Moni nauttii alkoholia lomalla rentoutuakseen, mutta riskinä on, että juomisen lopettaminen on hankalaa sitten kun paluu arkeen koittaa.
– Käytännön näppituntuma on se, että suomalaisten tissuttelu lisääntyy kesälomilla, kun työt tai muut asiat eivät ole estämässä juomista, kertoo ylilääkäri Margareeta Häkkinen A-klinikka Oy:stä.
Viattomalta tuntuva tissuttelu aiheuttaa kuitenkin vakavia terveysriskejä. Päihdelääkärinä työskentelevän Häkkisen mukaan alkoholinkäytön riskiraja on naisilla 12–16 annosta tai enemmän ja miehillä 23–24 annosta tai enemmän viikossa.
Lue myös: Ossi joutui katkaisemaan välit äitiinsä, kun tämä valitsi alkoholin hänen sijastaan – haluaa nyt oikoa harhakäsityksiä alkoholismista
Krapula ei ole ainoa oire, joka alkoholin päivittäisestä tai runsaasta käytöstä aiheutuu. Tyypillisin oire on unettomuus ja unenlaadun heikkeneminen.
– Vaikka joisi itsensä sammumispisteeseen niin uni ei virkistä, Häkkinen kertoo.
Häkkinen listaa alkoholinkäytön riskeiksi myös suomalaisten kansansairauden eli verenpaineen kohoamisen, kroonisten sairauksien hoitotasapainon heikentymisen, rasvamaksan sekä ylipainon. Hän korostaa kuitenkin, että terveyshaitat ovat yksilöllisiä.
Ylilääkäri Margareeta Häkkinen listasi hälytysmerkkejä, joiden toteutuessa alkoholin käyttöön tulisi puuttua:
|
Lue myös: Luulitko sinäkin, että kännissä saa pyöräillä? Rangaistuksena voi olla jopa vankeutta, mutta silti poliisi on usein kädetön
Apua kannattaa hakea
Mikäli oma alkoholinkulutus mietityttää on Häkkisen mukaan hyvä hakea apua. Paikalliselle päihdeklinikalle tai terveyskeskukseen voi hakeutua matalalla kynnyksellä.
– Itseään ei tarvitse mieltää alkoholistiksi vaan apua saa lieviin tilanteisiin, hän kertoo.
Häkkinen muistuttaa, että mitä aikaisemmin apua hakee, sitä helpompaa tilanteen korjaaminen on.
– Mitä syvemmäksi oma alkoholiriippuvuus muuttuu, sitä vaikeampaa tilanteen korjaaminen on, Häkkinen sanoo.