettää vappunsa ilman alkoholia ja pääsee juhlatunnelmaan tanssimalla – "Onhan siinä ollut opeteltavaa"
Koska vähittäiskulutus muodostaa kaikesta Suomessa arvioidusti juodusta alkoholista noin 75 prosenttia, kymmenen prosentin pudotus siinä riittää pudottamaan myös kokonaiskulutusta.
Ylivoimainen valtaosa alkoholista Suomessa juodaan siis jossain muualla kuin ravintoloissa.
Lisäksi ravintola-anniskelun määrä on ollut trendinomaisessa pudotuksessa koko 2000-luvun. Kun anniskelukulutus muutetaan sataprosenttiseksi alkoholiksi, anniskelukulutus oli vielä 2000-luvun alussa noin kaksi litraa 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Nyt se on enää noin litran.
Pandemia selittää suuret muutokset
Isot muutokset edelliseen vuoteen verrattuna selittyvät pääosin koronapandemialla ja poistuneilla rajoituksilla.
Kun ulkomaanmatkailua ja ravintoloiden toimintaa rajoitettiin tai ne pantiin kokonaan kiinni vuosien 2020 ja 2021 aikana, alkoholijuomien ostaminen päivittäistavarakaupoista, verkkokaupoista ja Alkosta lisääntyi. Rajoitukset poistettiin vuoden 2022 aikana, mikä näkyi sekä anniskelukulutuksen että matkustajatuonnin voimakkaana kasvuna, THL kertoo.
Lue myös: Suomalaiset taklaavat stressiä alkoholilla ja herkuilla – THL:n tutkimus nostaa esille ikävät seuraukset
Alkoholin kokonaiskulutus koostuu sekä tilastoidusta ja tilastoimattomasta kulutuksesta. Tilastoimaton kulutus pitää sisällään matkustajatuonnin ja ulkomaisista verkkokaupoista tilatun alkoholin. Tilastoimaton kulutus oli viime vuonna arviolta 14 prosenttia kokonaiskulutuksesta.