Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen on valittu Nokian Renkaiden toimitusjohtajaksi. Hän siirtyy uuteen tehtävään kesäkuun alussa.
Korhosen mukaan päätös oli henkilökohtainen.
– Oli tällainen mahdollisuus ottaa uusia haasteita vastaan ja hyödyntää omaa osaamista, Korhonen kertoo.
Korhonen on koulutukseltaan tekniikan lisensiaatti. Hän on työskennellyt Alkon toimitusjohtajana vuodesta 2013 lähtien. Hän on toiminut Nokian Renkaiden hallituksen jäsenenä vuodesta 2006.
– Nokian Renkaat on hieno suomalainen yhtiö kuluttajaliiketoiminnassa, jossa on myös minun taustani. On paljon elementtejä, jotka ovat tuttuja, ja sitten on paljon uutta opittavaa, kertoo Korhonen.
Alkon hallitus ryhtyy hakemaan heti uutta toimitusjohtajaa.
Korhonen sanoo tiedotteessa, että Alkon toimintaan liittyy olennaisesti alkoholipolitiikka.
– Toivon, että tulevan alkoholilain kokonaisuudistuksessa huomioidaan lausunnoissa esitetyt faktat ja tutkimukset sekä terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmat.
Alkon hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas sanoo, että Korhonen on kehittänyt yhtiötä strategian mukaisesti ansiokkaasti eteenpäin.
Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén puolestaan kertoo yhtiön tehneen perusteellisen kansainvälisen rekrytointiprosessin toimitusjohtajan löytämiseksi.
– Yhtiö on erinomaisessa kunnossa, ja Hille Korhonen tuo meille vahvan johtajakokemuksensa ja erinomaisen brändiosaamisensa, Walldén sanoo.
Korhonen arvelee, että Nokian Renkaiden suunta pysyy oletettavasti samana eli strategian mukaan edetään kannattavalla kasvulla.
Seitsemän naista pörssiyhtiön toimitusjohtajana
Suomessa on Korhosen nimityksen jälkeen seitsemän naista pörssiyhtiön toimitusjohtajana, kertoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.
Linnainmaan mukaan luku on uusi ennätys. Tilastoa on pidetty vuodesta 2011, jolloin toimitusjohtajina ei ollut pörssiyhtiössä lainkaan naisia.
– Nyt seitsemän noin 130 toimitusjohtajasta eli noin viisi prosenttia on naisia, Linnainmaa sanoo.
Korhonen sanoo olevansa huono ottamaan kantaa lasikattoihin.
– Tärkeintä on, että kuhunkin tehtävään valitaan pätevin ja sopivin henkilö, ja se voi olla mies tai nainen, sanoo Korhonen.
Suurissa pörssiyhtiöissä hallituksen jäsenistä naisia on 32 prosenttia, keskisuurissa 26 ja pienissä 20 prosenttia.
Linnainmaan mukaan tänä vuonna kehitys saattaa jatkua naisille suotuisana, sillä asia on vahvasti esillä.
– Tänä keväänä tuli voimaan, että pörssiyhtiöiden pitää julkistaa kevään aikana periaatteensa hallituksen monimuotoisuudesta ja mitä tavoitteita on sukupuolijakauman osalta, kertoo Linnainmaa.
Linnainmaan mukaan naisten osuus, 32 prosenttia, suurten pörssiyhtiöiden hallituksen jäsenistä on maailman mittakaavassa todella korkea, mutta naisten osuutta keskisuurten ja pienten yritysten hallituksissa olisi varaa nostaa.
– Toimitusjohtajia toivoisi näkevänsä kymmeniä, mutta sehän olisi valtava muutos. Viitisen prosenttia se on vähän joka paikassa tämänkaltaisissa pörssiyhtiöissä, sanoo Linnainmaa.
Suomessa ei ole pakollisia naiskiintiöitä pörssiyhtiöiden hallituksissa. Linnainmaan mukaan kiintiöt eivät ole ratkaisu tulevaisuudessakaan.
– Kun on pakottava laki, niin totta kai hallituskokoonpanot ovat muuttuneet, mutta esimerkiksi Norjassa ei ole noussut naisia toimitusjohtajiksi ja johtoryhmiin yhtään enempää.