Alkuvuoden vastoinkäymiset saivat Wilma Murron epäileväksi, valmentaja loi uskoa suomalaistähteen – "On seilattu myrskyäviä vesiä"

Wilma Murto selätti alkuvuoden haasteet juuri oikealla hetkellä – ”On seilattu myrskyäviä vesiä” 16:44
Wilma Murto on päässyt alkuvuoden haasteiden jälkeen hyvään kuntoon.

Seiväshyppääjä Wilma Murron tärkeä arvokisavuosi alkoi ikävillä vastoinkäymisillä, mutta yleisurheilun MM-kisoissa nähdään kuitenkin hyväkuntoinen urheilija.

Viime kausi sujui Murron osalta upeasti. Olympialaisista irtosi komea viides sija ja Suomen ennätyskin meni upealla tavalla uusiksi elokuussa.

Vahvaa kesää seurasivat kuitenkin ikävät vastoinkäymiset. Suomalaistähti mursi tammikuussa jalkansa laskeuduttuaan huonosti seiväskuoppaan epäonnistuneen hypyn jälkeen.

Loukkaantuminen langetti varjon edessä siintävällä arvokisakesälle.

Murto kertoi kesäkuussa Ylelle tuntemuksiaan siitä, että hän tuntee olevansa jäljessä aikataulussa arvokisoja ajatellen. Murron valmentaja on kuitenkin luonut uskoa suojattiinsa läpi vuoden.

– Tämä on ollut lähinnä minun ongelmani, koska valmentaja on tiennyt paremmin ja ollut luottavainen koko ajan. Hän on hokenut koko alkuvuoden, ettei meillä tässä mitään hätää ole. Olen viimeisen parin viikon, ehkä kuukaudenkin aikana joutunut myöntämään, että hän on ehkä tiennyt paremmin kuin minä, Murto naurahtaa MTV Urheilulle.

Murto myöntää, että kuluneet kuukaudet ovat olleet paikoitellen haastavia.

– On se ollut haastava vuoden ensimmäinen puolikas, mutta se ei ole vaikuttanut tekemiseen.

Valmistautuminen MM-kisoihin on sujunut hyvin ja Murto on päässyt juuri oikealla hetkellä hyvään kuntoon.

– Kyllä nyt koen, että olen siinä kunnossa kuin toivoisin ja tavallaan olen paremmassa kunnossa kuin odotin. Alkuvuosi oli vaikea, kun oli loukkaantumisten ja sairastelujen kanssa painimista. Tämä todistaa sen, että on osattu toimia fiksusti vastoinkäymisten kanssa ja seilattu myrskyäviä vesiä. Todistaa tiimin pätevyyttä, että vaikka on ollut haastavaa, niin hyvään kuntoon on päästy.

– Sain sellaisen valmistavan leirin, mitä vaan voi toivoa. Sellaista kuntoa ja itsevarmuutta nostattavaa tekemistä. Hyvää duunia on tehty ja nyt se näkyy, kun ollaan päästy hyvään kuntoon, Murto iloitsee.

24-vuotias Murto on ikäisekseen jo kokenut arvokisaurheilija, kun vyölle on kertynyt kokemusta jo kaksista olympialaisista, kaksista EM-kisoista ja yksistä MM-kisoista. Positiiviset kokemukset tuovat itsevarmuutta tekemiseen.

– Kyllä sitä odottaa, että tänä vuonna ja näissäkin kisoissa menee hyvin. Viime vuoden onnistumiset ovat näyttäneet psyykkisten taitojen loikan siinä, että miten niihin kisoihin suhtautuu ja miten niissä saa itsestään parhaan irti. Olen siitäkin tietoinen, että todennäköisesti kaikki uran arvokisat eivät tule menemään putkeen, eikä sitä tiedä etukäteen, mikä kisa menee hyvin ja mikä ei. Mutta on luottavainen fiilis ja tietää sen, miten selvittää kisapäivän, Murto kertoo.

Viime kesän olympialaisissa Murto hyppäsi komeasti jaetulle viidennelle sijalle. MM-kisoissakin Murto tavoittelee finaalipaikkaa, mutta mitään tulospaineita ei hän itselleen aio asettaa.

– En osaa konkreettisia tulos tai sijoitustavoitteita asettaa, koska sijoitus riippuu muistakin ihmisistä ja tulos riippuu päivän kunnosta, kelistä ja vaikka mistä. Itsellä on selkeitä teknisiä asioita, joita haluan suorittaa. Jos ne suorittaa, niin lopputulema on aika hyvä, Murto huomauttaa.

– Totta kai tavoite on päästä finaaliin ja karsinnan jälkeen katsotaan, millä kokoonpanolla finaaliin lähdetään ja millä strategialla. Itse olen huomannut, että aika rauhallinen suhtautuminen ja avoimin mielin tekeminen toimii kaikkein parhaiten, eikä se, että haluaa olla sijoituksella x ennen kisaa, kun ei sitä kuitenkaan tiedä.

Murto, Elina Lampela ja Saga Andersson kisaavat seiväshypyn karsinnassa lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat