Yhdysvalloissa voi lääkkeiden hintoja nostaa lähes mielivaltaisesti. Rajuihin allergiaoireisiin tarkoitettu, monelle elintärkeä EpiPen-kynän hinta on noussut peräti 450 prosenttia vuodesta 2004. Suomessa puolestaan kynän hinta on laskenut.
The Washington Post lehden toimittaja kysyi lääketeollisuuteen ja terveyteen erikoistuneelta STAT Newsin Ike Swetlitzilta mistä raju hinnankorotus johtuu.
– Miljoonan dollarin kysymys. Ihan kirjaimellisesti. Apteekkien hintoja on vaikea määritellä, mutta hyödyllinen mittari on lääkkeen tuottajan kokonaiskauppa. Tässä tilanteessa lääkefirma on Mylan. Inflaatio mukaan laskien EpiPenin hinta on noussut 450 prosenttia vuodesta 2004. Epipen-kyniä on myynnissä vain kahden kappaleen pakkauksissa, jonka hinta on 600 dollaria, kertoo Swetlitz.
"EpiPen on vauvani"
Hinnankorotuksen taustalla on lääkefirma Mylanin lähes monopoliasema Yhdysvalloissa. Se tuottaa noin 87 prosenttia kaikista Yhdysvalloissa myynnissä olevista EpiPen-kynistä.
Mylanin toimitusjohtaja Heather Bresch kutsuu STATT Newsissä EpiPeniä "vauvakseen". Hän teki perustuotteesta valtavan kassamagneetin rajulla mainostamisella ja hinnankorotuksilla. Yhtiön liikevaihto kasvoi yli miljardiin dollariin. Nyt yritys on kuitenkin joutunut huonoon valoon.
Lääkefirma itse on vaitonainen hinnankorotuksesta. Se sanoo ainoastaan, että tuote on vuosien varrella kehittynyt ja sen arvo noussut. Lakimiehet yrittävätkin nyt nostaa oikeusjuttuja Mylania vastaan ja selvittää miten tällainen hinnankorotus on mahdollista.
Jotkut yhdysvaltalaiset ovat tilanneet allergiakynää netin kautta Kanadasta. Hinta on silloin puolet siitä mitä Yhdysvalloissa. Vakuutusyhtiö ei korvaa esimerkiksi lapsen Epipen-kynää, koska katsoo, ettei se ole elintärkeä.
Suomessa hinta laskussa
Suomessa vastaavaa hinnankorotusta ei voisi tapahtua. Samaa kynää myydään meillä apteekeissa tällä hetkellä hintaan 53,28, josta Kela-korvaus on vielä 40 prosenttia. Kyse on yksittäispakkauksesta.
– EpiPen -kynän hinta on Suomessa laskenut. Kun vuonna 2003 sen tukkuhinta oli 39 euroa, niin nyt se on 35,20. Hintasäätelyn vuoksi meillä ei tuollaisia korotuksia kelakorvattaviin lääkkeisiin voi tulla, kertoo johtaja Lauri Pelkonen STM:n Hintalautakunnasta.
Pelkosenkin korviin Epipenin hinnankorotus Yhdysvalloissa kuulostaa rajulta. Suomessa on tarkka hintasäätely.
– Lääkkeiden hinnoittelu on lähtökohtaisesti vapaata Suomessa, mutta ns. Kela-korvattavat lääkkeet ovat hintasäänneltyjä. Mikäli valmiste halutaan Kela-korvattavaksi, lääkeyrityksen on haettava lääkkeiden hintalautakunnalta korvattavuuden ja tukkuhinnan vahvistamista. Hintalautakunta voi hyväksyä valmisteen Kela-korvattavaksi, jos valmiste täyttää sairausvakuutuslaissa säädetyt korvattavuuden edellytykset ja lääkeyrityksen lääkkeelle ehdottamaa tukkuhintaa voidaan pitää kohtuullisena, kertoo Pelkonen.