Lääkeyhtiö perustelee kolesterolilääkkeen huimaa hinnankorotusta

Lääkeyhtiö Sandoz sanoo noudattavansa rosuvastatiinia sisältävän kolesterolilääkkeen hinnoittelussa lääkkeiden hintalautakunnan määrittelemiä hintoja. Rosuvastatiini on kohonneen kolesterolin hoidossa yleisesti käytetty lääke.

STT kertoi eilen tiistaina, että Sandozin kolesterolilääkkeen hinta on moninkertaistunut muutamassa kuukaudessa. 

Viiden milligramman lääkkeen 100 kappaleen pakkauksen hinta oli lääkkeiden hintalautakunnan mukaan 1. toukokuuta noin viisi euroa, mutta syyskuun loppupuolella se maksoi Suomen Apteekkariliiton mukaan jo yli 30 euroa. Kela-korvattuna lääke maksaa noin 20 euroa.

– Hinnoittelun osalta voin sanoa, että noudatamme hintalautakunnan määrittämää normaalia viitehintajärjestelmää, kirjoittaa Sandozin kaupallinen johtaja Ropi Heikkilä.

Sandozilta ei annettu STT:n pyytämää puhelinhaastattelua, vaan kysymyksiin vastattiin sähköpostilla.

Lääkkeiden hintalautakunnasta kerrottiin STT:lle aiemmin, että hintalautakunta määrittelee korvattaville lääkkeille enimmäistukkuhinnan, jonka puitteissa lääkeyritykset voivat asettaa lääkkeen markkinahinnan.

Kela-korvauksen puute vapauttaa hinnoittelua

Jos lääke ei olisi Kela-korvattava, saisi lääkeyritys määritellä sen hinnan vapaasti.

Sandozin kolesterolilääkkeen hinnannosto ei siis ole vastoin hintalautakunnan linjauksia, mutta se vaikuttaa olevan ainoa lääkeyhtiö, joka on nostanut hintaa merkittävästi.

Esimerkiksi lääkeyhtiö Ratiopharmin viiden milligramman lääkkeen 100 kappaleen pakkauksen hinta on Apteekkariliiton mukaan tällä hetkellä alle 10 euroa. 

Lääkeyhtiö Orionin lähes vastaavankokoinen lääkepakkaus maksaa suunnilleen saman verran. 

Myöskin muiden Apteekkariliiton lääkehausta löytyvien lääkeyhtiöiden rosuvastatiinia sisältävien kolesterolilääkkeiden hinnat pyörivät kymmenen euron tuntumassa.

Lääkkeiden kysyntä heilahtelee

Rosuvastatin-nimellä myydyillä kolesterolilääkkeillä on ollut saatavuusongelmia jo jonkin aikaa. 

STT kertoi aimmin, että lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan lääkkeellä on ongelmia saatavuudessa erityisesti viiden ja kymmenen milligramman tableteissa. 

Fimean mukaan 10 milligramman rosuvastatiinivalmiste on Suomessa kaikkein käytetyin vahvuus.

Sandozin Heikkilän mukaan lääkealalla on tällä hetkellä toimitusvaikeuksia useista eri syistä.

– Yleisimpiä syitä toimitusongelmille on monimutkaiset globaalit toimitusketjut, puutteet raaka-aineissa tai kysynnän yllättävät heilahtelut.

– Rosuvastatinin osalta työskentelemme kovasti saadaksemme tuotteet myyntiin mahdollisimman nopeasti. Tuotteet tulevat olemaan saatavilla lääketukussa viimeistään lokakuun lopussa, Heikkilä kirjoittaa.

Teva Finlandin toimitusjohtaja Tommie Jern kertoi aiemmin STT:lle, että saatavuusongelma johtuu osaltaan markkinajohtaja Orionilla olleesta saatavuuskatkoksesta. Katkoksen vuoksi lääkkeen kysyntä kasvoi muun muassa Tevalla merkittävästi.

Teva omistaa Ratiopharmin, joka on yksi rosuvastatiinia myyvistä lääkeyhtiöistä.

Lue myös:

    Uusimmat