Allergiseen nuhaan käytettävä siedätyshoito on yleistynyt Suomessa verkkaisesti.
Arviolta jopa noin neljännes väestöstä kärsii esimerkiksi siitepölyn aiheuttamasta allergisesta nuhasta. Silti vain 6 300 oli viime vuonna siedätyshoidossa, kerrotaan Kansallisesta allergiaohjelmasta.
Neljä vuotta sitten siedätyshoitoa sai noin 5 000 suomalaista. Eniten hoidetaan heinä- ja koivuallergioita.
Kansallisen allergiaohjelman projektivastaava Erja Tommila uskoo, että siedätyshoidon yleistymistä hidastavat monet eri tekijät.
– Terveydenhuollossa lähdetään siitä, että allergisessa nuhassa kokeillaan ensin erilaiset lääkevaihtoehdot, missä kuluu helposti vuosia.
Hän arvelee, että siedätyshoitojen järjestäminen nähdään hankalana. Pistoshoito myös sitoo henkilökunnan työaikaa aika lailla.
Toisaalta potilaat eivät välttämättä pidä sairautensa hoitamista riittävän tärkeänä.
– Ihmiset tottuvat oireisiinsa, Tommila sanoo.
Hoidon yleisyys vaihtelee maantieteellisesti suuresti. Länsi-Suomessa, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Lapissa siedätyshoito on paljon yleisempää kuin Itä-Suomessa. Syytä eroihin ei Tommilan mukaan tiedetä.
Muissa Pohjoismaissa siedätyshoito on yleisempää kuin Suomessa.
Pistoshoito kestää kolme vuotta
Siedätyshoito ei vie oireita loppuelämäksi pois, mutta oireet usein helpottavat pysyvästi.
Sisätautien ja keuhkosairauksien erikoislääkäri, allergologi Timo Helinin mukaan joillakin siitepölyallergiasta kärsivillä hoidon teho kestää vain pari vuotta, toisilla pidempään.
– Aika harvoin kuitenkaan joudutaan uusimaan hoitoa, vaikka allergiaoireet uusivat, sillä ne tulevat lievempinä. Lääketarve siitepölyaikana vähenee selkeästi, sanoo sekä Hyksin Iho- ja allergiasairaalassa että Mehiläisessä työskentelevä Helin.
Pistoshoito on Suomessa yleisin hoitomuoto, ja se kestää kolme vuotta. Ensimmäisen 7–15 viikon ajan pistoksia annetaan viikon kahden välein, jonka jälkeen pistosväli on 4–6 viikkoa.
Esimerkiksi tyypillisimmän allergian eli koivuallergian hoidossa julkisella puolella potilaalle jää Helinin arvion mukaan maksettavaksi noin 200–300 euroa. Mehiläisessä vastaava siedätyshoito maksaa kolmessa vuodessa 2600–2800 euroa.
Toistaiseksi suun kautta annettava siedätyshoito on harvinaisempaa kuin pistoshoito.
Kokonaishinta kolmen vuoden hoidosta esimerkiksi heinänuhaan on sekä yksityisellä että julkisella puolella Kela-korvausten jälkeen 1800–2000 euroa.