Alkoholi kuuluu monen suomalaisen vapunviettoon, ja sen seuraukset näkyvät tänään työpaikoilla.
– Sanoisin, että varmaan muutama sata tuhatta ihmistä ei tee mitään kunnon työtä tänään, alkoholitutkija Peter Eriksson Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osastolta totesi Huomenta Suomessa tiistaiaamuna.
A-Klinikan ylilääkäri MTV Uutisille: Poissaolot alkoholin takia maksavat satoja miljoonia euroja
MTV Uutiset kysyi ylilääkäri Kaarlo Simojoelta A-klinikka Oy:ltä tarkemmin alkoholin aiheuttamista poissaoloista.
Kuinka suuri ongelma ovat poissaolot krapulan takia?
– Tarkkoja lukuja on hieman vaikea sanoa, sillä pääsääntöisesti krapulan vuoksi ollaan poissa oman ilmoituksen perusteella, ja se tieto jää yleensä yritykseen. EHYT (Ehkäisevä päihdetyö ry) on kuitenkin arvioinut, että erilaisia alkoholin vuoksi tapahtuvia poissaoloja, joihin krapula toki kuuluu, olisi lähes kaksi miljoonaa vuodessa.
Tiedetäänkö, paljon poissaolot maksavat?
– Arvio on, että se olisi 500–700 miljoonaa euroa vuodessa. Yksi poissaolopäivähän maksaa noin 350–700 euroa työnantajalle.
Pitääkö paikkansa, että vapun jälkeen satoja tuhansia ihmisiä jäisi pois töistä krapulan takia?
– Sitä on vaikea ihan aukottomasti todentaa, mutta en pidä sitä ollenkaan mahdottomana. Kyllähän tällaisten pidempien vapaiden, joihin liittyy myös alkoholi, seurauksena valitettavasti tulee poissaoloja työelämästä.
Krapulan tavallisimpien oireiden eli päänsäryn ja pahoinvoinnin lisäksi monen oloon vaikuttaa huonosta unenlaadusta johtuva väsymys. Kaupan päälle tulee vielä ”sokeripula” eli hypoglykemia, joka johtuu siitä, että alkoholin vaikuttaessa elimistössä sokeria ei muodostu lainkaan. Hypoglykemiasta voi seurata esimerkiksi vapinaa, hermostuneisuutta, sydämentykytyksiä, hikoilua, nälän tunnetta ja heikotusta.
– Silloin ei ainakaan kannata mennä rajusti urheilemaan, Eriksson neuvoo.
Miten krapulaa voi lieventää? Miksei joillekin ihmisille tule krapulaa ollenkaan? Miksi kankkuset pahenevat ikääntyessä? Katso video ylhäältä.