Oluita ja muita panimotuotteita tuodaan ulkomailta yhä enemmän, kertoo THL:n tuore raportti. Väkevämpien alkohuolijuomien tuonti sen sijaan väheni. Tämän myötä väheni myös alkoholin yhteenlaskettu matkustajatuonti: sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna tiputusta tuli 3,2 prosenttia.
– Voidaan olettaa, että heinäkuussa Virossa ja Latviassa tehdyt alkoholijuomien veronalennukset ovat Suomessa vaikuttaneet panimotuotteiden matkustajatuonnin kasvuun, arvelee johtava asiantuntija Thomas Karlsson THL:stä.
Tulokset koskevat tarkastelujaksoa vuoden 2018 syyskuusta vuoden 2019 elokuuhun.
Sataprosenttiseksi alkoholiksi muuttettuna tuonti väheni tuona aikana 0,2 miljoonaa litraa. Aiemmin se oli 6,7 miljoonaa litraa, nyt 6,5.
Tuonnin kokonaislitramäärä kasvoi
Koska suomalaiset tuovat ulkomailta yhä enemmän mietoja juomia, tiesi tämä kasvua alkoholituonnin kokonaislitramäärään. Alkoholia tuotiin nyt yhteensä 62 miljonaa litraa, mikä on 6,9:n prosentin kasvu viime jakson 58:aan miljoonaan.
Panimotuotteita, kuten olutta, siideriä ja lonkeroa, tuotiin tässä satsissa yhteensä 43,6 miljoonaa litraa, mikä on 10 prosentin kasvu edelliseen tulokseen.
Prosentuaalisesti eniten kasvoi kuitenkin mietojen viinien tuonti: 1,8 miljoonan litran kasvu viime vuodesta on jopa 19,1:n prosentin muutos edelliseen.
Väkevien viinien, juomasekoitusten ja väkevien alkoholijuomien tuonnin yhteenlaskettu väheneminen oli kuitenkin niin reilua (-48,6 %), että tuontiluvut sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuina tipahtivat mainitun 3,2 prosentin verran.